Android

Android Studio Kullanımı

Önceki öğreticimizde, Android geliştirme için Google tarafından artık desteklenmediğinden Eclipse IDE‘den bahsetmiştik, bu nedenle android geliştirme için en iyi IDE artık Android Studio’dur. Bu eğitimde, Android Studio, nasıl kurulacağı ve özellikleri hakkında bilgi edineceğiz.

Eclipse için birçok ADT eklentisi yayınlandıktan sonra Google, Android Uygulama Geliştirme için kendi IDE’sini oluşturmaya karar verdi. Aralık 2014’te Google, Android Studio v1.0’ın ilk kararlı yapısını yayınladı. Bundan önce Google, geliştiricilere Mayıs 2013’te Android Studio v0.1 önizleme aşamasına erken erişim vermişti ve daha sonra Haziran 2014’te v0.8’den başlayarak beta aşamasını yayınladılar.

Kararlı yayınlandığı tarihten itibaren Android Studio, android uygulama geliştirme için tüm Android SDK’larını destekleyen resmi geliştirme aracı olmuştur. Eclipse’i Android Uygulama Geliştirme için kullanıyorsanız, Google’ın Eclipse eklentisi veya ADT için güncellemeler sağlamayı durdurduğu için Eclipse için kullanılamayacak olan Google tarafından yapılacak güncellemelerin keyfini çıkarmak için Android Studio’ya geçmenin zamanı geldi.

Android Studio’yu buradan indirebilirsiniz.

Android Studio’nun Özellikleri

Uygulama Geliştirme için Android Studio tarafından sunulan birçok harika özellik vardır. Geliştirme perspektifinden, sevdiğimiz birkaç özellik:

Gradle

Eclipse IDE’den çok yeni ve en göze çarpan fark Gradle. Bu, aynı proje ve modüller altında farklı özelliklere sahip bir android uygulaması için birden fazla hedef (Mobil, TV ve Giyim) oluşturmanıza olanak tanır. Geliştiriciler ayrıca uygulamanın oluşturma sürecini özelleştirebilir ve yapılandırabilir. Böylece sonunda, kovanızdaki tüm modül APK’larını içeren bir projeniz olabilir.

Lint

Geliştirme sırasında, Lint proje kaynak kodunuzu kontrol eder ve daha iyi uygulama geliştirmeye yardımcı olan devam eden uygulama projesiyle ilgili performans iyileştirmelerini, varsa uyumluluk sorunlarını, hataları, güvenlik iyileştirmelerini vb. ve diğer sorunları tanımlar.

Lint hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu bağlantıyı kontrol edin.

Bulut Entegrasyonu ve Firebase

Google App Engine ile farklı Google Cloud hizmetlerine doğrudan Android Studio’dan minimum çabayla bağlanabilirsiniz. Firebase Assistant’ı kullanarak, hızlı Kimlik Doğrulama, Bildirim ve diğer özelliklerini kullanmak için Firebase’e kolayca bağlanabilirsiniz.

API Entegrasyonu

Android Studio’da, uygulama geliştirmede doğrudan kullanılabilecek çeşitli API’ler zaten yapılandırılmıştır. Ek API’ler de Android Studio’ya entegre edilebilir (aşağıdaki resme bakın). Bir/birden fazla kitaplık eklemek veya kaldırmak için sağ taraftaki Yeşil + ve Kırmızı – butonlarına tıklayabilirsiniz.

Dynamic Layout View

Layout düzenleyici, Eclipse ile aynı kullanıcı arayüzü oluşturmak için sürükle ve bırak işlevine izin verir. Ek olarak, siz XML’i düzenlerken kullanıcı arayüzünün bir önizlemesini de sağlar.

Code Assistance

Çok hızlı ve destekleyici kod yardımı Ctrl + Space, geliştiricilerin çok az kod harfi yazarken öğe listesinden uygun seçimi yapmaları için vardır.

Belge Görünümü

Önerilen her sınıf, arayüz veya kod için, kod düzenleyicinin kendisinde ayrı bir açılır pencerede daha fazla yardım almak için belgelerine başvurabilirsiniz.

Sürüm Kontrolü

Android Studio’da Github ve Bitbucket zaten entegre edilmiştir. Böylece kodunuz, Android Studio aracılığıyla doğrudan Github veya BitBucket gibi çevrimiçi depolara aktarılabilir.

Örneklerde Oluştur

Geliştiriciler, doğrudan uygulama ve uygulama geliştirme için kullanılabilecek hazır kod örnekleri alırlar.

Daha fazla Android içeriği için Android Dersleri yazısını inceleyebilirsiniz.

3 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın