PHP

PHP include ve require Kullanımı

Bir PHP dosyasının içeriğini, sunucu onu çalıştırmadan önce başka bir PHP dosyasına ekleyebilirsiniz. Bir PHP dosyasını başka bir PHP dosyasına dahil etmek için kullanılabilecek iki PHP işlevi vardır.

  • include() İşlevi
  • require() İşlevi

Bu, birden çok sayfada yeniden kullanılabilen işlevler, üstbilgiler, altbilgiler veya öğeler oluşturmaya yardımcı olan güçlü bir PHP noktasıdır. Bu, geliştiricilerin minimum çabayla eksiksiz bir web sitesinin düzenini değiştirmelerini kolaylaştırmasına yardımcı olacaktır. Gerekli herhangi bir değişiklik varsa, bin dosyayı değiştirmek yerine sadece içerilen dosyayı değiştirmiş olursunuz.

include() İşlevi

include() işlevi, belirtilen bir dosyadaki tüm metni alır ve bunu include işlevini kullanan dosyaya kopyalar. Bir dosyanın yüklenmesinde herhangi bir sorun varsa, include() işlevi bir uyarı oluşturur ancak komut dosyası çalışmaya devam eder.(Hata vermez, uyarı verir.)

Web siteniz için ortak bir menü oluşturmak istediğinizi varsayalım. Ardından aşağıdaki içeriğe sahip bir menu.php dosyası oluşturun.

Şimdi istediğiniz kadar sayfa oluşturun ve başlık oluşturmak için bu dosyayı ekleyin. Örneğin şimdi test.php dosyanız aşağıdaki içeriğe sahip olabilir.

 

require() İşlevi

require() işlevi, belirtilen bir dosyadaki tüm metni alır ve bunu include işlevini kullanan dosyaya kopyalar. Bir dosyanın yüklenmesinde herhangi bir sorun varsa, require() işlevi ölümcül bir hata oluşturur ve komut dosyasının yürütülmesini durdurur.

Dolayısıyla, hata koşullarını ele almaları dışında, require() ve include() arasında bir fark yoktur. include() yerine require() işlevinin kullanılması önerilir, çünkü dosyalar eksik veya yanlış adlandırılmışsa komut dosyaları çalışmaya devam etmemelidir.

required() fonksiyonu ile yukarıdaki örneği kullanmayı deneyebilirsiniz ve aynı sonucu verecektir. Ancak dosyanın olmadığı iki örneği izlemeye çalışırsanız, farklı sonuçlar alırsınız.

 

Şimdi istediğiniz kadar sayfa oluşturun ve başlık oluşturmak için bu dosyayı ekleyin. Örneğin şimdi test.php dosyanız aşağıdaki içeriğe sahip olabilir.

Ayrıca require ve include ile dosyaların bir sefere mahsus yüklenmesini istiyorsak bunun için de PHP iki tane işlev sunmaktadır. require_once ve include_once dosyalar yüklüyse tekrar yüklenmesini engeller.

 

Etiketler

1 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın