Bu makale, Bulut Bilişime Giriş için bir taslak sağlar. Bulut bilişim, kaynaklara fiilen sahip olmadan ve kaynakların aktif yönetimini yapmadan bilgi işlem ve depolama sistemlerine erişmenin bir yoludur. Günümüz dünyasında bilgi işlem ve depolama talepleri çok dinamiktir, bu nedenle sistemleri satın almak, bakımını yapmak ve yükseltmek çok büyük bir zaman ve para yatırımı olabilir. AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) gibi şirketler, isteğe bağlı bilgi işlem ve depolama sunucuları sağlar ve kullandığınız kadar ücret alır. Bu bulut hizmetleri, statik bir web sitesini, e-ticaret mağazasını, şirketin dahili verilerini vb. barındırmak için kullanılabilir. Hesaplama kaynaklarının zaman içinde büyük ölçüde değişebildiği yeni başlayanlar için son derece yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Bulut Bilişim aşağıdaki modeller açısından sınıflandırılabilir:
- Hizmet Modelleri
- Dağıtım Modelleri
Hizmet Modelleri
Son kullanıcıya sağlanan soyutlama açısından sınıflandırılan hizmet modelleri.

1. SaaS (Software as a Service)
SaaS tabanlı modelde bulut hizmeti sağlayıcısı; kullanıcının yalnızca verileri yüklemesi ve indirmesi gerekir. Bakım, aksama süresi, yükseltme, güvenlik, servis sağlayıcı tarafından halledilir.
2. PaaS (Platform as a Service)
PaaS’de kullanıcı, verilerle birlikte uygulamaları da yönetir. Çoğu zaman kullanıcı, PaaS’ın devreye girdiği bulut üzerinden kendi uygulamalarını başlatmak ve sürdürmek ister. Servis sağlayıcı tüm Donanım, Ağ, O/S ihtiyaçlarını karşılar. Kullanıcı istediği programlama dilini kullanabilir. PaaS hizmetleri, SaaS’a kıyasla daha ucuzdur.
3. IaaS (Infrastructure as a Service)
IaaS tabanlı hizmet donanımında, kullanıcı işletim sistemi, uygulamalar ve verilerle ilgilenirken satıcı sanallaştırma ve ağ hizmetleri sağlar.

Farklı hizmet modelleri arasında kısa bir benzetme yapmak için Pizza siparişi örneğini alabiliriz. SaaS, evde Pizza sipariş etmeye benzer; PaaS’de restorana gidip orada yemek yerken, IaaS’de ekmek ve soslarla Pizza’yı kendiniz yaparsınız.
Dağıtım Modelleri
Aşağıda üç tür Dağıtım modeli verilmiştir: Public Cloud (Genel Bulut), Private Cloud (Özel Bulut) ve Hybrid Cloud (Hibrit Bulut).

1. Public Cloud
- Hizmet Sağlayıcı Bilgi İşlem, depolama ve uygulamalar gibi kaynakları internet üzerinden genel kullanıma sunar.
- Herhangi bir kullanıcı oturum açabilir ve bu hizmetleri kullanabilir.
- Kullandığınız kaynak sayısı kadar ödeme yaparsınız.
- Kullanıcılar verileri üzerinde daha az kontrole sahiptir.
2. Private Cloud
- Satıcı, güvenlik duvarı güvenliği ile daha az kullanıcıya barındırılan hizmetler sunar.
- Özel bulut, güvenlik sorunlarını en aza indirir.
- Veriler üzerinde daha fazla kontrol sağlar.
- Genellikle veri güvenliğine odaklanan kuruluşlar tarafından kullanılır.
3. Hybrid Cloud
- Hibrit bulut bilişim, adından da anlaşılacağı gibi, özel ve genel bulut hizmetlerinin bir kombinasyonunu kullanır. Bazı hizmetler özel bulutta, diğerleri ise genel bulutta barındırılır.
- Bir hibrit bulut hizmetiyle kuruluşlar, önemli verileri özel alanda ve diğer verileri kamusal alanda tutabilir, böylece her iki dünyanın en iyilerinden yararlanır.

