Web Programcılığı öğrencileri için staj defteri konuları ve içerikleri listesi aşağıdaki başlıklarda yer almaktadır.
Staj defteri konularını yıllık plandaki sıralamaya uygun şekilde staj defterinize yazabilirsiniz.

İşlemciyi ana kart üzerinde monte etmek
Anakartınıza uygun işlemciyi aldıktan sonra, işlemciyi anakarta takmak için anakartın işlemci söketinde pinlerin yuvasının zarar görmemesi için yerleştirilen plastik parçayı çıkarın ve işlemciyi yuvaya düzgün oturtmak için işlemcinin iki tarafında bulunan çentiklere göre işlemciyi anakarta takın ve anahtarı kapatın.
İşlemciyi taktıktan sonra işlemci üzerine bir mercimek kadar termal macun sürün ve macunu çok ince bir tabaka halinde işlemci üzerine dağıtın. Sonra işlemci soğutucusunu işlemci üzerine yavaşça oturtup soğutucunun ayaklarını anakarta sabitleyin.

Bellek modüllerini ana kart üzerine monte etmek
Bellekler anakarta uygun olmalıdır. Şu anda piyasada üç tip bellek vardır: SDRAM, DDR SDRAM ve RDRAM. Kullanılacak belleğin tipi anakartın yongaseti tarafından belirlenir.
Bellek modüllerinin altında bellek yuvalarına uygun gelen bir çentik vardır. Bu çentik SDRAM, DDR SDRAM ve RDRAM’lerde farklı yerlerdedir.Belekleri zaten yanlış takamazsınız, ancak takmadan önce bellek modüllerini yuva ile aynı hizaya getirmelisiniz. Bundan sonra belleği yavaşça yuvaya doğru bastırın. Burada dikkatli olmalısınız, çok fazla bastırırsanız anakartın içerisindeki veri hatlarına zarar verebilirsiniz. En iyi yöntem önce bir tarafı, daha sonra diğer tarafı bastırmaktır. Bir taraf tam olarak oturtulduğunda bir çıt sesi duyacaksınız, anahtar çentiğin üzerine kapanacaktır. Bellekleri dışarı çıkartmak için anahtarları yanlara açmak ve bellek modüllerini elle dışarı çekmek yeterlidir.

Ana kartı kasa içerisine monte etmek
Ana kart üzerinde işlemciyi, İşlemci fanını ve ram i taktıktan sonra ana kartı kasaya monte etmeye geçilebilir. Bilgisayarın en önemli parçası olan ana kartlar, genelde kasa içerisine yatık şekilde monte edilir. Ana kartların üzerinde kasa içerisine monte edilmek üzere ana kartın marka, model ve yapısına göre vida slotu bulunur.
Daha sonra kasada anakartın vidalarının oturtulacağı vida yuvalarının yerleri tespit edilip anakart kasa içerisinde uygun bir şekilde oturtulur ve vidaları takılır.Böylece anakart monte edilmiş olur. Fazladan atılan bir vida anakartın bozulmasına sebep olabilir. Vida yuvaları yerleştirildikten sonra anakart yan panelin üzerine yerleştirilip vidalanabilir

Genişleme yuvası kartlarını monte etmek
Bilgisayarlarda kullanılan donanımları, harici ve dahili olmak üzere iki farklı gruba ayırılır. Harici donanımlar kasanın dışında kullanılırlar. Dahili donanımları ise ana kart üzerindeki slotlara takılır.
Genişleme kavramındaki temel amaç, ek kartlarla bilgisayara esnek bir şekilde yeni fonksiyonların katılmasıdır.Bu ihtiyaca yönelik çözümler ilk IBM PC’den itibaren her bilgisayarda vardır.Genişleme kartlarının takılması 4 temel adım gerektirir.Sistem ve işletim sistemi ile uyumlu kartın tespit edilmesi.Kartın ve anakartın zedelemeden düzgün bir şekilde monte edilmesi.İşletim sistemi için gerekli sürücülerin temin edilmesi.Bütün kart fonksiyonlarının çalıştığının doğrulanması.
Montaj işlemi sırasında kartı doğru açı ile slota yerleştirin ve bir bağlantı vidasıyla kasaya sabitleyin.Bu şekilde kartın oynamasını ve diğer aygıtlarla temasını önlemiş olursunuz.Tam yerleşmiş bir genişleme kartı, anakart da düzgün takılmışsa, bilgisayarın arkasına hizalı bir şekilde oturacaktır.Eğer kart düzgün oturtulursa, slotun üzerinde temas kısmı da hiç geyecektir.

İç donanım sürücülerini monte etmek
Anakart üzerindeki genişleme yuvarlarına takılan kartlara iç donanım kartları denir . Önceleri anakartlar üzerindeki slotların sayısı çok olurdu. Günümüzde ise onboard teknolojisinin gelişmesiyle daha az genişleme yuvasına ihtiyaç duyulmasına sebep oldu.
İç donanım sürücüleri ekran kartı ,Ses kartı,Ethernet Kartı, Fax-Modem Kartı ve TV Kartlarıdır.Ses kartları ve Ethernet kartları günümüzde genellikle anakart üzerinde tümleşik şekilde gelmektedir. Bilgisayarda tümleşik olarak gelmeyen donanım kartları anakarttaki genişleme yuvası sayısının müsaade ettiği kadar eklenebilir. Ekran ve Ses Kartlarını Monte etmek için öncelikle Kasa üzerinde kartın takılacağı slotun kapağı çıkartılır.Kart Slota Doğru bir şekilde yerleştirir ve en son karta bastırılarak yerine oturması sağlanır. Eğer takılacak bir slotunuz kalmamışsa USB portlarından harici olarak ekleyebilirsiniz.

Dış donanım birimlerinin bağlantılarını yapmak
Bilgisayar bölümü okuyan her öğrencin staj defterinde olması gerek konulardan biri olan dış donanım birimler ve bağlantılarını yapmak konusu sizlerle paylaşıyoruz .Dilerseniz staj defterinize yazarken donanım birimlerinin tanımlarını, görsellerini ekleyebilirsiniz.
Dış Donanım Birimlerinin Tanımı:
Bilgisayarın iç donanımı ve doğrudan bir parçası olmayan, ancak bilgisayara daha sonradan çeşitli portlar veya bağlantı kablolarıyla vasıtasıyla bağlanan cihazlara dış donanım birimleri denir. Klavye, fare, monitör,WebCam, tarayıcı, usb bellekler, harici hardiskler ,yazıcı, kart okuyucu, dış donanım birimlerine en iyi ve en kolay örneklerdir.
Dış Donanım Birimlerinin Bağlantılarını Nasıl Yapılır? :
Klavye: Klavyenin Bilgisayar kasasına bağlanacağı PS/2 ve USB olmak üzere iki bağlantı noktası vardır ve bunların üzerinden bilgisayara bağlanır.
Fare(Mouse): Fare, PS/2 ve USB olmak üzere iki bağlantı noktası üzerinden bilgisayara bağlanır.
Monitör: Monitörler , ekran kartlarına bağlanırlar bu yüzden aralarında uyumluluk olması birbirlerini desteklemesi gerekmektedir.Günümüzde DVI ve D-SUB tipi çıkışlar vardır. Monitörü kasaya DVI VGA HDMI kablolarıyla bağlayabiliriz.
Yazıcılar: Nokta vuruşlu yazıcılar genellikle LPT portu adı verilen paralel port üzerinden bilgisayara bağlanır. Diğer yazıcılar ise USB üzerinden bağlanmaktadır.
Kamera(WebCam): Günümüzde USB üzerinden bağlanmaktadır.
Usb bellekler, harici hardiskler: USB portu üzerinden bağlanmaktadır.

Portları ana karta monte etmek
Ana kartın dış birimlerle bağlantı kurduğu yapılardır. Portların bir kısmı kasanın içindedir hard disk gibi birimler bağlanır.Bazı portlarda kasa yüzeyinde ana karta monteli şekilde bulunur,kasa dışında ki cihazlar bağlanır.
Seri ve paralel portların montajında önemli husus anakartta bulunan işaretlerdir.Konektör takılırken pinlerin aynı hizaya gelecek şekilde ayarlandığında hiçbir problemle karşılaşılmayacaktır.
Yeni donanımlar genellikle USB desteği ile piyasaya çıkmaktadır. bu portlar için anakart üreticileri hem anakartlara tümleşik tasarlamakta hem de montajı için anakart üzerinde yer bırakmaktadır. USB bağlantı noktası belirlendikten sonra bağlantı kablolarının yerine takılır.Bu kabloların ters takılması durumunda porta bağlanan donanıma anında zarar verilebilir. Bu nedenle montajının dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Bilgisayarın ilk açılışı yapmak
Bilgisayarda güç düğmesine bastığınız andan masaüstü görünene kadar aşağıdaki işlemler yapılır.
- CPU, elektrik akımınca uyarıldığında BIOS yazılımını aktif hale getirir. Önce BIOS kendini ve POST programını sonra devreleri kontrol eder.
- POST testi, bilgisayarın video sinyallerini ve ekran kartını test eder. ekranımıza görüntü gelir.
- POST, RAM belleklerin çalıştığını kontrol eder. belleklere bilgiler kaydederek bu bilgileri okur ve yazılan ile okunanı karşılaştırır.
- Daha sonra POST, klavyenin bağlantısını kontrol eder. Bu sırada klavyede ki LED’ler yanıp söner.
- Disk sürücülerine sinyal göndererek, çalışır durumda olup olmadıklarını belirler.
- POST,sonuçları CMOS ile karşılaştırarak yeni bir donanımın varlığını araştırır.
- Bundan sonra belirtilen ayara göre BOOT işlemi gerçekleşir ve işletim sistemi çalışır.

Bilgisayarın ekranlarının bağlantısını yapmak
Monitörlerin uygun çalıştırılması için monitör bağlantısının doğru yapılması gerekmektedir. Bağlantı iki şekilde yapılır. eğer ekran kartı destekliyorsa ve bağlantı noktası bulunuyorsa görüntü sinyalleri dijital olarak bilgisayardan alınabilir. dijital olarak alınan görüntü, normal analog görüntüye göre daha iyi sonuç vermektedir. dijital görüntü dvı ara birimi aracılığıyla gerçekleştirilir. Bağlantı yapıldıktan sonra güç kablosu elektrik prizine takılır. eğer monitör düzgün bağlanmamışsa “no signal” uyarısı verebilir.Monitörü çalıştırdıktan ve bilgisayarı açtıktan sonra çözünürlük ve renk ayarlamalarının yapılması gerekir. Yanlış çözünürlük ayarlamasında ekranın hafifçe bulandığı görülür.

