Adından da anlaşılacağı gibi, dosya sunucusu dosyalara erişim sağlayan bir sunucudur. Birden çok sistem tarafından erişilebilen merkezi bir dosya depolama yeri görevi görür. Dosya sunucuları, şirket ağları gibi kurumsal ayarlarda yaygın olarak bulunur, ancak okullarda, küçük kuruluşlarda ve hatta ev ağlarında da kullanılır.
Bir dosya sunucusu, ağa bağlı depolama (NAS) aygıtı gibi özel bir sistem olabilir veya paylaşılan dosyaları barındıran bir bilgisayar olabilir. Özel dosya sunucuları genellikle kurumsal uygulamalar için kullanılır, çünkü bunlar daha hızlı veri erişimi sağlar ve özel olmayan sistemlere göre daha fazla depolama kapasitesi sunar. Ev ağlarında, kişisel bilgisayarlar genellikle dosya sunucusu olarak kullanılır. Ancak, kişisel olmayan NAS aygıtları, özel olmayan bir dosya sunucusunun izin vereceğinden daha fazla depolama kapasitesi ve daha hızlı performans gerektiren ev kullanıcıları için de mevcuttur.
Dosya sunucular birden çok yolla yapılandırılabilir. Örneğin, bir ev ayarı olarak, bir dosya sunucusu, yerel ağdaki (LAN) tüm bilgisayarlara erişimi otomatik olarak ayarlamak için ayarlanabilir. Güvenlik önemli bir işletim ayında bir dosya sunucusu, sunucuların erişmeden önce istemci tüm sistem istemlerini günlüğe isteyebilir. Diğerleri yalnızca MAC adresine veya IP adresiyle tanımlanabilen özel makinelerin belirli bir listesine erişebilir. İnternet üzerinden dosyalara erişim sağlayan İnternet dosya sunucular, kullanıcılar dosyaları indirmeden önce FTP girişi gerektirir.
Yorum Yap