Bulut Bilişim Uygulamaları
Başlıca bulut bilişim uygulamaları şunlardır:
- SalesForce: Sales Force, bulut altyapısı üzerinde CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) hizmetleri ve EPR (Kurumsal Kaynak Planlaması) sağlar ve kullanım bazında ücretlendirilir. Yazılım Salesforce tarafından geliştirilip sürdürülür ve ayrıca premium kullanıcılar için ek hizmetler sağlar.
- Gmail: Gmail’in kişisel e-postalar için kullanıldığını biliyoruz. Ancak Gmail, altyapısını ek özelliklerle birlikte iş e-posta kimliğiyle işletmelere de sağlar.
- Google Apps: Google E-Tablolar, Google Drive gibi uygulamalar, genel halk için bulut depolama ve bilgi işlem sağlar.
- Video Akış Hizmetleri: NetFlix, Amazon Prime, Hotstar gibi çeşitli Video akış hizmetleri, aynı anda milyarlarca kullanıcıya kişiselleştirilmiş veri akışı sağlamak için bulut bilgi işlem depolamasına güvenir.
- Uygulama Geliştirme: Hizmetlerini Mobil Uygulamalar aracılığıyla sunan şirketlerin sayısı arttıkça, Zoho Apps gibi şirketler, kullanıcıların bulut üzerinden uygulamalar oluşturmasına ve değişiklik yapmasına olanak tanır. Wix ve WordPress, web sitesi oluşturma ve barındırma için aynı hizmeti sağlar.
Bulut Bilişimin Avantajları ve Dezavantajları
Aşağıda verilenler, bulut bilişimin avantajları ve dezavantajlarıdır:
Bulut Bilişim Avantajlar:
- Bir sunucu yığını satın almaya gerek yoktur, böylece yüksek Sermaye harcamalarından kaçınılır.
- Ölçeklendirmesi kolay: Talep zamana göre değiştiği için sunucu sayısı kolayca değiştirilebilir.
- Daha fazla veri oluşturuldukça, eski verileri temizlemek veya dinamik olarak ek alan eklemek için hazırlık yapılabilir.
- Sunucuların izlenmesi ve bakımı satıcı tarafından gerçekleştirilir.
- Kaynaklar farklı kullanıcılar arasında paylaşıldığı için çevre faydaları.
Bulut Bilişim Dezavantajları:
- Her saat büyük miktarda veri üretilen birkaç büyük kuruluş için bulut bilişim çok pahalı olabilir, bilgi işlem ve depolama kaynaklarına sahip olmak ve bunları sürdürmek mantıklıdır.
- Bazı uygulamalar için, internet bant genişliği, kullanıcının talep ettiği ve ilettiği bir darboğaz olabilir ve çevrimiçi hale gelmek için uzun zaman alabilir.
- Uygulamaların özelleştirilmesi sınırlıdır, bulut tabanlı uygulama ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamayabilir.
- Satıcı bir hizmeti durdurmaya karar verirse, birkaç kullanıcı etkilenir ve alternatif seçenekler araması gerekir.
Bulut Hizmeti Sağlayıcıları
Aşağıda başlıca bulut hizmeti sağlayıcıları Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP), IBM Cloud, Digital Ocean yer almaktadır.
Amazon Web Servisleri (AWS)

Farklı bulut sağlayıcıları arasında AWS, en büyük bilgi işlem kapasitesiyle pazarın lideridir. Kullanıcıların bulut hizmetlerinin temel sürümünü bir yıl boyunca ücretsiz olarak denemelerini sağlar. Kullanıcı, Windows veya Linux işletim sistemi sistemlerini kurabilir. AWS hizmetleri, web sitesi barındırma, E-ticaret mağazasından Makine öğrenimi modellerine kadar çeşitli görevler için kullanılır. Netflix, Quora vb. gibi birçok büyük şirket, hizmetleri için AWS’ye güveniyor. AWS, saatlik olarak ücretlendirilir.
Microsoft Azure

Azure, bulut hizmetlerini tasarlamak ve yönetmek için kullanılan AWS’nin yakın bir rakibidir. Çeşitli Programlama dillerinin, İşletim sistemlerinin, veritabanlarının vb. kullanılmasına izin verir ve yeni kullanıcılara 30 günlük ücretsiz deneme sağlar.
Google Bulut Platformu (GCP)

GCP, sanal makineler, depolama ve çok sayıda uygulama gibi hizmetler sağlamak için google veri merkezini kullanır. Ayrıca canlı verilerle entegre edilebilir ve gösterge paneli özellikleri de sağlanır. Yeni kullanıcılar için, GCP hizmetlerini kullanmak için kullanılabilecek belirli bir miktarda ücretsiz kredi alırsınız. AWS’den farklı olarak saniye bazında ücretlendirilir. Yani hizmeti 5 dakika kullanırsanız, tüm saat için ödeme yapmanıza gerek kalmaz.
5 Yorum