Bilgisayarın yazıcılarının bağlantısını yapmak
Yazıcıyı bağlamak için, elektrik kablosu ile paralel kabloya ihtiyacınız olacak. Bu kablo, yazıcı ile birlikte sunulmaktadır. Paralel bağlantı kablonuzun bir ucunu yazıcınıza, diğer ucunu bilgisayarınıza takınız eğer Yazıcı USB’den bağlanacaksa uygun bir USB kablosunu yazıcıya bağlayın. Sonrada kabloyu bilgisayarınıza takın. Güç kablosunu yazıcının arkasındaki girişe ve elektrik prizine takınız. Yazıcının ve bilgisayar arasındaki bağlantıların doğru olarak yapıldığını kontrol edin. bilgisayar ve yazıcıyı çalıştırın
Bilgisayar açıldığında, yazıcı ile birlikte gelen CD’yi sürücünüze yerleştirin. Yükleme otomatik olarak başlayacaktır. Bu noktadan sonra, ekranda göreceğiniz talimatları izlemeli ve kurulumu tamamlamalısınız. Kurulum işlemi sona erdiğinde, yazıcınız da kullanım için hazır duruma gelmiş olacaktır
Görüntü işleme cihazların bağlantısını yapmak
Günümüzde kullanılan görüntü işleme cihazları genellikle kameralar tarayıcılar ve barkod okuyucular’dır.
Kameraların bağlantısı için; kameranın USB kablosunun dikdörtgen şeklindeki geniş ucunu bilgisayarınıza, daha küçük olan ucunu kameranızın girişine takınız. Cihazla birlikte gelen kurulum CD’sini bilgisayarınıza takınız ve kurulum işlemini gerçekleştiriniz ve böylece kameranın bilgisayarla bağlantısı tamamlanmıştır.
Tarayıcıların bağlantısı için; Tarayıcınızı düz bir zemine yerleştiriniz. Tarayıcıyla birlikte gelen yazılım CD’sini bilgisayara takınız ve kurulum işlemini gerçekleştiriniz. Tarayıcınızı açın USB kablosunun kare şeklindeki ucunu tarayıcıya, dikdörtgen şeklindeki ucunu bilgisayara takınız. tarayıcının bilgisayarla bağlantısı tamamlanmıştır.
İşletmesi sisteminin yönetimini yapmak
Bilgi işlem sistemleri kapsamında belirli bir işleyişin yerine getirilmesi amacı doğrultusunda bu işleyişi yöneten yazılım topluluğuna işletim sistemi adı verilmektedir. Işletim sisteminin yönetimi kapsamında işletim sisteminin belirli görevleri bulunmaktadır. Işletim sistemi birimleri bellek yönetimi, disk yönetimi gibi belirli görevlere sahiptir.
Işletim sistemini yönetecek kişi sistem analizinin yerine getirilmesi, sistem güvenliğinin sağlanması, sistem üzerinde meydana gelebilecek hataların değerlendirilmesi gibi belirli görevlere sahiptir. Bu kapsamda işletim sisteminin yönetimi adına bu sisteme hakim olmak gerekmektedir. Işletim sisteminin yönetimini yapacak kimseler zaman içerisinde bu sisteme kurum ihtiyacı dahilinde eklemeler yapma, tasarım oluşturma gibi alanlarda faaliyet göstereceklerdir. Bu sayede güvenlik, süreklilik ve verimlilik sağlanmış olacaktır.
İşletim sistemin bilgisayara kurmak
Windows 7 CD’ sine ihtiyacımız olacak ve bilgisayarın donanımsal olarak w7′yi desteklemesi gerekiyor. BIOS’ tan CD/DVD-ROM sürücüsünün Boot edilmesi gerekiyor.
boot işlemi tamamlandıktan sonra karşımıza dil,klavye seçenekleri çıkıyor.”Next” seçeneğine tıklayıp devam ediyoruz. Şimdi ana kuruluma başlama zamanı geldi “Install now” seçeneğine tıklayıp ana kuruluma başlıyoruz. Karşımıza Windows 7 lisans sözleşmesi geliyor kutucuğu işaretliyoruz ve “Next” tuşuna tıklıyoruz. Bu adımda w7 yi hangi diskimize kuracağımızı seçiyoruz “Nexte tıklayıp devam ediyoruz. w7 diskimize kopyalanmaya başladı. kopyalama işlemi bittikten sonra bilgisayarınız otomatik olarak yeniden başlatılacaktır. kurulum işlemi tamamlandıktan sonra kişisel ayarlarımızı gerçekleştirerek Windows 7 masaüstümüze ulaşacağız
Sürücüleri ve yardımcı programları yüklemek
Bir bilgisayar donanım elemanı alırken yanında driver CD’sini almamız gerekir. Eğer yeni aldığımız bir donanım parçasının driverı elimizde yoksa o parçayı işletim sistemine tanıtamaz dolayısıyla kullanamayız.
Günümüzde Windows işletim sistemi yeni elemanı kendi tanır ve yükler.bir donanımın tanıtılmasında en kolay yöntem,sürücü CD’sini çalıştırmaktır. Sürücü CD’lerinin tamamında otomatik çalıştırma (autorun) özelliği mevcuttur. Sürücü CD’si bilgisayardaki herhangi bir CD/DVD ROM sürücüye takıldığında pencere açılır Yükleme sihirbazı çalıştırıldıktan sonra, bu sihirbaz bilgisayara bağlı olan donanımları araştıracak ve uygun sürücünün yüklenmesini sağlayacaktır. Bu işlem sırasında kullanıcıdan çeşitli kısımlarda onay isteyecektir.
İşletim Sisteminin denetim masasını kullanmak
Denetim Masası, Windows’u, uygulamaları ve hizmet ortamını yapılandırmak için kullanabileceğiniz özel amaçlı yönetimsel araçlar sağlar. Denetim Masası, sık gerçekleştirilen görevler (örneğin, Görünüm ve Donanım Ekleme) için kullanabileceğiniz varsayılan öğeler içerir. Kullanıcı tarafından yüklenen uygulamalar ve hizmetlerle ilgili simgeler de Denetim Masası’na eklenir.
Denetim Masası iki şekilde görüntülenebilir: Kategori Görünümü ve Klasik Görünüm. Kategori Görünümü’nde, Denetim Masası simgeleri kullanıcının gerçekleştirmek istediği görevin türüne göre görüntülenir. Klasik Görünüm’de, Denetim Masası simgeleri kullanıcıların Windows’un önceki sürümlerinden tanıdığı biçimde görüntülenir.
Bilgisayarda program yazmaya hazırlık yapmak
Programı tasarlarken, ilk düşünmeniz gereken şey “hangi dili kullanacağınız” değildir.
Programdan ne istediğinizi tam olarak bilirseniz, hangi dili kullanacağınıza kolay karar
verirsiniz. Tek bir dili aramak yerine, değişik dilleri göz önünde bulundurunuz. Her dilin kendine göre avantajı bulunmaktadır. Programınız çalıştığı sürece, hangi dil ile yapıldığı önemli değildir programınızı alan kullanıcıda bununla ilgilenmez. Programlamaya yeni başlayanlar için, öğrenmenin en iyi yolu küçük programları usanmadan yazmak ve derlemektir. Bu küçük programlar, bilgisayarın yapabileceği bütün işleri size öğretecektir. Unutmayınız ki, büyük programlar bu küçücük programların birleşmesiyle oluşur. programlamayı çoğunlukla yaptığımız yanlışlardan öğreniriz. O nedenle, yanlış yapmaktan korkmayınız. Üstelik yeni bir şey öğrenirken bilerek yanlışlar yapıp onun doğurduğu sonuçları görmek eğlenceli ve öğretici olabilir.
Akış Diyagramlarını kullanmak
Herhangi bir sorunun çözümü için izlenmesi gerekli olan aritmetik ve mantıksal adımların söz veya yazı ile anlatıldığı algoritmanın, görsel olarak simge ya da sembollerle ifade edilmiş şekline “akış şemaları” veya FLOWCHART adı verilir. Akış şemalarının algoritmadan farkı, adımların simgeler şeklinde kutular içine yazılmış olması ve adımlar arasındaki ilişkilerin ve yönünün oklar ile gösterilmesidir.
Programın saklanacak esas belgeleri olan akış şemalarının hazırlanmasına, sorun çözümlenmesi sürecinin daha kolay anlaşılır biçime getirilmesi, iş akışının kontrol edilmesi ve programın kodlanmasının kolaylaştırılması gibi nedenlerle başvurulur. Uygulamada çoğunlukla, yazılacak programlar için önce programın ana adımlarını (bölümlerini) gösteren genel bir bakış akış şeması hazırlanır. Daha sonra her adım için ayrıntılı akış şemalarının çizimi vardır.
Alt programlar ve dosyalarla Çalismaya hazirlik yapmak
Alt programlar ve dosyalarla Çalismaya hazirlik yapmak
Her programlama dilinin kendine has kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar kimi zaman birbirine benzerken kimi zaman farklılıklar göstermektedir. Kuralların anlaşılır olması her zaman programcılar tarafından istenen bir özelliktir
Bilgisayarda yazılan programlar genellikle bellek ve disk gibi kaynakları en az tüketecek şekilde olan, hızlı çalışan ve az kod yazılarak yapılmış programlardır. Basit programları çoğu kişi rahat okur ve anlar. Program büyüdükçe karmaşık hâle geleceği için, en baştan planlı hareket etmek gerekir. Daha sonra zaman kaybı olmaması için önceden önlem almamızda fayda vardır. Hikâye veya roman yazar gibi, plansız olarak program yazılmamalıdır. Basit şekilde çalışması sağlanan programa yeni eklentiler yaptıkça program karışık ve anlaşılmaz hâle gelebilir. Kodlarınız okunması zor olan çöp kodlara dönüşmemelidir
Programlamayı kolaylaştırmak için programcılar bazı yöntemler geliştirmiştir, bunlar:
- Sıralık komutlar,
- Dallanma komutları
- Döngü komutlarıdır.
Alt programlara “modül” diyebiliriz. Alt programlar hâlinde yazılarak yapılan programlamaya “modüler programlama” denir. Özet Olarak açıklamak gerekirse ana programımızın daha anlaşabilir olması için alt programlara ayırmaktır. bu alt programlar ana programımızın daha rahat çalışmasını sağlamaktadır.
Veri yapılariyla program yazmaya hazırlık yapmak
Programlamada veri yapıları en önemli unsurlardan birisidir. Program yazarken
kullanılacak veri yapısının en ideal şekilde belirlenmesi, programcılıkta biraz daha ustalaşma anlamına gelmektedir. Program içerisinde işlenecek veriler diziler ile
tanımlanmış bir veri bloğu içerisinden seçilebileceği gibi, işaretçiler kullanılarak da saklanabilir. Veri yapıları, nesneler ile de gerçekleştirilebilir.
Birkaç tane değişken ile küçük programları idare edebilirsiniz. Programlamada uzun
ve benzer bilgilerle dolu değer listelerin oluşturulması“dizi – array” ile yapılmaktadır. Veri yapısını aşağıdaki gibi ayrı değişken yapabileceğiniz gibi:
Ad1 = “Ali”
Ad2 = “Veli”
Ad3 = “Mehmet”
Bunun yerine dizi kullanarak, tek değişken ile şu şekilde yapabilirsiniz:
Ad(1) = “Ali”
Ad(2) = “Veli”
Ad(3) =”Mehmet”
Temel algoritmalar yapmak
Algoritma Bir problemin çözümünde izlenecek yol anlamına gelir. Tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanmaktadır. Algoritma bilmeden gerçek manada bir programcı olamazsınız. Bunu yaparken 3 temel bileşenimiz vardır. problemleri çözerken bu basamakları takip edilir.
- Değişkenler
- Algoritma
- Akış Diyagramı
Bir program taslağı hazırlamak için atılması gereken ilk adım, oluşturacağımız programın çıktısının tam olarak ne olduğunu belirlemek. İkinci adım, elde etmek istediğimiz veri için gereken girdileri tespit etmektir.En son adım, girilen verilerin hangi işlemler vasıtasıyla bizi çıktıya götüreceğini belirlemektir.Bu işlemler genel olarak matematiksel problemleri çözme yöntemine benzer.
Kelime İslem programini kullanmak
Manyetik ortamda, kelimeler, metinler üzerinde yapılan her türlü düzeltme, ekleme, silme veya taşıma, kelime işlem işlevini ifade eder. Kelime işlem kullanımı kelime işlem programı yardımıyla gerçekleştirmektir. Kelime işlem programlarında, metinler ve sözcükler genellikle klavyeden girilir. Klavyeden girilen bilgiler bilgisayar ekranında görsel olarak izlenebilir. Ekranda görülenler o anda bilgisayarın ana belleğinde geçici olarak yer alır.
Kelime işlem programlarının işlevi genelde daktilonun işlevine benzer. Ancak, kelime işlem programlarının üstünlüğü tartışma götürmeyecek kadar açıktır. Daktilo ortamında yazılan bir metnin hatalı olma durumunda veya metne ilaveler gerektiğinde olayın zorluğu bilinmektedir. Manyetik ortamda kelime işlem kullanımında ise ilaveler, hataları düzeltmeler, metin ile ilgili düzenlemeler çok daha hızlı ve kolaydır. Yazılan metnin herşeyi ile doğruluğu gözlendikten sonra, baskı önizleme programları ile metnin son kontrolu yapılır ve yazıcı yardımıyla kağıda dökümü alınır
Elektronİk hesaplama programını kullanamak
Microsoft Excel hesap tablosu programında aslında en çok kullanılacak olan bildiğimiz dört işlemdir. Bununla birlikte Excel, kullanıcısına çeşitli kolaylıklar da sağlamaktadır. Şöyle ki, Excel’de determinant, faktoriyel, karekök, radyan gibi matematiksel, kikare dağılımı, varyans, ttest, standart sapma gibi istatistiksel, azalan bakiye, devresel ödeme, iç verim oranı gibi finansal, istenen bir koşulu sınayan ve belirli bir değeri test ederek karar veren mantıksal, seçme, ayıklama, belirli ölçütlere göre uygulama yapan veritabanı ve tarih, saat hesaplamaları yapan fonksiyonlar hazır olarak bulunmaktadır. O zaman anlaşılan şu ki, Excel gibi bir program, dört işlemle değil, onu kullanan kişinin yetenekleriyle kısıtlıdır.
Böylece bir kullanıcı, hazır fonksiyonları ve kendisinin hazırlayacağı yapıları kullanarak büyük sorunlara çabuk ve kolay çözümler üretebilir. Oluşturulan tablolar, ne kadar parametrik, dinamik, birbiriyle bağlantılı düzenli ve anlaşılır bir yapıya sahip olursa sonuca o derece kolay ulaşılır. Önemli olan meydana gelebilecek değişikliklere uyum sağlayabilen bir yapının oluşturulabilmesidir.
Sunu programını kullanmak
Sunu programı, projelerinizi, ürünlerinizi diğer insanlara en etkili biçimde sunmak için araçlar içeren etkileyici bir programdır. Belli bir projenin tanıtılması, organizasyon şemalarının hazırlanması, ürün tanıtımı yapılabilmesi gibi konularda çok etkileyici sunular hazırlamaktan, akademik, siyasi, ticari pek çok konudaki konferans,seminer,brifing için de görsel malzeme sağlamaya kadar, çok geniş bir yelpazede hizmet verebilir.
Bir sunu programı olan Microsoft PowerPoint, tek başına satılmaz. Microsoft Office paketinin bir parçası halinde bulunur ve Office kurulumu esnasında isteğe bağlı olarak kurulabilir. Klasik olarak Başlat > Programlar > Powerpoint tıkladığımızda karşımıza programın başlangıç ara yüzü gelecektir. Akıllı programlar serisinin sunduğu bir kolaylık olarak da hemen bir şeyler sormaya başlayacaktır
İnternet ve e-posta yönetim programlarını kullanmak
E-posta yönetimi programları ile e-postalarınızı daha hızlı ve kontrollü bir şekilde düzenlemeniz mümkündür. Bu programları kullanarak çok sayıda epostanızı kolayca denetleyebilir, arşivleyebilir, çevrim dışı olarak kontrollerini yapabilirsiniz. Ayrıca e-posta yönetim programları sizlere birçok konuda yardımcı olacaktır Elektronik posta, Internet üzerinde bilgisayarlar ve insanlar arasında bilgi alışverişini sağlayan ve en yaygın kullanılan Internet uygulamasıdır. E-posta istemci/sunucu prensibi ile çalışmaktadır. Mail okumak ve göndermek için kullanıcılar maillerinin geldiği ve gönderildiği bilgisayara, yani sunucuya erişmelidir E-posta adresi mektubun gideceği adrestir. E-posta adresi elektronik mesajların karşılıklı gönderilmesi için bilgisayarı ve kişiyi tanımlamaktadır.Bu nedenle çoğunlukla, kişinin kullanıcı adı ve kullandığı sistemin internet adresinden oluşur.
Açık kaynak kodlu İşletim sisteminin kurulumunu ve temel ayarlamarı
Açık kaynak yazılım veya açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. Açık kaynak kod dünyası, yeni bir yazılım üretme biçimi, yeni iş modelleri sunmaktadır.
Programcılar yazılımları geliştirirken kullandıkları programlama dilleriyle kaynak dosyaları oluştururlar. Daha sonra derlemeli dillerde bu dosyayı derleyerek çalıştırılabilir hale çevirirler. Açık kaynaklı yazılım savunucuları her üretilen ve dağıtılan programla birlikte kaynak kodunun da dağıtılmasını savunurlar. Bu sayede geliştirme esnasında ve ilerde yeni sürümlerin ortaya çıkması esnasında daha çok sayıda gözün süzgecinden geçmiş daha kaliteli bir yazılım çıktığını düşünürler.
En iyi bilinen açık Kaynak kodlu yazılımlar:
Ø Linux, Ø Open Office, Ø GNU, Ø Debian’dır
Açık kaynak kodlu İşletim sisteminin araçlarını kullanmak
Açık kaynak yazılım veya açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. Açık kaynak kod dünyası, yeni bir yazılım üretme biçimi, yeni iş modelleri sunmaktadır. Programcılar yazılımları geliştirirken kullandıkları programlama dilleriyle kaynak dosyaları oluştururlar. Daha sonra derlemeli dillerde bu dosyayı derleyerek çalıştırılabilir hale çevirirler. Açık kaynaklı yazılım savunucuları her üretilen ve dağıtılan programla birlikte kaynak kodunun da dağıtılmasını savunurlar. Bu sayede geliştirme esnasında ve ilerde yeni sürümlerin ortaya çıkması esnasında daha çok sayıda gözün süzgecinden geçmiş daha kaliteli bir yazılım çıktığını düşünürler.
En iyi bilinen açık Kaynak kodlu yazılımlar:
Ø Linux, Ø Open Office, Ø GNU, Ø Debian’dır
Açık kaynak kodlu İşletim sisteminin yönetimini gerçekleştirmek
Ag tasarimini yapmak
İkiden fazla bilgisayarı birbirlerine bağlamak istiyorsanız, gerçek anlamda bir yerel ağ kurmak üzeresiniz demektir. Bu iş için, öncelikle her bilgisayarda ağ bağdaştırıcı adı verilen özel kartlar bulunmalıdır. Ayrıca yeteri kadar ağ kablosuna da sahip olmanız gerekir. Kabloların ucunda, modem kablolarında gördüğümüz jaklara benzeyen özel jaklar bulunmaktadır. Son olarak “hub” adı verilen özel bir donanıma daha ihtiyacınız olacak. “Hub”ın görevi, bilgisayarlardan gelen ağ kablolarını tek bir merkezde toplamaktır. Yani ağın merkezini aslında “hub” oluşturmaktadır. Yapmanız gereken, sadece kablonun iki ucunu iki bilgisayarın ağ bağdaştırıcı kartlarına bağlamak. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken küçük bir detay var. Eğer sadece 2 bilgisayarı bağlayacaksanız, kabloyu satın alırken bu durumu belirtmeyi unutmayın. Çünkü 2 bilgisayarı bağlamak için kullanılacak ağ kablolarının yapısı, ikiden fazla bilgisayarın bulunduğu ağlar için gereken kablolardan çok daha farklıdır.
Bakır ağ kablosu hazırlamak
Kablo uçlarını yaparken uymanız gereken, standartlar vardır. Bu standarda uygun yaptığınız kablo veri kanallarının aynı tel çiftini kullanması kuralına uygun olacaktır. EIA/TIA isimli kuruluş “EIA/TIA -T568” isimli kablolama ile ilgili standartları belirlemiştir. Tüm dünyada üreticiler ve teknisyenler bu standartları takip ederler.
Kablo hazırlarken kablonun nereye takılacağı önemli bir sorudur. Eğer kablo bir PC’den bir ağ cihazına takılacaksa kablonun her iki ucundaki konnektör de aynı standarda göre hazırlanmalıdır. (Düz Bağlantı) ( 568A « 568A ya da 568B « 568B)
Eğer kablo bir ağ cihazından diğer bir ağ cihazına ya da bir PC’den diğer bir PC’ye takılacaksa o zaman kablonun uçlarındaki konnektörlerden birbirinden farklı standartlara göre hazırlanmalıdır.(Çapraz Bağlantı) ( 568A « 568B ya da 568B « 568A)
Lan kablolama yapmak
LAN`ınızı kurarken yapmanız gereken ilk iş kabloların döşenmesi. Bu sanıldığından çok daha fazla dikkat gerektiren bir iş Kablolarınızın nereden geçeceğine karar verirken kablonun üzerine ağır şeyler konmaması gerektiğini de unutmayın kablolarınızın zemin altındaki ya da duvar kenarındaki kanallardan geçmesi en uygun çözümdür.
Networkler de kullanılan kablolar diğer kablolardan farlıdır. Bu kabloların döşenmesindeki en önemli problem konnektörlerinin takılmasıdır. CAT5 kabloların uçlarındaki konnektörler bağlanırken kablo demeti içindeki renkli ince kabloların belli bir sıraya dizilmesi ve konnektörün özel bir pense ile sıkılması gerekir. konnektörleri kendiniz takma imkanına sahipseniz konnektörlerin iyi sıkıldığından emin olun. Eğer BNC kablo ile seri bağlantılı bir LAN kuracaksanız işiniz daha kolay. Çünkü BNClerin konnektörlerini normal bir pense ile takmanız mümkün. Ama BNC konnektörler daha önce bahsettiğimiz özel pense yardımıyla sıkılmak üzere tasarlandığından normal pense ile bu iş biraz zordur
Tcp/ip protokolünü kullanmak
Protokol bir iletişim sürecinde bu bağlantıyı sağlayan noktalar arasındaki gidip gelen mesajlaşmayı düzenleye kurallar dizisidir. Bu protokoller birbirleriyle iletişim içinde bulunan gerek donanım gerekse yazılımlar arasında oluşur. İletişimin gerçekleşmesi için her öğenin bu protokolü kabul etmiş ve uyguluyor olması gerekir.
TCP/IP ‘de bu şekilde oluşan yüzden fazla bilgi iletişim protokolün toplandığı bir protkoller ailesidir. Bunlardan en önemlileri TCP (transmission control protokol) ve IP (ınternet protokol) olduğu için bu ismi almıştır.
Bir bilgisayar ağında kullanılan protokol ne olursa olsun aslında bilgisayarlar fiziksel adresleri ile birbirlerini tanır ve iletişimde bulunurlar. Bu fiziksel adres ağ kartı veya ağa bağlanmayı sağlayan herhangi bir donanım içinde hiçbir şekilde değiştirilmesi mümkün olmayan 48 bit olan bir numaradır. TCP/IP protokolünde diğer bilgisayarlardan farklı olarak her bilgisayar bir IP numarası alır.
WEB Tarayıcıları ve Çalışması
Her bilgisayar üzerinde WEB sayfası adı verilen elektronik dosyaları saklar ve siz kendi bilgisayarınızdan bu bilgilere erişebilirsiniz. WEB sizin zengin bir ortamda iletişim kurmamızı sağlar. WEB üzerinde bilgilere metin, renkli çizim, resim, ses ve hatta video ortamlarına erişebilirsiniz.
WEB istemci-sunucu (client-server) sistemi olarak bilinir. Sizin WEB tarayıcı yazılımınız istemci, uzaktaki sizin erişmek istediğiniz bilgileri saklayan bilgisayar ise sunucudur. Örneğin; Milli Eğitim Bakanlığının WEB sitesine bakıyorsanız sizin bilgisayarınız Ankara’daki bir sunucudan WEB sayfalarına erişmek istediği mesajını yollamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının WEB sunucusu istediğiniz bilgileri internet üzerinden sizin bilgisayarınıza yollamaktadır. Sizin WEB tarayıcınız gelen bilgileri yorumlar ve sizin ekranınızda anlaşılır bir şekilde gösterir.
Teknik olarak tarayıcıların neler yaptığını iki madde de toplayabiliriz.
- Tarayıcınız sizin bağlandığınız WEB sunucudan yaptığınız dosya isteğini ağ (network) üzerinden size yani kullandığınız bilgisayara ulaştırır.
- Tarayıcının ikinci görevi ise yaptığınız isteği, yani WEB sunucudan gelen dosyayı size, yani monitörünüze nasıl yansıtacağını, formatlamasını bilmesidir. İlgili WEB sayfasının adresi yazıldıktan sonra, tarayıcı ilgili WEB sunucuyu bulur ve sayfayı ister. Sunucu ilgili sayfayı “tag” denilen komutlar topluluğu olarak istemci makineye gönderir. İstemci makinedeki tarayıcı bu sayfayı alır ve gelen komutları yorumlar ve anlaşılır bir şekilde gösterir.
Web tarayıcısı programlar genellikle ücretsizdir ve internet üzerinden indirilebilmektedir.
Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, Opera en popüler tarayıcılardan bazılarıdır.
Google chrome
Google tarafından geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Oldukça basit ve kullanımı kolaydır. Diğer web tarayıcılara göre daha hızlı çalışmaktadır. Microsoft windows için çıkarılan sürümü 2 Eylül 2008 tarihinde piyasaya sürülmüştür. En çok kullanılan web tarayıcıdır.
Mozilla firefox
Mozilla tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir ağ tarayıcısıdır. Firefox, eski Mozilla Suite’in yeniden tasarlanmasıyla, Netscape – Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı ara yüz dili ile hazırlanmış olan açık kaynaklı bir yazılımdır.
Opera
Opera gömülü sistemler de dahil olmak üzere pek çok işletim sistemi ve düzlem için Opera Software tarafından geliştirilen ağ tarayıcısıdır. Opera küçüklüğü, hızlılığı, tekbiçimlere uyumluluğu ve pek çok düzlemde (normal ve el üstü bilgisayarlara ek olarak cep telefonları) çalışabilme özellikleri ile tanınmaktadır.
Piyasadaki, beklentileri karşılayan özelliklere sahip olan Opera dahili açılır pencere engelleyici, sekmeli gezinti, dahili arama ve gelişmiş işlevlere sahip Opera’nın çığır açan e-posta yazılımı, haberci, IRC sohbet ve kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını karşılayan özelleştirme yetenekleriyle dikkat çeken bir web tarayıcıdır. Opera birkaç fare tıklamasıyla özelleştirilebilir.
Sistem koruma yazılımlarını kullanmak
Sistem Koruma Yazılımlarını Kullanmak
Sistem koruma yazılımları virüslere karşı yazılmış, temizleme, kurtarma işlevlerini yerine getiren koruyucu programlara verilen genel isimdir. Antivirüs programları virüsleri bulmak, karantina altına almak/silmek için çeşitli yöntemleri izlerler. Bu yöntemler antivirüs programlarının çalışma hızını ve prensiplerini belirler. Bilinenin aksine antivirüs programı yüklemek sistemin komple güvenliği için yeterli değildir. Ancak her sistemde mutlaka güncel ve güvenilir, lisanslı bir antivirüs programı bulunmalıdır. Antivirüs programına ek olarak sistem güvenliğiniz için antispyware ve firewall uygulamalarının bulunmasında fayda vardır.
Antivirüs Programı Nasıl Çalışır?
İlk çıkan virüsler de mantık çok basitti, bilinen bir virüsün hex kodu (16 ‘lık sayı siteminde kodlanmış hali) karşılaştırma için örnek olarak alınır, tarama yapılacağı zaman da bu imza bütün dosyaların içinde aranırdı. Eğer imzaya başka bir dosyada rastlanırsa virüs olarak algılanıp silinirdi. Bu yöntem virüslerin ilk başladığı zamanlar yani 1990’larda çok popülerdi. Ancak on yıl sonra 2000 lerde bu yöntem değişmeye başladı ve trojan, keyloger, worm antivirüs yazılımcılarının yeni ilgi alanı olmaya başladı.
Statik tarama; dosya hard diskte iken yani çalışmazken yapılan taramaydı ve bunu atlatmak mümkündü. GetProcAddress(DLL dosyalarına direk bağlanma) ve LoadLibrary (yüklü dosya) kullanılarak virüsün adresini aldıktan sonra fonksiyon gösterici çağırarak, import(içeri aktarım) tablosunu tertemiz yapılabiliyor. Basit XOR(lojik işlem) yöntemi ile, code section(kod bölümlerini) tamamen şifreleyebilirsiniz. Çok rastlanan en basit virüs ve trojanlar bile bu yöntemi kolaylıkla atlatabiliyor, ve antivirüsünüz bunları virüs olarak algılayamıyor.
Html kodları ile web sayfaları için basit işlemler
Web tasarımı yaparken bir WEB sayfasının ilk karşılaşacağımız standart bileşenleri şunlardır:
<html> ve </html> : sayfanın başlangıç ve bitişini belirtir.
<head> ve </head> : sayfanın başlık bilgileri ‘title’, ‘meta’ vs. buraya yerleştirilir.
<title> ve </title> : sayfanın içeriğinin ne olduğunun tanıtılmasında kullanılır.
<meta> : sayfanın içeriği hakkında www tarayıcılarına bilgi sağlamak, arama motoru ve arama motoruna kayıt için gereklidir.
<body> ve </body> : sayfanın içeriğinin başlangıç ve bitişini belirtmekte ve sayfa hakkındaki genel tanımlamaları yapmakta kullanılır.
Web sayfamızın yazılarına biraz daha kişilik kazandırmak için aşağıdaki komutları da kullanabiliriz.
<b> ve </b> arasındaki yazılar koyu görünür.
<i> ve </i> arasındaki yazılar ise italik basılır.
<blink> ve </blink> arasındaki yazılar ise yanıp söner.
<center> ve </center> arasındaki yazılar ortalanır.
Html kodları ile web sayfaları için Gelişmiş özellikler
Formların kullanımı ile kullanıcılar WEB sayfasından bilgi girişi yapabilmektedir. Örneğin, bir siteye üye olmak için, ileri düzey arama yapmak için ya da bir rezervasyon yapmak için veri girdiğimiz yapılar Form olarak adlandırılır. Web sayfası bizden aldığı bilgileri kullanarak gerekli işlemleri yürütür ve gerektiğinde bu bilgiler doğrultusunda sayfa içeriğini düzenleyerek tekrar bize sunar
Bir form oluşturmak için izlenecek adımlar şu şekildedir :
- Form görünümünün oluşturulması.
- Sunucu tarafında çalışacak ve form ile alınan bilgiyi işleyecek programın yazılması.
Form oluşturmak için etiketi kullanılır. Formun görünümünü oluşturmak için, açılış ve kapanış FORM etiketleri arasına form elemanları ve gerekli diğer HTML içeriği (paragraflar, başlıklar, tablolar vb.) eklenir. Bir HTML dosyası içerisinde birden fazla form kullanılabilir. Ancak, açılmış olan bir etiketi kapatılmadan yeni bir etiketi açılmama ve formlar iç içe kullanılmamalıdır. Bu durum çeşitli sorunlara yol açabilir
Web sayfası hazırlamak için temel işlemler yapmak
Site hazırlarken, herhangi bir sayfanın üzerinde çalışmaya başlamadan önce bazı noktalarda net cevaplar yakalandıktan sonra işe girişmemiz daha yararlı olacaktır. Site hazırlanmasına referans olacak bu can alıcı noktaları şöyle sıralayabiliriz:
- Sitenin hitap edeceği kitlenin tanınması
- Ziyaretçilerin siteye girme sebepleri
- Sitenin içeriği (metin, resim vb.)
- Site yönetimi-ziyaretçi iletişimi düzey
Web sitesi hazırlarken, herhangi bir sayfa oluşturmaya başlamadan önce, siteye ait her şeyi içinde bulunduracak olan klasör oluşturulmalıdır. Bu işlem, yerel site tanımlama anlamına gelir. Oluşturulacak klasör, yerel kök klasör olarak adlandırılır ve internet ortamında çalışacak olan sitemizin temsilini ifade eder. Yerel site oluşturmak, site için kullanılacak tüm dosya ve klasörlerin düzenli bir biçimde tek bir klasör altında toplanmasını sağlar. Bu durum işlevsellik ve süreklilik açısından ön plana çıkmaktadır.
Web sayfaları için tablo stil
Sayfa içindeki elemanların yerleşimi üzerinde kontrol sahibi olmamız için faydalanabileceğimiz en etkili araçlardan biri tablolardır. Tablolar aracılığıyla bilgilerin sunumu, belli bir düzen içinde gerçekleşmektedir. Tablo, satır ve sütunlardan oluşmaktadır. Tablo içinde bulunan satır ve sütunların kesişimi sonucunda oluşan alan ise Hücre olarak adlandırılmıştır.
Stil, tek bir isim verilerek tanımlanan ve birden fazla düzenlemeyi içeren bir biçimlendirme tekniğidir. Bir stile ait niteliklerden herhangi birinde değişiklik yapıldığında bu stil tarafından kontrol edilen bütün öğeler otomatik olarak güncellenir
Kütüphane öğesi, birden fazla sayfada kullanılabilen bir içerik parçasıdır. Sayfalardan ayrılmış durumda kütüphanede yer alan bir dosyada bulunan bu öğeler, ilgili içeriğe ait koddan ibarettir. Kütüphane işlemleri için Assets paneli içinde yer alan Library bölümü kullanılmaktadır
Web sayfaları için şablon ve çerçeve işlemlerini yapmak
Şablon oluştururken uygulanacak ilk adım, sayfa tasarımının hazırlanmasıdır. Hazırlanacak sayfada belge yapısı, yerleşim düzeni ve bağlantı özellikleri ön planda olmalıdır. Sayfa içeriği dışındaki tüm özellikler, şablon içinde tanımlanmalıdır. Şablon oluşturmak için şablon olarak kaydedeceğimiz sayfa açıldıktan sonra File menüsü altında bulunan Save as Template seçeneği tıklanmalıdır
Çerçeve grubu, çerçevelerin kullanıldığı bir sayfanın genel görünümünü tanımlamaktadır. Çerçeve grubunun içinde herhangi bir bilgi bulunmaz. Çerçeve grubu, çerçeve tabanlı bir sayfa çağrılırken bağlantı kurulan dosyadır. Dreamweaver’da çerçeve grubu oluşturmak için çerçeveleri isteğimize bağlı olarak ekleyebileceğimiz gibi, önceden tanımlanmış çerçeve gruplarından da faydalanabiliriz. İkinci metot, çerçeve gruplarının oluşturulmasında hem zaman açısından hem de yerleşim düzeninin kontrolü açısından kolaylık sağlamaktadır.
Programlama için gerekli yazılımlar
Etkileşimli web uygulamaları geliştirmek amacıyla ASP.NET, CGI, ColdFusion JSP, PHP gibi çeşitli teknolojiler kullanılabilir. Web uygulamasını geliştiren programcı bunlardan herhangi birisini seçebilir. Bu teknolojiler sayesinde alışveriş siteleri,internet bankacılığı gibi gelişmiş uygulamalar yapılabilir. Bu teknolojilerden biri olan ASP.NET, Microsoft firması tarafından üretilmiştir. ASP kısaltması, Active Server Pages kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Active Server Pages kelimelerinin Türkçesi “Etkin Sunucu Sayfaları”dır. ASP.NET, klasik ASP’ye kıyasla daha hızlı, işlevsel (fonksiyonel) ve güvenilirdir. ASP.NET, web uygulamaları geliştirme kavramına getirdiği yeni yaklaşım, yöntemler ve programlama tekniğiyle ASP’nin yeni bir sürümü olarak değil de farklı bir teknoloji olarak ele alınabilir. İlk olarak ASP+ adıyla geliştirilen bu yeni teknoloji, Microsoft’un sunucu taraflı internet teknolojilerini de .NET platformu altında toplama kararından sonra ASP.NET adını almıştır.
Uygulama Katmanı Protokolleri Nelerdir?
DNS
İnternet bağlı ve farklı alanlarda olan binlerce sunucu, her gün internette kullanılan hizmetleri sağlar. Bu sunucuların her birine, bağlı olduğu yerel ağda, sunucuyu tanımlayan benzersiz bir IP adresi atanır.
İstemcilere hizmet veren bu sunuculara erişmek için sunucuların IP adreslerinin bilinmesi gerekir. Fakat tüm sunucuların IP adreslerinin akılda tutulması mümkün değildir. Bunun yerine, kullanıcı dostu internet adresleri kullanılmaktadır.
DNS(Domain Name System, Etki Alanı Adlandırma Sistemi), www.site.com gibi internet adreslerinin, IP adreslerine çevrimini sağlar.
FTP ve TFTP
File Transfer Protocol (FTP);veriyi,bir uç aygıttan diğerine iletim için kullanılır. Bir dosyayı FTP kullanarak başka bir TCP/IP ağı üzerindeki kullanıcıya yollamak için o ağdaki bilgisayarda geçerli bir kullanıcı ismi ve şifresi gerekmektedir. Birçok FTP sunucusu, kullanıcı ismi ve parola olmadan erişim için “anonim FTP” (anonymous FTP) desteği verir. Bu kullanım için kullanıcı adı olarak “anonymous” parola olarak ise bir e-mail adresi girilmesi gerekmektedir.FTP, TCP 20 ve 21 numaralı portlardan hizmet vermektedir. TCP port 20 üzerinden veri transferi gerçekleştirilirken TCP port 21 ise kontrol amaçlı kullanılmaktadır.
TFTP (Trivial File Transfer Protocol), FTP’nin temel fonksiyonel şekli olarak ifade edilen basit bir dosya transfer protokolüdür.Basit yapısından dolayı kullanılması esnasında çok az bellek tüketilmektedir. Bu özelliğinden dolayı, yeterli yığın bellek cihazı (massstoragedevice) olmayan yönlendiricilerin önyüklemesinde kullanılır.
Bu protokol UDP üzerinde 69. port kullanılarak uygulanmıştır.TFTP basit ve uygulanması kolay olacak şekilde tasarlanmıştır ve bu nedenle çoğu FTP özelliğinden yoksundur.TFTP sadece dosya alma ve gönderme işlemlerini yapar.Dizinleri listelemez ve şu anda kullanıcı kimlik doğrulaması için bir kural yoktur.
HTTP ve HTTPS
HTTP (HyperText Transfer Protocol),web sayfalarını istemciye ulaştıran temel protokoldür. Bir web adresine bakılmak istendiğinde, istenilen sayfa bilgisayara gelmeden önce arka planda bir dizi işlem gerçekleşir. İlk önce, internet tarayıcısı görüntülenmek istenen web sayfasının adresini ve port numarası olarak 80’i, sunucuya bildirir. Sunucu 80 numaralı porttan bir istek aldığında bunun http isteği olduğunu anlar ve istemciye web sayfasını gönderir.Web sayfalarındaki bilgi HTML, XML veya XHTML dilleri kullanılarak kodlanır. İşlem gerçekleşmezse hata mesajı alınır. İşlemin gerçekleşmesi hâlinde son olarak http servisiyle yapılan bağlantı kesilir.
1990 yılından beri kullanımda olan http, internet adreslerinin önüne “http://” yazılarak kullanılır. Girilecek adresin önüne “http://” getirilmese bile internet tarayıcıları bu eksikliği tamamlayarak internette sorunsuzca gezinti yapılmasını sağlar.HTTP protokolü güvenli bir protokol değildir; bilgi ağ üzerinden gönderilirken başka kullanıcılar tarafından kolayca müdahale edilebilir. Verilerin güvenliğini sağlamak amacıyla güvenli taşıma protokolü olan HTTPSkullanılır. HTTPS istekleri,443 numaralı portu kullanır. Bu istekler için tarayıcıdaki site adresinde “http://” yerine “https://” kullanılması gerekir.
E-Posta Protokolleri
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Sadece e-posta yollamak için kullanılan bu protokolde basitçe, istemci bilgisayar SMTP sunucusuna bağlanarak gerekli kimlik bilgilerini gönderir, sunucunun onay vermesi halinde gerekli e-postayı sunucuya iletir ve bağlantıyı sonlandırır.E-posta almak için POP3 ya da IMAP protokolü kullanılır.Outlook, Thunderbird, gibi e-posta istemcileri, e-postaları göndermek üzere sunucuya iletirken SMTP servisinden faydalanır. 25 numaralı port SMTP sunucusu için ayrılmıştır.
POP3 (Port Office Protocol 3), istemciye gönderilmiş olan e-postaları istemcinin bilgisayarına indirmeye yarayan bir protokoldür. Bu protokol kimlik doğrulaması gerektirdiği için kullanıcı adı ve parola, istemcinin kullandığı yazılımın ilgili alanlarına girilmesi gerekir.
IMAP (Internet Message Access Protocol), e-posta almak için kullanılan bir protokoldür. IMAP istemcilerini destekleyen bir sunucu, kullanıcılarına adreslenen iletileri alır ve depolar. Ancak bu sunucu, iletileri kullanıcı silmediği sürece sunucudaki posta kutularında tutar. En güncel IMAP sürümü, 143 numaralı porttan istemci isteklerini dinleyen IMAP4’tür
DHCP
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri (Alt Ağ Maskesi, Varsayılan Ağ Geçidi, DNS Sunucusu gibi) atamak için kullanılan servistir.DHCP’nin temel özelliği, sistemi kuran kişilerin tek tek tüm makineleri gezip aynı veya benzer parametreleri defalarca eliyle girmesini engellemek,böylece zaman kazanmak ve sistem yöneticisinin işini kolaylaştırmaktır.İstemci bilgisayar ilk defa açıldığında öncelikle tüm ağa DHCP discovermesajını yollar. Bu mesajın içeriği, “Sistemde herhangi bir DHCP sunucu bulunuyor mu? Eğer var ise bir IP adresi istiyorum.” olarak özetlenebilir. Ağa gönderilen DHCP istek paketinde, istekte bulunulan IP adresi, MAC adresi ya da paketi gönderen bilgisayarın IP adresi bilinmediğinden, paketin içeriği aşağıdaki şekilde oluşacaktır:
- 1-Hedef IP adresi (Bilinmiyor): 255.255.255.255 (broadcast)
- 2-Hedef MAC adresi(Bilinmiyor): FF.FF.FF.FF.FF.FF.FF(broadcast)
- 3-Kaynak IP adresi(Bilinmiyor): 0.0.0.0
- 4-Kaynak MAC adresi:00-A0-CC-66-73-1F (Bu adres istemci bilgisayarın adresidir ve örnek olarak yazılmıştır.)
TELNET
Telnet, internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir sunucuya, uzaktaki başka bir bilgisayardan bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Bağlanılan bilgisayara girebilmek için bir kullanıcı isminizin ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Telnet 23 numaralı portu kullanmaktadır.
SSH
SSH, telnet gibi ağ üzerindeki bir sunucuya, uzakta bulunan bir başka bilgisayardan bağlantı sağlayan bir protokoldür. SSH açık haliyle “Secure Shell” yani güvenli kabuk anlamına gelir. Telnet’te, kullanıcı şifreleri dahil tüm iletişim açık yani şifrelenmeden gerçekleştirilirken SSH güvensiz makineler arasındaki iletişimi, güçlü bir kripto yöntemiyle şifreler.
SSH ile bağlantının gerçekleştirilebilmesi için Telnet ile bağlantıda olduğu gibi bağlanılmak istenen sunucu makinede bir kullanıcı hesabının ve kullanıcı şifresinin bulunması gereklidir. Bunların dışında bir de SSH istemci programlarından birine ihtiyaç olacaktır. SSH ile bir bilgisayara bağlanabilmek için kullanıcı, öncelikle kimliğini ispatlayabilmelidir. SSH, 22 numaralı portu kullanır.
SNMP
SNMP (Simple Network Management Protocol), ağ cihazlarının yönetimini ve izlenmesini kolaylaştıran bir uygulama katmanı protokolüdür. Bu protokol sayesinde ağdaki hemen her türlü cihaz izlenebilir hatta yapılandırmaları değiştirilebilir. SNMP, TCP/IP protokol kümesinin bir bileşenidir ve bir uygulama katmanı protokolü, veri tabanı şeması, veri nesneleri gibi standartlar barındırır.
İşlemci Hataları ve Çözümleri
Hata: Tanımlanamayan sebeplerden dolayı Windows ekranı donuyor veya işletim sistemi sürekli olarak çökmelere sebep oluyor.
Çözüm: Öncelikle işlemcinin yeterince soğutulup soğutulmadığını sınamalısınız. İşlemci, bilgisayar çalışırken fazla miktarda ısı üretir. Bu ısı bir soğutucuya aktarılarak işlemcinin sağlıklı çalışması sağlanır. Soğutucunun fanı çalışmasını aksatırsa işlemci aşırı derecede ısınır. Bu durum sistem çökmelerinin gizli sebebidir. Soğutucunun üzerinde, dönmesini engelleyebilecek düzeyde toz birikmesi fanın çalışmasını güçleştirir. Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. İşlemcinin üzerindeki fanın dönmeyi engelleyecek düzeyde kirlenip kirlenmediğine bakın. İhtiyaç halinde soğutucuyu pamuk çubukla dikkatlice temizleyin.
Hata: Bilgisayarımız açılmıyorsa;
Çözüm: Eğer bilgisayarınız açılmıyorsa bunun nedenlerinden birisi işlemci fanının çok yavaş dönmesi veya hiç dönmemesi olabilir. Bu durum özellikle sıcaklık denetimli soğutucularda okunan sıcaklık değerleri çok düşükse olabiliyor ve böyle bir durumla karşılaşan BIOS fanlarla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyor. Bu yüzden şimdi anlatacağımız BIOS numarası işinize yarayabilir.
“CPU Fan Failure Warning” isimli seçeneği “Disabled” olarak ayarlayın. Bu işlevi etkisiz hale getirdiğiniz bilgisayarınız yavaş çalışan bir fan olsa da açılacaktır. Tabi ki bu ayarın varsayılan değeri “Enabled” (etkin) olduğundan sistemi yeni kurduysanız BIOS’a erişemeyebilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız geçici olarak her zaman sabit hızda dönen eski tip bir işlemci soğutucusunu takıp BIOS’tan az önce belirttiğimiz ayarı yapabilirsiniz.
Hata: İşlemci çok ısınıyorsa;
Çözüm: Mikroişlemcilerin soğutma sorununun temelinde CPU fanı yatmaktadır. Eğer işlemcide soğutma sorunu var ise yapılacak iş CPU fanını kontrol etmektir.
Kasayı soğutabilmek serin bir işlemci için ilk adımdır. İçeriden dönen hava serin olursa, işlemci soğutucusu daha etkin çalışacaktır. Mümkünse kasanızın ön tarafına içeriye serin hava çeken bir fan yerleştirin.
Hata: Fanın kontrol edilememesi;
Çözüm: Bazı fanlar çok yüksek güç çekerler ve anakartın/güç kaynağının iflas etmesine neden olurlar. Bazı anakartlar da fandan düzgün bir “Tacho” sinyali beklerler ve daha sonra açılırlar, bunun nedeni fanı çalışmayan bir işlemciyi yanıp kül olmaktan korumaktır. Ancak maalesef, her fan bu sinyali düzgün bir şekilde, anakarta göndermeyi başaramıyor. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey, BIOS güncellemesi ile sorunu çözmeye çalışmaktır.
Fanı sürekli olarak en yüksek devrinde çalıştırabilirsiniz. İşlemci üstüne yerleştirilen ısı alıcısının yaptığı otomatik ayar sayesinde fan hızı ayarlanabilir.
Hata: Açılışta CPU hızını olması gereken değerde göstermiyor…
Çözüm: Montaj esnasında CPU saat hızını belirleyen jumperler yanlış takılmış olabilir. Anakartın kitapçığından yararlanarak bu jumperleri gözden geçirin.
Yeni tip anakartlarda CPU saat hızı BIOS ta software olarak ayarlanmaktadır. Sizin işlemciniz buradan overclock yapılmış olabilir. Doğru değeri BIOS setup içerisinde CPU Speed ile ilgili yerden ayarlayabilirsiniz.
Hata: Tanımlanamayan sebeplerden dolayı Windows ekranı donuyor veya işletim sistemi sürekli olarak çökmelere sebep oluyor. Sorun çıkaran yazılımları yeniden kurmuş olmanıza rağmen Windows güvenli çalışmıyor.
Çözüm: Öncelikle işlemcinin yeterince soğutulup soğutulmadığını sınamalısınız. İşlemci, bilgisayar çalışırken fazla miktarda ısı üretir. Bu ısı bir soğutucuya aktarılarak işlemcinin sağlıklı çalışması sağlanır. Soğutucunun fanı çalışmasını aksatırsa işlemci aşırı derecede ısınır. Bu durum sistem çökmelerinin gizli sebebidir. Soğutucunun üzerinde, dönmesini engelleyebilecek düzeyde toz birikmesi fanın çalışmasını güçleştirir. Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. İşlemcinin üzerindeki fanın dönmeyi engelleyecek düzeyde kirlenip kirlenmediğine bakın. İhtiyaç halinde soğutucuyu pamuk çubukla dikkatlice temizleyin.
Ağ Kurulumu Nasıl Yapılır?
Ağ Kurulumu – Ethernet Nedir ?
Ethernet, ağdaki tüm kullanıcı makinelere, bir linkin aynı bant genişliğini paylaşmasına izin veren bir ortam erişim yöntemidir. Kolayca ölçeklenebilir olmasından dolayı, Ethernet popülerdir. Yani, bir Fast Ethernet ve Gigabit Ethernet gibi yeni teknolojiler mevcut ağ altyapılarıyla oldukça kolay bütünleşmektedir. Ayrıca, ilk yapılandırma çalışmaları nispeten daha kolaydır ve hata giderimler oldukça basittir. Ethernet Data link ile Physical katman düzenlemelerini kullanır ve modülün bu bölümü, bir Ethernet ağını etkin olarak çalıştırmak, arıza gidermek ve sürdürmek için ihtiyacınız olan Data link ve Physical katman bilgilerini size verecektir.Çok terminolojik bir anlatıma istinaden Ethernet birden fazla bilgisayar, televizyon ve çevresel ürünleri birbirleri ile iletişime sokmaktır. Ağ kurulumu yapabilmek için aygıtlarımızın üzerinde Ethernet kartları vardır bu yüzden Ethernet bir Ağdır.
Ağ Kurulumu Nasıl Yapılır?
Ağ Kurulumuna Başlamadan önce ağınızın nasıl bir yapıya sahip olacağına karar vermelisiniz. Kuracağınız Ağ bir işyeri veya Ev ağı olabilir bu ağların ne kadar esnek ve kullanılabilir olacağına siz karar vereceksiniz. Ağ tasarımınız, ağ için yeterli esnekliğe sahip olmalıdır Kablosuz bağlantıları destekleyen bir ağ hareket alanınızı arttırırken ağ kurulumu için biraz daha zaman ayırmanız anlamına geliyor. Bu konuda fazla bilginiz yok ise bir bilgisayar servisi ile anlaşarak uygun fiyatlara bunu yaptırabileceğinizi unutmayınız.
Hali hazırda işletmeler ağ kurulumu için anlaştıkları ağ network kurulumu şirketleri ağlarının yeterince güçlü olmasını fakat bunun karşılığında maliyeti çok düşük tutmak istemektedirler. Ağ kendi başına bir organizasyon olma gerekliliğini kabul etmezler ve kötü kalitesiz ağlarda çalışmak zorunda kalırlar.
Kuracağınız ağ için hangi donanımlara ve kablolara ihtiyacınız olduğunu çok iyi bilmeli ve iyi seçmelisiniz.Tüm süreçleri organize ettiniz ve sıra ağ kurulumunu yapmaya geldiyse sürecimiz şu şekilde işleyecektir.
- Ağ Donanımlarının Yüklenmesi
- İnternet Bağlantısı Kurulumu (ihtiyaca göre olmayabilir)
- Ağ Kurulum İşlemleri
- Kablosuz Ağ Kurulumu için Gerekli Ayarlamalar.
- Windows İşletim Sistemlerinde Yazıcı ve Dosya Paylaşımı
İşlemci soğutma çeşitlerini nelerdir?
İşlemciler çalışırken belli bir ısı üretirler. Bu ısının artması bilgisayarımızın yavaş çalışmasına, yanmasına sebep olabilir. İşlemcilerin daha serin ve performansta kayıp olmadan çalışması için bazı soğutma sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemler ısınan havayı dışarıya atarak işlemcinin ısınmamasına olanak sağlar. Soğutma şekli ihtiyaca göre seçilmelidir ve üç çeşit soğutma sistemi kullanılır.
Havayla soğutma: işlemci üzerinde soğutucu, onun üzerinde de fanın bulunduğu soğutma düzeneğidir. işlemciden çekilen ısı ince petekler üzerinden fan yardımıyla havaya aktarılır. ısınan havanın doğal olarak kasadan da dışarı atılması gerekir. kasa fan sistemi düzgün çalışmazsa istediğiniz kadar mikroişlemci soğutma sisteminiz iyi olsun, aynı hava devridaim edileceği için ortam ısısı gittikçe yükselecek ve kasa içindeki yüksek ısı üreten birimler zarar görecektir.
Sıvı soğutma:işlemci üzerindeki ısının suya aktarıldığı, suyun ısısının da radyatör-fan düzeneği vasıtasıyla dağıtıldığı sistemdir. su soğutma sistemi hava soğutmalı sistemden daha verimlidir fakat su soğutma sistemleri iyi bir hava soğutmalı sistemden daha pahalıdır.
Isıl borulu soğutma: işlemcinin ısısı soğutucu vasıtasıyla içinde özel bir sıvı olan ısı borularına (heat pipes) aktarılır. özel sıvı çok çabuk buharlaşabilen ve yoğunlaşabilen bir sıvıdır. işlemci üzerindeki ısı, soğutucu blokun içinde bulunan boruların içindeki sıvıyı buharlaştırır. buharlaşarak yukarı doğru hareket eden sıvı, ısısını salarak boruların üst kısmında tekrar yoğunlaşır ve aşağı iner. sıvının bu hareketiyle işlemci ısısı işlemciden uzaklaştırılmış olur.
termal macun: işlemci ve soğutucunun yüzeyleri dümdüz gibi gözükse de aslında gözle görülemeyecek düzeyde pürüzlere sahiptir. bu iki yüzey arasındaki ısı alışverişini artırmak için termal macun geliştirilmiştir.

Sunucu güvenliğini sağlamak
Sunucunun güvenli olması için öncelikle doğru kurulmuş olması gerekir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan sunucu işletim sistemlerinden bazıları şunlardır;
Windows Tabanlı
- Windows Server 2003
- Windows Server 2008
- Windows Server 2008 R2
Linux Tabanlı
- Suse
- Debian
- Fedora
- RedHat
- Mac OS X
Windows tabanlı sunucu işletim sistemlerinde bilgisayar güvenliğini sağlamak için bazı noktalara dikkat edilmesi gereklidir: Sunucu işletim sisteminizi belirli aralıklarla güncelleştirin: Sunucu işletim sistemi geliştirici firmalar, ortaya çıkan güvenlik açıklarını kapatmak için İnternet üzerinden bağlantı yaparak otomatik veya manuel güncelleme işlemleri gerçekleştirebilirler. Bununla birlikte iletim sistemi kullanıcılarına belirli güvenlik politikalarını içeren servis paketleri sunarlar. Sunulan bu paketlerin sisteme dâhil edilerek sürekli güncel kalması gereklidir.
Güncel virüs koruma programlarının kullanılması: Virüslerin sistem verilerine zarar vermemesi için etili virüs koruma programları kullanılmalı ve son çıkan virüslere karşı etkili olabilmesi için belirli periyotlarla güncelleştirilmelidir.
Belirli periyotlarla sistem yedeğinin alınması: Böylelikle veri kaybı en az seviyeye iner ve güvenlik sağlanmış olur. Bu yüzden Belirli periyotlarla sistemin ve diğer önemli verilenlerin yedeği alınmalıdır.
Güvenlik kayıtları sürekli denetlenmeli: Sistemde bilgisayar ve kullanıcılarla ilgili oluşabilecek her türlü bilgi, uyarı ve hatalar bir olay günlüğüne kaydedilir. Bu olay günlükleri belirli aralıklarla denetlenmeli, sisteme zarar verecek durumlara karşı önlem alınmalıdır.
Kullanıcıların oturum açma izninin ve diğer izinlerinin uygun bir şekilde düzenlenmesi: sisteme giriş yapacak kullanıcıların şifre işlemleri, şifre uzunluk ve karmaşıklığı, belirli aralıklarla kullanıcının şifresini değiştirmeye zorlanması gibi güvenlik ayarları düzenlenmelidir. Ayrıca kullanıcının sistemin hangi kaynaklarına ne şekilde erişebileceği iyi bir şekilde düzenlenmelidir

Sosyal medyada dikkat edilmesi gereken noktalar
İnternet’e yüklenen bir resim, yazı veya yorum asla tam anlamıyla silinmez. Ayrıca birçok sosyal paylaşım sitesi verdiğiniz bilgileri daima saklar.
Kimlik, pasaport, sosyal güvenlik ve telefon numarası, doğum günü, anne kızlık soyadı ile özel bilgileri (uzun bir tatile çıkacağınız) gibi bilgiler kesinlikle paylaşmayın.
Profilinizin arama motorlarında çıkmasını istemiyorsanız bununla ilgili güvenlik ayarlarını kontrol edin.
Kaynağını bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin ve şüpheli bağlantılara kesinlikle tıklamayın.
Kolay şifrelerden ve tek bir şifreyi tüm üyeliklerde kullanmaktan kaçının.
Eğer sosyal medya stratejisinin bir parçası değilse şirketinizle ilgili bilgileri bu gibi ortamlarda paylaşmayın.
Kişisel ve profesyonel arkadaşlıkları karıştırmayın. Yakın arkadaşlarınız ve ailenizle yaptığınız yazışmalar iş arkadaşlarınıza veya yöneticilerinize garip gelebilir.

Mail server kurulumu (SMTP Sunucu)
Bir posta istemcisi yapılandırırken, SMTP sunucusu (mail server) sağlayıcısı ile düzgün bir bağlantı sağlayacak ve böylece e-postalarınızın doğru teslimatını sağlayacak olan SMTP ayarlarını ayrıntılı girmeniz gerekir.
SMTP veya Simple Mail Transfer Protocol, 25 numaralı port çıkışını kullanarak elektronik postalar göndermeye yardımcı olan internet standardıdır. Bu sunucu yardımıyla elektronik postalar tıpkı normal mektuplar gibi benzer bir aşamayı takip ederek hedef adresine ulaştırılırlar;
Mesajınızı hazırlayıp e-postayı göndermek istediğiniz e-posta programınız SMTP sunucusuna bağlanır.
SMTP sunucusu, mail istemci yazılımınızla irtibata geçerek sizin e-posta adresinizi, mailin ulaştırılacağı adresi, mailin mesajını ve ek dosyalarını alır.
Bu bilgileri işledikten sonra SMTP sunucusu eğer mail adresi aynı alan adına sahipse hemen (Gmail’den Gmail’e gibi) farklı bir alan adına sahipse de POP3 veya IMAP sunucusu yardımıyla postayı karşıya göndermeye başlar.
Karşıdaki kullanıcının SMTP sunucusuyla ve DNS’i ile kurulan irtibat sonrasında DNS verisi IP adresine dönüştürülür
Son aşamada da karşı sunucuya tekrardan irtibata geçilip elektronik postanın hedef adrese iletilmesi sağlanır.
İşin en ilginç tarafıysa tüm bu işlemlerin neredeyse bir göz açma kapama süresi kadar zamanda gerçekleşir.
Ortak ISP’ler ve e-posta sağlayıcıları ile ilişkili çok sayıda ücretsiz SMTP sunucuları (en popülerleri Gmail ve Yahoo olmak üzere) vardır, ama sadece tek bir profesyonel mail server tüm e-postalarınızı en yüksek teslim edilebilirliğini garanti edebilir. Aslında, meşru bir e-posta bile ciddi anti-spam filtresi tarafından reddedilebileceğinden, her gönderdiğiniz ileti otomatik olarak teslim edilen bir ileti olmaz. Tam tersine, turboSMTP gibi ayrılmış bir SMTP sunucusu, bu can sıkıcı sorunları önlemek için güvenilir bir yol sağlar.En popüler sunucu adlarının bir listesi.
PROVIDER | URL | MAIL SERVER KURULUMU |
1&1 | 1and1.com | Smtp.1and1.com |
Airmail | Airmail.net | Mail.airmail.net |
AOL | Aol.com | Smtp.aol.com |
AT&T | Att.net | Outbound.att.net |
Bluewin | Bluewin.ch | Smtpauths.bluewin.ch |
BT Connect | Btconnect.com | Mail.btconnect.tom |
Comcast | Comcast.net | Smtp.comcast.net |
Earthlink | Earthlink.net | Smtpauth.earthlink.net |
Gmail | Gmail.com | Smtp.gmail.com |
Gmx | Gmx.net | Mail.gmx.net |
HotPop | Hotpop.com | Mail.hotpop.com |
Libero | Libero.it | Mail.libero.it |
Lycos | Lycos.com | Smtp.lycos.com |
O2 | o2.com | Smtp.o2.com |
Orange | Orange.net | Smtp.orange.net |
Outlook.com (former Hotmail) | Outlook.com | Smtp.live.com |
Tin | Tin.it | Mail.tin.it |
Tiscali | Tiscali.co.uk | Smtp.tiscali.co.uk |
Verizon | Verizon.net | Outgoing.verizon.net |
Virgin | Virgin.net | Smtp.virgin.net |
Wanadoo | Wanadoo.fr | Smtp.wanadoo.fr |
Yahoo | Yahoo.com | Smtp.mail.yahoo.com |
Temel Mantık Devrelerini Kurmak
Dijital elektronik, çağa ayak uydurmak isteyen, yeni teknolojileri takip etmek isteyen bir öğrenci için öğrenilmesi gereken bir konudur. Kolay anlaşılabilir ve öğrenilebilir olması, devre tasarımının kolay ve esnek olması dijital elektroniği cazip kılan özelliklerdir. Teknik elemanlar hızlı sanayileşmenin, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın en önemli unsurudur. Hızlı ve sürekli üretim teknik elemanların aynı dili kullanmaları ile sağlanır. Yarı iletkenlerin ucuzlaması, üretim tekniklerinin hızlanması sonucu günlük yaşamda ve iş yerlerinde kullanılan aygıtların büyük bir bölümü dijital elektronik devreli olarak üretilmeye başlamıştır. Dijital devreler hassas çalıştığı, az yer kapladığı, az güç harcadığı için tercih edilmektedir.
Sizlerde Temel Mantık Devrelerini ile dünya standartlarında sayısal elektronikte kullanılan sayı sistemlerini, devreleri sadeleştirmede kullanılan boolean matematiğini, lojik devrelerde kullanılan entegreleri tanıyabilecek, tasarımını yapabilecek, lojik devrelerin sembollerini tanıyıp devre şemalarını kolaylıkla çizebilecek ve çizilmiş olan devre şemalarını da okuyabileceksiniz. Karno haritalarını kullanarak sayısal( lojik) devre tasarımında kullanılan lojik devreyi en çabuk en sade şekliyle tasarlayıp çizebileceksiniz.
Dijital elektronik devrelerin tasarım, üretim ve onarım süreçlerini anlayabilmek için matematik kurallarını ve sayıları bilmek şarttır.
Sayılar
Dijital (sayısal) elektronikte dört çeşit sayı sistemi kullanılmaktadır. Bunlar :
- İkilik ( binary) sayı sistemi Binary sayı sisteminde iki adet sayı bulunur. Bunlar 0 ve 1 dir. Bu yüzden binary sayı sisteminin tabanı 2’dir.
- Onlu (desimal) sayı sistemi Desimal sayı sistemi normal sayma sayılardan oluşur. Yani, 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 sayılarından oluşur. Günlük hayatımızda kullandığımız sayı sistemidir. On adet sayı bulunduğu için bu sayı sisteminin tabanı 10’dur. (348)10 şeklinde yazılır. Bu sayı sisteminde ise dört matematiksel işlem bilindiği gibidir.
- Sekizli (oktal) sayı sistemi
- Oktal sayı sisteminde 8 adet rakam bulunmaktadır. Bunlar 0 1 2 3 4 5 6 7’dir. Taban sayısı 8’dir. (125)8 şeklinde gösterilir.
- On altılı (hexadesimal) sayı sistemiHexadesimal sayı sisteminde 16 adet rakam bulunur. Bunlar 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F’dir. Burada 10=A,11=B, 12=C, 13=D, 14=E, 15=F ye karşılık gelir. Tabanı ise 16’dır ve (1B3A )16 şeklinde yazılır.

Elektronik Tablolama Yazılımı (Microsoft Excel) Formülleri
Excel’ de formül oluştururken şu kurallara dikkat etmemiz gerekir :
- Bütün formüller Eşittir(=) işareti ile başlar.
- Formül içerisinde boşluk kullanılmaz. =topla(A2;B2) doğru , =topla (A2;B2) yanlış
- Sadece 2 hücre arasında işlem yapılacaksa, hücrelerin adresleri arasına Noktalı Virgül(;) koyulur. Örneğin, =topla(A2;B2) veya =ortalama(C1;C5) gibi
- İki hücre arasında kalan hücrelerle ilgili işlem yapılacaksa, hücrelerin adresleri arasına (:) koyulur. Örnek, =topla(A2:A10)
- Matematiksel işlemlerde işlem önceliği aşağıdaki şekildedir :
Yüzde, üs alma, çarpma-bölme, toplama-çıkarma
Excel Matematiksel İşlem Formülleri
Toplama İşlemi :
Yöntem :
= A2+B2 (A2 ile B2’ yi toplar)
=B2+B5+C7 (B2,B5 ve C7 hücrelerini toplar)
Yöntem :
=TOPLA(A2;A9) (A2 ile A9’ u toplar)
=topla(E1;E3;E5) (E1,E3 ve E5 hücrelerini toplar)
=TOPLA(A2:A10) (A2 ile A10 hücreleri arasındaki tüm değerleri toplar)

Çıkarma İşlemi :
= A2-B2
=B2-B5-C7
Çarpma İşlemi :
Yöntem :
=A3B3 (A3 ile B3’ ü çarpar) =B4B6*C8 (B4,B6 ve C8 hücrelerini çarpar)
Yöntem :
=ÇARPIM(A2;A9) (A2 ile A9’ u çarpar)
=ÇARPIM(C3:C8) (C3 ile C8 hücreleri arasındaki tüm değerleri çarpar)
Bölme İşlemi :
İşlem operatörü olarak Bölü ( / ) işareti kullanılır.
Ortalama İşlemi :
Belirli bir aralıktaki hücrelerin ortalamasını hesaplamak için kullanılır.
=ortalama(A2:A8) formülü ile A2 ile A8 hücreleri arasındaki tüm sayıların ortalaması bulunur.
=ortalama(A2;A8) formülü ile Sadece A2 hücresi ile A8 hücresinin ortalaması bulunur.
Yüzde İşlemi :
Herhangi bir hücrede belirtilen sayının, belirtilen oran kadar yüzdesinin hesaplanmasıdır.
B2 hücresinin %40’ ı için; =B2*40% formülünü yazarız.
Karekök fonksiyonu :
=KAREKÖK(sayı) formülüyle hesaplanır.
Yuvarla fonksiyonu :
=YUVARLA(sayı;basamak sayısı) formülüyle hesaplanır.
sayı= Yuvarlanmak istenen ondalık sayı
basamak sayısı = Virgülden sonra yuvarlanacak basamak sayısı
=yuvarla(83,59;0)= 84 =yuvarla(53,439;1)=53,4
MAK (En Büyük Değer): :
=MAK(B1:B50) formülüyle B1-B50 hücreleri arasındaki en büyük değer hesaplanır.
MİN (En Küçük Değer):
=MİN(A4:C30) formülüyle A4-C30 hücreleri arasındaki en küçük değer hesaplanır.
EĞER fonksiyonu:
Değerler ve formüller üzerinde koşullu sınamalar yürütmek için kullanılır.
=EĞER(Şart;Sonuç1;Sonuç2)
Şart:Koşul(Şart) ifadesi
Sonuç1:Şartın gerçekleşmesi durumunda çalışacak kısım
Sonuç2:Şartın gerçekleşmemesi durumunda çalışacak kısım
=EĞER(B2<50 font=””>
VE fonksiyonu:
Birden fazla şartın aynı anda gerçekleşmesi durumunda kullanılan fonksiyondur. EĞER fonksiyonuyla birlikte kullanılır.
=EĞER(VE(A2>=50;B2>=50);”Geçti”;”Kaldı”)
YADA fonksiyonu:
2 veya daha fazla şarttan herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda kullanılır.
EĞERSAY fonksiyonu:
Belirlenen veri alanında belirli şarta uygun verilerin sayısını bulmak için kullanılır.
=EĞERSAY(belirtilen aralık;şart)
=EĞERSAY(D1:D50;”>=50″)
Yukarıdaki formülde, D1 -D50 hücreleri arasından değeri 50’ ye eşit ya da büyük olanların sayısı bulunacaktır.
Tarih fonksiyonları :
=BUGÜN()
=ŞİMDİ()
=GÜNSAY() vs…
Metin fonksiyonları:
=BİRLEŞTİR(metin1;metin2;…)
=BÜYÜKHARF(metin)=KÜÇÜKHARF(metin)
=SAĞDAN(metin;karaktersayısı)
=SOLDAN(metin;karaktersayısı)
=UZUNLUK(metin)

Veri tabanını oluşturmak
“Veri tabanı yazılımı” veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini, gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya bilgiye aynı anda erişme olanağı tanıyan, verilerin düzenli bir şekilde saklanmasına imkan sağlayan yazılımlardır.
Veritabanı programı da diğer tüm programlarda olduğu gibi birtakım nesnelerden meydana gelmektedir. Bunlar; tablolar, formlar, raporlar, sorgular, makrolar ve modüllerdir.
Tablolar: Veri tabanının temelini oluşturur ve her veri tabanı en az bir tablodan oluşmak zorundadır. Veri tabanında bilgilerin tutulduğu yer tablolardır.
Formlar: Tablolara bilgi girişini kolaylaştırmaya yarayan, paket programlardaki kullanıcı arayüzlerine benzeyen nesnelerdir. Genellikle çeşitli komutları uygulayan komut düğmelerine sahiptir
Raporlar: Verilerin ekranda, farklı programlarda veya kağıt üzerinde tablolar hâlinde sunulmasını sağlayan araçlardır.
Sorgular: Çok farklı işlevleri yerine getirmekle birlikte en önemli görevleri tablolardan istenilen verilerin alınmasını sağlayan nesneler oluşudur. Sorgular kullanarak çeşitli tablolara dağılmış olan verileri, tek bir veri sayfasında görüntüleyebilirsiniz.
Makrolar: Veri tabanına işlev eklemek için kullanılabilecek basitleştirilmiş bir programlama dilidir. Form üzerinde bulunan bir komut düğmesine makro eklenebilir ve düğmenin her tıklanışında bu makro çalıştırılabilir. Makrolar bir raporun açılması, bir sorgu işleminin gerçekleştirilmesi veya veritabanının kapatılması gibi görevleri yerine getiren eylemler içerir. Elle gerçekleştirdiğiniz birçok veritabanı işlemini makrolar sayesinde otomatik hâle getirilebilirsiniz.
Modüller: Modüller, makrolar gibi veri tabanına işlev eklemek için kullanılan nesnelerdir.Makrolardan farkı, makrolar makro eylemleri listesinden seçilip oluşturulurken, modüller visual basic programlama dilini kullanarak yazılır.
Kontrol Deyimlerini Kullanmak (if-Else)
Kontrol deyimleri programlarımızın işleyişinde çeşitli kontrol ve akış işlemlerini gerçekleştirmenizi sağlar. Bu konu ile if, switch, for, while, do-while, foreach ve dizi yapılarını öğretmektedir. Bilgisayar bölümünde okuyan öğrencilerin staj defterinde olması gerekir. Staj defterinize yazarken kod ve görseller ekleyerek yazınızı zenginleştirebilirsiniz.
Program yazarken bazı noktalarda belirli koşullar altında gerçekleşmesini istenilen durumlar olabilir. Bu bölümde anlatılan if-else ve switch deyimleri ile bu tür kapsamlı programlar geliştirilebilir.
If-Else Deyimi:
If deyimi bir programın akışını kontrol etmek için kullanılır. Belirli bir şarta göre yapılması istenilen işlemler, If-Else deyimi kullanılarak gerçekleştirilir.
1 2 3 4 5 6 7 8 |
if(koşul) { Koşul doğruysa yapılacak işlemler; } else { Koşul yanlışsa yapılacak işlemler; } |
Yukarıdaki kod da görüleceği üzere, programın akışı If deyiminin olduğu satıra geldiğinde parantezler içerisindeki KOŞUL ifadesi çalıştırılır.Bu koşul ifadesi true (Doğru) yada false (Yanlış) olmak üzere bir değer üretmektedir.
Eğer koşulumuz doğruysa (true) programımızın akışı mavi renkle gösterilen doğruysa kısmından devam edecek ve kırmızıyla gösterilen yanlışsa kısmına uğramayacaktır. Eğer koşulumuz yanlışsa (false) bu sefer programımız yanlışsa kısmından kırmızıyla belirtilen yoldan devam edecektir.
If-Else Örneği:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hangi Yıl Doğmuştur ?” sorusunu kullanıcıya soran cevabını isteyen programı yazınız. Bu örneğimizde metinsel ifadelerin karşılaştırılmasını inceleyelim
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 |
Console.Write("Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hangi Yıl Doğmuştur? \nCevabınız :"); integer cevap = Console.ReadLine(); if(cevap=="1881") { Console.Write("Tebrikler bu sorumuza doğru cevap verdiniz..."); } else { Console.WriteLine("Malesef yanlış cevap"); } Console.ReadLine(); |
VeriTabanı Tasarımı Yapmak-1
Veri tabanı tasarlamaya başlamadan önce ihtiyaç analizinin doğru yapılması gerekmektedir. Veri tabanı ihtiyaç analizi yapılırken hazırlanacak olan sistemin neye hizmet edeceği, veri tabanını ne iş yapacağı ve hangi ihtiyaçları karşılayacağına, veri tabanının hangi verileri depolayacağı, veri tabanını oluşturan tabloların neler olacağı ve ne tür verileri saklayacağı v.b. gibi sorulara cevap vermek gerekmektedir. Tüm bunları kağıt üzerinde tasarladıktan sonra fiziksel tasarıma geçmek çalışmanızın daha sistemli yürümesi açısından avantajınıza olacaktır.
Düzgün bir şekilde tasarlanmış bir veritabanı güncel ve doğru bilgilere erişim sağlar. Doğru tasarım ile bir veritabanını çalışma hedeflerinize ulaşmaya ne kadar çok önemlidir çünkü zaman harcamak iyi tasarım ilkeleri anlamlı bir hale öğrenmek için gereklidir. Bitiş gereksinimlerinizi karşılayan ile bir veritabanını sonuna çok daha büyük olasılıkla ve kolayca değişikliği kabul edebilecek.
Tablolar veri tabanının ana nesneleridir. Bir veri tabanında verilerin saklanmış olduğu nesneler tablo olarak adlandırılır. Bir veri tabanı en az bir tablodan oluşur. Veri tabanını oluşturan tablolar ise “data field” adı verilen veri alanlarından oluşmaktadır. Tabloları oluşturan sütunlar alanları, satırlar ise kayıtları göstermektedir.
Tabloların Özellikleri
İlişkisel veritabanında yer alacak olan tabloların aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekmektedir;
Tablolar satır ve sütunlardan oluşur.
Her sütunun alacağı isim birbirinden farklı olmalıdır.5
Her satır birbirinden farklı olmalıdır yani birbiri ile tamamen ayni olan iki kayıt kullanılmamalıdır.
Satırların ve sütunların sırasının nasıl olacağı önemli değildir.
Hücrelerdeki veriler atomik olmalıdır.

Kablosuz Ortam Bağlantılarını Yapmak
Ağ bağlantı tipleri kablolu ve kablosuz olmak üzere iki tanedir.
Kablosuz bağlantı kablolu iletişime alternatif olarak uygulanan RF (Radyo Frekansı) teknolojisini kullanarak havadan bilgi alışverişi yapan esnek bir iletişim şeklidir. Bu bağlantı şeklinde ağdaki cihazlar (bilgisayar, yazıcı, kamera, vs.) birbirleri ile kablosuz cihazlar (Wireless Bridge) ve ekipmanlarla bağlantı oluşturmuşlardır.
Kablosuz Bağlantının kullanım alanları;
Oteller, Kampüsler, Siteler, Villalar, Fabrikalar, Şantiyeler, Parklar, Plajlar, Sahiller, Dinlenme Tesisleri, Yazlık Siteler, Okullar daha birçok alanlar.
Kablosuz Ortam;
Kablosuz bir ağ oluştururken kablosuz araçların uygun kablosuz LAN’a bağlanması önemlidir. Bu da Servis Seti Tanımlayıcı (SSID – Service Set Identifier) kullanılarak yapılır. Servis seti tanımlayıcı (SSID), kablosuz ağların mantıksal adıdır. Kablosuz istemcilere hangi kablosuz LAN’a ait olduklarını ve başka hangi cihazlarla iletişim kurabileceğini söylemek için kullanılır. Servis seti tanımlayıcı, en fazla 32 karakterden oluşan büyük/küçük harf duyarlı, alfa sayısal bir dizgidir. Kablosuz cihazda yüklü yazılım yardımı ile bağlanılabilecek SSID numaraları belirlenir ve bunlardan biri seçilerek ilgili ağa bağlantı yapılır. Kablosuz cihazların SSID numaralarına erişimleri, erişim noktalarının (AP) bu numaraları çeşitli aralıklarla yayması (broadcast) ile gerçekleşir. Aynı alan içerisinde farklı iletişim kanallarını kullanan ağlar olabilir.
WLAN yüklemesinin türü ne olursa olsun, WLAN’daki tüm kablosuz cihazların iletişim kurması için aynı SSID ile yapılandırılmış olması gerekir.
Wan Elemanlarının Bağlantılarını Yapmak
Wan Teknolojileri
Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafeler arasında iletişimi sağlayan ağlardır. Şehirlerarası/ülkeler arası ağlardır. Değişik tipte LAN’lar birleşerek WAN’ları oluştururlar. Bu LAN’ların birleşmesi için bir takım özel aletler gerekmektedir. (Link antenleri, uydu bağlantıları, tekrarlayıcılar, geçitler, vs.) WAN sisteminin üzerinde on binlerce kullanıcı ve bilgisayar çalışabilir. Uzak ağların en çarpıcı özelliği, tıpkı yerel ağlar gibi kullanılabilme özellikleridir. Şirketinizin Ankara, İstanbul ve İzmir uçlarını 64 Kbps hızında bir ağ bağlantısı ile birleştirdiğinizi düşününüz. Siz Ankara’da bulunsanız bile İstanbul’daki bir bilgisayarı tıpkı önünüz deymiş gibi yönetebilirsiniz. Kullanıcı sayısı arttıkça bağlantı hızı da bununla birlikte düşer, klavyeden yazdıklarınız nispeten daha uzun sürede karşıya gider. Durum rahatsız edici boyutlara vardığında daha fazla bant genişliği ve hız için araştırmalara başlarsınız. Coğrafi olarak birbirine uzak merkezlerin tek ağ altında birleştirilmesinin sağlayacağı yararlar bitmez. Geniş alan ağları, LAN’lara göre daha büyük coğrafik alanlara dağılmışlardır. Geniş alan ağlarında iki bilgisayar arasındaki mesafenin büyük oluşu, ethernet kullanımını imkânsız hâle getirir. Tipik uygulamalarda dial-up bağlantı ya da ADSL modem bağlantısı kullanılır.
Genelde WAN için iki ayırım yapılır:
Enterprise WAN: Bir kuruluşun tüm LAN’larını bağlar. Çok büyük ya da bölgesel sınırları olan ağları kapsar.
Global WAN: Tüm dünyayı kaplayan bir ağ olabileceği gibi, birçok ulusal sınırları ve pek çok kuruluşun ağını kapsar. WAN teknolojisinde sunucuların çeşitliliği kullanılan istemci ve yönlendiricilerin de çeşitli olmasını sağlamaktadır. Ağ içerisinde kullanılan cihazların farklı haberleşme tekniklerini AMAÇ ARAŞTIRMA ÖĞRENME FAALİYETİ–1 4 kullanması bu çeşitliliği sağlamaktadır. WAN teknolojileri X.25, Frame Relay, ATM, xDSL, Kanallı El ve ISDN olarak sınıflandırılmaktadır.
Wan Elemanları:
ADSL Modem
ADSL servisinde telefon hattının her iki ucunda yani evde ve telefon şirketinde ADSL modemlerine ihtiyaç vardır. ADSL modemleri sıradan modemlerden değişiktir. Eski tip modemler bilgisayardan dijital sinyalleri alır ve analog sinyalleri telefon hattından gönderir. Alıcı modem bu analog sinyalleri yeniden dijital bilgiye çevirir. ADSL modemleri ise bunu yapmak yerine verileri dijital formda alır ve gönderir, analog sinyallere çevirme işi hiçbir zaman yapılmaz.ADSL telefon hattını üç kanala ayırır: bir tanesi veri almak, bir tanesi veri göndermek, bir tanesi de telefon görüşmeleri yapmak içindir. Bu, internete bağlıyken aynı zamanda telefonla görüşebilmeyi sağlamaktadır. Telefon hattı fiziksel olarak her zaman üçe ayrılamaz. Bunun yerine modülasyon teknikleri kullanılarak üç ayrı tipte sinyal ayırt edebilir: ses, gönderme ve alma. Gönderme ve alma kanalları çeşitli hızlarda ayrılabilir
Yönlendirici (router)
Routerin başlıca fonksiyonu yönlendirmedir. Yönlendirme ağ katmanında meydana gelir. Yani katman 3’te gerçekleşir. Fakat WAN operasyonları katman 1 ve katman 2’de olur. Durum böyle ise Router bir WAN aracı mıdır yoksa LAN aracı mıdır? Cevap verecek olursak ağ çalışmalarında sık sık bu soru ile karşılaşılır. Bazen Router sadece LAN aracıda, 43 WAN aracıda olabilir. Bazen de WAN ve LAN sınırları arasında veya bazı zamanlarda LAN ve WAN aracı olabilir.
Yönlendirme Şeklini Belirlemek
Bilişim teknolojisi okuyan öğrencilerin Staj Defteri konularından biri de Yönlendirme Şeklini Belirlemek’tir.
Yönlendiriciler, iletişim ağlarının düğüm noktalarıdır. Yönlendiriciler üzerinde sanki bir kara yolları haritası gibi bir bilgisayarın hangi bilgisayara, hangi yoldan ve ne kadar sürede gidilebileceğini belirleyen algoritmalar ve yönlendirme iletişim kuralları bulunur.
Bir paketin, bir ağ bölümümden başka bir ağ bölümüne aktarılması işlemine yönlendirme (ROUTING) denir.
Sabit Yönlendirme
Ağ yöneticisinin bütün ağdaki alt ağları her yönlendiricide uygun bir şekilde elle konfigüre etmesine “sabit (statik) yönlendirme” denmektedir. Sabit yönlendirme özellikle küçük ölçekli ağlarda kullanıldığında ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat büyük ölçekli ağlarda çalışmaya başladığımız andan itibaren hata yapma olasılığımız artacaktır.
Avantajları;
Yönlendiricilerde daha az işlemci kullanımı,
Ağ üzerinde yönlendirme mesajları için gerekli olan bant genişliğinin kullanılmaması,
Döngülerin oluşma riskinin olmaması gibi avantajları vardır.
Bu avantajlar özellikle küçük ağlar için sabit yönlendirmeyi, daha etkin bir yöntem hâline getirmektedir. Sabit yönlendirmede yapılandırma elle yapılmaktadır. Ağ topolojisindeki her bir değişiklikte ağ yöneticileri değişiklikler için sabit yönlendirmeleri silerler ve eklerler. Geniş ağlarda, yönetim zamanının çok büyük bir miktarı yönlendirme tablolarının el ile yapılandırılmasında harcanır. Küçük ağlarda birkaç değişiklikle sabit yönlendirme düzenlemeleri çok kısa bir sürede yapılır. Geniş ağlarda yapılan sabit yönlendirme, dinamik yönlendirme iletişim kuralları ile çoğu zaman özel amaçlar için kullanılırlar. Bu nedenle sabit yönlendirme dinamik yönlendirme ile kıyaslanamaz.
Dinamik Yönlendirme
Dinamik yönlendirme ağ üzerinde kullanılan yönlendiricilerin yönlendirme bilgilerinin dinamik olarak yönetilmesi ve güncellenmesi olarak tanımlanabilir. Dinamik yönlendirme protokolleri ise bu dinamizmi sağlayan ve belirli kurallar dâhilinde işleyen standartlaşmış protokollerdir.
Web sayfaları için animasyonlar hazırlamak
Animasyon yazılımı kullanılarak sadece basit animasyonlar hazırlanmamaktadır.
Animasyon yazılımı ile daha karmaşık animasyonlar ve etkileşimli web siteleri de
hazırlanabilir.Kullanıcıların web sitesi etkileşimi girdikleri her türlü bilgi veri olarak nitelendirilir.Animasyon yazılımında veri girişi için formlar kullanılmaktadır. Formlar kullanıcılardan veri toplamak amaçlı kullanılan veya bir dizi sayfadan oluşan uygulamalardır. Web sitelerinde diğer kodlama türleri ile oluşturulan formların hepsi animasyon yazılımı kullanılarak oluşturulabilir. Formları oluşturmak için animasyon yazılımı bileşenleri kullanıcılara sunmaktadır.
FLASH NEDİR
Flash, Macromedia firması tarafından geliştirilmiş, vektörel grafik mantığına dayalı bir teknolojidir. Bu teknolojiyi hayata geçirmenize yardımcı olan resmi programın adı da Macromedia Flash’tır. İlk bakışta grafik editörlerine çok benzeyen bu program, interaktif web sayfaları hazırlamak için ihtiyaç duyabileceğiniz çok sayıda araca sahiptir.
Flash MX veya alternatif programlar yardımıyla hazırlanan Flash öğelerinin belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin başında, internet standartları için yüksek kalitedeki resimlerin, animasyonların ve seslerin çok küçük dosya boyutlarıyla web sayfalarına yerleştirilebilmesi gelir. Kısacası, sayfa yüklenme sürelerinde bir değişiklik olmadan, daha kaliteli bir içeriğin sunulması Flash sayesinde mümkün olmaktadır.
Flash öğelerinin nasıl hazırlandığına dönecek olursak, Macromedia Flash ile hazırladığınız öğelerin “.FLA” uzantısıyla kaydedildiği belirtebilir. FLA dosyaları, hazırladığınız animasyonun tüm bilgilerini (katmanlar, resimler, metinler, kodlar gibi) ileride düzenlenebilecek şekilde saklar. Ancak ortaya çıkan sonucu internette yayınlamak istediğinizde, orijinal FLA dosyasını SWF dosya tipine dönüştürmeniz gerekecektir. SWF dosyaları, daha önceden de belirttiğimiz gibi, HTML dosyalarıyla ilişkilendirilirler.Yeni başlayanlar için bir miktar karmaşık olabilecek bu konu, şu şekilde de açıklanabilir: SWF dosyalarının sayfaya eklenmeleri, bir resim dosyasının web sayfasına yerleştirilmesinden çok da farklı değildir. Internet Explorer gibi bir web tarayıcısı içerisinden bu sayfayı yüklediğinizde, SWF dosyası da yüklenir ve yeri geldiğinde görüntülen meye başlanır. Buradaki esas nokta, işlemler sırasında web tarayıcınızın Flash öğelerini tanımasıdır. Bu da ancak Flash eklentisi (plug-in) sayesinde mümkün olabilir. Internet Explorer başta olmak üzere, güncel web tarayıcılarının tamamına yakını Flash eklentisine sahiptir. Ancak bu eklentinin de zamanla güncellenmeye ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.
Eğer bilgisayarınızda Flash eklentisi kurulu değilse, içerisinde Flash öğeleri barındıran bir sayfayı ziyaret ettiğinizde ekranınıza sisteminizde Flash desteğinin bulunmadığını ve bu eklentiyi ücretsiz olarak nereden indirebileceğinizi belirten bir uyarı mesajı gelecektir. Bu mesajı takip ederek, çok kısa bir süre içerisinde ve ücretsiz olarak Flash eklentisini sisteminize yükleyebilirsiniz.
Kullanıcı Etkileşimli Web Formu Uygulamaları Yapmak
RJ45 -Ağ Kablolama Yapmak
Temel Mantık Devrelerini Kurmak
Kesintisiz Güç Kaynakları ( UPS ) Nedir?
BIOS Nasıl Sıfırlanır?
BIOS’u varsayılan ayarlara döndürme işlemine sıfırlama diyoruz. BIOS sıfırlamak için farklı dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda farklı yöntemler mevcuttur.
Yazılımsal yolla sıfırlama
BIOS’a girilir.
Exit sekmesinde Restore Defaults üzerine tıklanır.
Save & Exit diyerek çıkılır.
Bu işlem BIOS’u varsayılan ayarlara döndürür.
Clear CMOS Tuşu
Bilgisayarınızın elektrik bağlantısını kesiniz.
Güç kablosu çıkartılır.
Anakartın üstüne yer alan Clear CMOS butonuna basılır.
PC açıldığında BIOS sıfırlanmış olacaktır. Bu aşamada F1 ile BIOS’a girmeniz istenir. Herhangi bir ayar değiştirmeseniz de Save & Exit ile çıkıp artık BIOS ekranını sorunsuz geçebilirsiniz.

Clear CMOS Jumper’ı
Bilgisayarınızın elektrik bağlantısını kesiniz.
Anakart üzerinde BIOS sıfırlama jumper’ını bulunuz. Bu jumper BIOS pilinin hemen yanında yer almaktadır.
BIOS sıfırlama jumper’ının yerini değiştiriniz.
Bilgisayarı fişe takınız ve kasayı çalıştırınız
Tekrar bilgisayarı kapatıp elektrik bağlantısını kesiniz.
Jumper’ı eski haline getiriniz.
PC açıldığında BIOS sıfırlanmış olacaktır.
BIOS Pili
Eğer sistemde tuş veya Jumper yoksa BIOS pilini çıkartarak da sıfırlayabilirsiniz.
Gücü kesin.
BIOS pilini çıkartın.
30sn sonra pili geri takabilirsiniz.
Açılışta yine F1/Del ile BIOS’a girmeniz ve ayarları kaydetmeniz gerekir.
Ping Komutu Kullanımı
Ping programı kendi ağınız veya dış ağ testi yapılabilir.Ping komutu kullanımı çok basit olmakla beraber ağda yaşanan her sorunda ilk kullanılan komuttur.
Örneğin yeni modem kurulumu yaptınız fakat internete bir türlü çıkamadınız. En basit test yöntemi olan Türk Telekom DNS sunucularına veya bir internet adresini ping atıp gelen cevaba göre analiz edersiniz.
Windows kullanıcıları için ping komutunu çalıştırmak için öncelikle komut satırını açmalısınız.
Başlat\Çalıştır\cmd enter butonuna basıyoruz.

(Telekom DNS Sunucusu) yazıp enter yaptığımızda %0 Kayıp diyorsa internete çıkmışız demektir.
Bunun dışında ip adresini bilmek zorunda değiliz. Adını bildiğimiz web adresini yazıp yine ping atabiliriz.
Programa Temelleri – Değişken Tanımlama ve İsimlendirme Kuralları
Programa Temelleri – C# Değişken Türleri
Programa Temelleri – Basit Örnekler
Bilişim Teknolojileri Alanı programlama temelleri dersinde yapılan ilk uygulama örnekleri aşağıda belirtilmiştir.
Örnek 1:Klavyeden girilen iki sayı ile 4 işlem yapıp sonuçları ekrana yazan programın kodlarını yazınız.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 |
static void Main(string[] args) { double s1, s2, toplam,bolum,fark,carp; Console.Write("Birinci Sayıyı Giriniz:"); s1 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); Console.Write("İkinci Sayıyı Giriniz:"); s2 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); toplam = s1 + s2; fark = s1 - s2; carp = s1 * s2; bolum = s1 / s2; Console.WriteLine(s1+"+"+s2+"="+toplam); Console.WriteLine(s1+"-"+s2+"="+fark); Console.WriteLine(s1+"*"+s2+"="+carp); Console.WriteLine(s1+"/"+s2+"="+bolum); Console.Read(); } |
Örnek 2: Klavyeden girilen değerler ile Üçgenin Alanını hesaplayan programın kodlarını yazınız.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
static void Main(string[] args) { double tk, yuk; double alan; Console.Write("Taban Kenarı Giriniz="); tk = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); Console.Write("Yüksekliği Giriniz="); yuk = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); alan = tk * yuk / 2; Console.Write("Üçgenin Alanı="+alan); Console.Read(); } |
Örnek 3: Klavyeden girilen değerler ile bir öğrencinin Programlama dersinden ortalamasını hesaplayan programın kodlarını yazınız.(2 yazılı,1 sözlü)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 |
static void Main(string[] args) { double y1,y2,s,ort; Console.Write("Birinci Yazılıyı Giriniz="); y1 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); Console.Write("İkinci Yazılıyı Giriniz="); y2 = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); Console.Write("Sözlü Notu Giriniz="); s = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); ort=(y1+y2+s)/3; Console.WriteLine("Ortalamanız="+ort); Console.Read(); } |
Örnek 4:1’den N’e kadar olan sayıların toplamını Gaus formülü kullanarak bulunuz.
(gaus formülü=n*(n+1)/2)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
static void Main(string[] args) { double n, gaus; Console.Write("Kaça kadar sayıların toplamı bulunacak:"); n = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); gaus = n * (n + 1) / 2; Console.Write("1'den "+n+"e kadar olan sayıların toplamı:"+gaus); Console.Read(); } |
Örnek 5:Bir işçi atmden maaşını çekmek istemekte, makine 1,5,10,20 ve 50’lik banknotlar halinde parayı vermektedir. Büyük miktarlı banknotların sayısı maksimum olacak şekilde ayarlandığından maaşın kaç 50,20,10,5 ve 1’lik banknotlar şeklinde olacağını bulan programı yapınız.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 |
static void Main(string[] args) { int b50, b20, b10, b5, b1, maas, kalan; Console.Write("Maaşınızı Giriniz:"); maas = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); b50 = maas / 50; kalan = maas - (b50 * 50); b20 = kalan / 20; kalan = kalan - (b20 * 20); b10 = kalan / 10; kalan = kalan - (b10 * 10); b5 = kalan / 5; kalan = kalan - (b5 * 5); b1 = kalan; Console.WriteLine("{0} tane 50'lik",b50); Console.WriteLine("{0} tane 20'lik", b20); Console.WriteLine("{0} tane 10'lik", b10); Console.WriteLine("{0} tane 5'lik", b5); Console.WriteLine("{0} tane 1'lik", b1); Console.Read(); } |
Programa Temelleri – if-Else Örnekleri
Nitelikli Lehim Yapmak Ve Baskı Devre Hazırlamak
Norm yazı ve çizim uygulamaları yapmak
Önümüzdeki yıllar sanayileşme ve küreselleşmenin etkisini artırarak devam edeceği yıllar olacaktır. Üretim, sanayinin itici gücüdür. Bazı ürünler üretilirken bu ürünlerin çiziminin yapılması seri üretim açısından zorunludur. Aynı zamanda bu ürünlerin ölçülendirilmesi ve özelliklerini belirten yazı ve rakamların yazılması da o derece zorunludur.
Üretimi yapılan bu parçaların başka bir yerde başka bir teknik eleman tarafından da aynı şekilde algılanması için teknik resmin kurallarına uymak gerekmektedir. Bu kurallara uyulmazsa parçanın üretiminde veya tanımlanmasında sorun yaşanacağı kesindir.Teknik resim ortak bir anlaşma dilidir.
Standart Yazı Tipleri ve Norm Yazı Uygulamaları Yazı
Yazı, bir anlatım ve anlaşma aracıdır. Teknik resimde de, resmi açıklayıcı bir anlam ifade eder. Teknik resim yazılarında okumayı güçleştirecek her türlü ayrıntıdan ve süslemeden kesinlikle kaçınılmalıdır. Yazılar sade ve düzgün olmalıdır. Harfler birbirleriyle aynı büyüklükte olmalıdır. Yazı yazarken, göz ile yazı arasında yaklaşık 30 cm. uzaklık bulunmalı ve ışık sol taraftan gelmelidir
Teknik resimde kullanılan yazılar standart (TS 88’e uygun) olup dik yazı ve eğik yazı olmak üzere iki çeşittir: Dik yazılar, inşaat ve mimari teknik resimde kullanılır. Harfler ve rakamlar satır çizgisine dik yazılır.
Eğik yazılar, makine ve elektrik-elektronik teknik resminde kullanılır. Harfler ve rakamlar satır çizgisine 75° sağa eğik olacak şekilde yazılır.
Aşağıdaki tabloda “h” büyük harflerin yüksekliğini, “c” küçük harflerin (sapsız ve kuyruksuz harfler) yüksekliğini, “a” iki harf arasındaki aralığı, “e” ardı ardına gelen iki sözcük arasındaki aralığı, “d” harf çizgilerinin kalınlığını, “b” ise iki satır arasındaki aralığı göstermektedir.

Güç Kaynağı Nedir? (Power Supply)
Güç kaynağı bilinen adı Power Supply bilgisayarın kalbi diyebilirz. Güç kaynağı olmadan bilgisayar hiçbir işe yaramaz. Tabi arızaya en yakın bilgisayar bileşenidir. Şebeke hattı ile bilgisayarın bütün elektrik ihtiyacı arasında köprüdür. Güç kaynağı arızaları başka makalenin konusu olduğundan şimdilik pratik bilgileri vereceğiz.
Tüm donanım birimlerinin elektrik enerjisini sağlayan cihazdır. Üzerinde anakart, sürücülerin ve kasa içi fanların elektrik enerjisini karşılamak üzere kablo konnektörleri vardır. Diğer donanım birimleri enerjisini anakarttan alır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300-700 watt güçtedir.
Güç kaynağı 220 V değerini düşürerek doğru akıma çevirip akım ve gerilim yönünden düzenleyerek çıkışına verir. Gerilim düşürücü (transformatör), doğrultucu (köprü diyot), akım (bobin) ve gerilim (kondansatör) düzenleyici görevlerini gören çeşitli elektronik ve elektrik bileşenlerden oluĢur. Güç kaynağının kaliteli olması tüm donanım birimi için hayati bir seçimdir. Elektronik alt yapısı olmayan bir kullanıcı için güç kaynağı kalitesinin en basit göstergesi, ağırlığıdır. Ağırlık arttıkça malzeme miktarı, kablo kesiti, kondansatör büyüklükleri, soğutucuların büyüklüğü, konnektör sayısı ve transformatörün sargı miktarı hakkında hafif olana göre daha iyi fikirler vermektedir.

SQL 1 – SQL Komutları Kullanımı
Bu içerikte temel Sql komutları ile veritabanını sorgulayarak veri alma, sıralama, çift kayıtları eleme, sonuçların formatlarıni değiştirme işlemlerinin nasıl yapıldığını paylaşmak istedim.
Sql ifadelerinin kullanımı :
Select ifadesini kullanmadan önce hangi veritabanı ve tablolar ile işlem yapacağımızı bilmeliyiz. Verilerle işlem yapmadan önce bazı komutlarla bu verilerin çekilmesi gerekmektedir. Bu komutlara sql ifadesi diyoruz. Select ifadesi ile seçmek istediğiniz kolon ve satırları belirtebilirsiniz.Select ifadesi veritabanından bilgi çekmek için kullanılır. Select ifadesi ile istediğiniz kolan ve satırları belirtebilirsiniz.
• Select ifadesi istenen satırları bir liste şeklinde verir.
• WHERE ifadesini kullanarak sorgunuzu fîltreleyebilir ve sadece sizin kriterlerinize uygun satırların sorgu sonucu olarak gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu kriterler lojik ifadeler, karşılaştırmalar olabilir.
• FROM ifadesi bu verilerin alınacağı tablo isimlerini belirtmemizi sağlar.
“select *from ogrenciler”
deyimi ile öğrenciler tablosundaki veriler getirilir.
Insert : Veritabanına Yeni bir Kayıt eklemek için kullanılır.
“insert into ogrenciler(adi,Nosu) values (‘recep’ ,’16022020’)”
Şeklindeki bir ifade, isimler tablomuzun “adi” ve “Nosu” alanlarına yeni değerleri ekler.
Update : Veritabanındaki kayıtları güncellemek için kullanılır.Hangi kayıtların güncelleneceği,yine,bir koşul veya koşullarla belirtilebilir.
“update ogrenciler set adi=’recep’ where Soyadi=’Aslan’ ”
Şeklindeki bir ifade,soyadi “Aslan”olan kayıtların ad verisinin “recep” olarak değiştirir.
Delete : Adından da anlaşılacağı gibi tablodan kayıt silmek için kullanılan bir ifadedir.
“delete from ogrenciler Where Soyadi=’Aslan’ ”
İfadesi “soyadi” değerleri “Aslan” olan tüm kayıtlari siler.
Her Ne Kadar “WHERE” koşulu opsiyonel gözüküyorsa da, pratikte mutlaka kullanılması gerekir.
VERİ SÜZME
Zaman zaman ihtiyacınız olan verileri fıltrelemek isteyebilirsiniz. Verilerinizi Where ifadesinden sonra kullanacağınız bazı koşullar ile fütreleyebilirrsiniz. Bu koşullar şunlardır;
- Karşılaştırma operatörleri =, >, <, >=, <=, <>
- String karşılaştırmalar LIKE ve NOT LIKE
- Mantık operatörleri AND, OR
- Mantık operatörler (Negatif) NOT
- Değer aralıkları BETWEEN ve NOT BETWEEN
- Değer listeleri IN ve NOT DM
- Bilinmeyen değerler IS NULL ve IS NOT NULL
Karşılaştırma operatörlerinin kullanımı:
Karşılaştırma operatörleri ile tablodaki bir veri ile belirlenmiş bir veri veya hesaplanmış veri karşılaştınlabilir. Fakat karşılaştırmak istediğiniz alan ve verinin tipleri aynı olmalıdır. Sayısal bir ifadeyi tarih ifadesi ile karşılaştıramazsınız. Burada kullanılan operatörler;
- = Eşittir
- > Büyüktür
- < Küçüktür
- = Büyük veya eşittir
- <= Küçük veya eşittir
Mantık operatörleri :
Birden fazla kriterleri bir arada kullanmamıza yardımcı olurlar. AND operatörü kullandığımız takdirde verdiğimiz tüm koşullara uyan kayıtlar gelir. OR operatörü kullandığımız takdirde verdiğimiz koşullardan birine uyanlar gelir. NOT kullandığımızda ise NOT dan sonraki koşulu sağlamayan kayıtlar gelir. Birden fazla koşul kullandığımız durumlarda parantezi koşullan gruplamak için kullanabiliriz. Böylece daha okunaklı olur ve gruplama işlemini yapabiliriz.
Değer aralıkları:
BETWEEN ifadesini Where ile beraber kullanarak belli bir değer aralığmdaki kayıtlan getirebiliriz. Between ifadesi ile belirlenen aralık dışında kalan verileri almak için NOT BETWEEN kullanabiliriz. Between ifadesinde verilen aralığın bir bitiş noktası olmadır. Between ile verilen aralık (10 and 20) aslında AND ifadesi kullanılmı ve büyük eşittir, küçük eşittirden oluşan bir koşuldur. Bunu kısaca between ifadesi ile yapmaktayız.
Örneğin (KOD BETWEEN 10 AND 20) aslında ((KOD>=10) AND (KOD<=20)) demektir.
Bilinmeyen Değerler :
Veri girişi sırasında tablodaki kolona veri girilmemiş olabilir ve default veri de atanmamış olabilir. Bu durumda bu kolondaki değer NULL’dur. Null değer 0 (nümerik) veya boşluk (string) ile aynı şey değildir. Bir alana değer girilmemiş kayıtları listelemek isin IS NULL ifadesini kullanabiliriz. Null ifadesini diğer koşullar ile kullanamayız. Yani >Null diye bir şey diyemeyiz. Kolonlar Null değer içerebilir tanımını tablo yaratırken yapabiliriz.
Disk Birleştirme Nedir, Ne işe Yarar?
Erişim Kontrol Listelerini Yönetmek
Ağ İşletmenliği Staj Defteri Konuları
Veri Tabanı Staj Defteri Konuları
Web Programcılığı Staj Defteri Konuları
Bilgisayarda Yüksek Ses Nasıl Azalır?
NAS (Ağa Bağlı Depolama) Nedir?
Bulut Bilişim(Cloud Computing) Nedir?
Microsoft’a göre, cloud computing, daha hızlı yenilik, esnek kaynaklar ve ölçek ekonomileri sunmak için internet üzerinden (“bulut”) sunucular, depolama, veritabanları,yazılım sistemleri üzere Bilgi teknolojileri hizmetlerinin sunulmasıdır.
Disketlerden CD’lere, USB flash sürücülere, dosya kaydetme ve paylaşma son on yılda önemli bir evrim geçirdi. Dosyaları paylaşacak cihazlar küçülüyor ve daha yüksek kapasitelere sahip, giderek daha fazla hareket halindeyken bir yaşam tarzına hizmet edecek.
Bulut depolama kullanarak, kendi sabit diskinizde bilgi depolamak zorunda değilsiniz. Bunun yerine, herhangi bir yerden erişebilir ve dizüstü bilgisayarlar , tabletler veya akıllı telefonlar da dahil olmak üzere seçtiğiniz herhangi bir cihaza indirebilirsiniz . Ayrıca, Word belgeleri veya PowerPoint sunumları gibi dosyaları diğer kullanıcılarla aynı anda düzenleyebilir ve ofisten uzaklaşmayı kolaylaştırabilirsiniz.
Farklı ihtiyaçlara uygun farklı bulut bilgi işlem hizmetleri türleri vardır. Bazıları fotoğrafları, belgeleri ve videoları saklamak isteyen bireysel kullanıcılara hitap ederken, Diğerleri örneğin BT uygulamalarını geliştirmek için kapsamlı platformlara ihtiyaç duyan şirketler için tasarlanmıştır.
Avantajlar
Dünya Çapında Erişim . Bulut bilişim, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir cihazdan belgelerinize erişebildiğiniz için hareketliliği artırır. İşletmeler için bu, çalışanların belgeleri taşımak zorunda kalmadan evden veya iş gezilerinde çalışabileceği anlamına gelir. Bu verimliliği artırır ve daha hızlı bilgi alışverişi sağlar. Çalışanlar sürekli aynı yerde olmadan aynı belge üzerinde de her ortamda çalışabilirler.
Daha Çok Depolama . Geçmişte, bellek söz konusu belirli cihaz tarafından sınırlıydı. Bellek bittiyse, geçerli cihazınızı yedeklemek için bir USB sürücüye ihtiyacınız olacaktır. Cloud computing, daha fazla depolama alanı sağlar, böylece sabit diskinizde alan tükenmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Kolay Ayarlama. Birkaç dakika içinde bir bulut bilişim hizmeti ayarlayabilirsiniz. Parola seçmek veya ağa bağlanmak istediğiniz aygıtları seçmek gibi bireysel ayarlarınızı ayarlamak da benzer şekilde basittir. Bundan sonra, söz konusu kaynakları, yazılımı veya bilgileri hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Düşük Maliyet . Bulut bilişim mailiyet olarak genellikle uygundur. Yazılım zaten çevrimiçi olarak yüklenir, bu nedenle kendiniz yüklemeniz gerekmez. Dropbox gibi ücretsiz olarak kullanılabilen çok sayıda bulut bilgi işlem uygulaması vardır ve artan depolama boyutu ve belleği uygun maliyetlidir.
Dezavantajlar
Güvenlik . Bir bulut bilişim hizmeti kullanırken, aslında verilerinizi üçüncü bir tarafa teslim ediyorsunuz. Varlığın yanı sıra dünyanın her yerinden kullanıcıların aynı sunucuya erişmesi bir güvenlik sorununa neden olabilir. Gizli bilgileri ele alan şirketler, veriler virüsler ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan zarar görebileceğinden, bulut bilişimi kullanma konusunda özellikle endişe duyabilirler. Bununla birlikte, Google Cloud gibi bazı popüler sunucular, spam kontroli, e-posta şifreleme ve SSL güvenlik uygulaması ile birlikte gelir.
Gizlilik . Bulut bilişim, yetkisiz kullanıcıların bilgilerinize erişme riski ile birlikte gelir. Bu duruma karşı korumak için, Bulut Bilişim Hizmetleri şifre koruması sunar ve veri şifreleme teknolojisine sahip güvenli sunucularda çalışır.
Kontrol kaybı . Bu, yalnızca hizmeti kullanmak için ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini değil, aynı zamanda hangi bilgileri saklayabileceğinizi, nereden erişebileceğinizi ve diğer birçok faktörü de içerir. Güncelleştirmeleri ve yedeklemeler için sağlayıcı bağlıdır. Herhangi bir nedenle, sunucuları çalışmayı bırakırsa, tüm bilgilerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
İnternet Güven . İnternet erişimi giderek yaygın olmakla birlikte, henüz her yerde mevcut değildir. Eğer içinde bulunduğunuz bölgedeki İnternet erişimine sahip değilse, bulut içinde sakladığınız belgelerin herhangi bir açmak için mümkün olmayacaktır.
Statik IP Adresleme
DHCP ile IP Adresleme
İşletim Sisteminin Temel Özellikleri Nelerdir?
NIC (Ağ Kartı) Nedir?
Windows 10 İçin Basit Güvenlik İpuçları
Ses Kartını Anakart Üzerine Monte Etme
Bilgisayarda Eksik Driverleri Yükleme
Sunucu Rollerini Kurmak ve Yönetmek
Diğer Ağ Cihazlarına Bağlanmak
Yönlendirici Yazılımını Kullanmak
Web Ortamı İçin Animasyon Hazırlayabilmek
Ağ veritabanı yönetimini sağlama
Nesne tabanlı programlama ortamını kullanarak kod yazma
Nesne tabanlı programlama yazılımı çalıştırıldığında aşağıdaki ekran ile karşılaşılır.
• Menü Çubuğu: Yazılıma ait komutlar ve alt seçenekleri bulunmaktadır.
• Başlangıç Sayfaları: Visual Studio’da başlangıç sayfalarının bulunduğu yerdir.
• Son Açılan Projeler: En son hangi projeyi açılmış ise o projelerin bulunduğu yerdir.
• New Projects: Yeni proje amcamıza imkan sağlar.
• Open Projects: Daha önce oluşturulan projelere erişim imkanı sağlar.
• Properties:Özellik sayfasıdır.
Konsol Uygulaması Oluşturmak
1-File menüsünden New seçeneği açılır ve Project tıklanıp New Project sayfası açılır.
2-Visual C# seçilip ConsoleApplication seçildikten sonra konsol uygulamamız açılır.
Konsol Ekranından Kod Yazmak
Konsol uygulaması, grafiksel kullanıcı arayüzünden çok, komut satırı penceresinde çalışan uygulamadır.
Konsol Ekranında Kod Yazma Konsol uygulaması, grafiksel kullanıcı arayüzünden çok, komut satırı penceresinde çalışan uygulamadır. UYGULAMA: Ekrana “Bu benim ilk uygulamam” mesajı yazan program kodları yazılsın.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
- Program büyük-küçük harf duyarlıdır. Kodlar yazılırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Program kodu static void Main ifadesi altındaki küme parantezleri içerisine yazılmıştır.
- Kod satırının sonuna noktalı virgül(;) konulmuştur. Her bir ifade noktalı virgül ile bitirilmelidir. Aksi takdirde ifade derlenemeyecektir.
- Console.WriteLine ifadesi çift tırnak(“ ”) içine yazılan metni ekrana mesaj olarak yazar.
Nesne tabanlı programlama ortamında metot kullanma
Metot Tanımlama
Metotlar, bir işlem yapmak üzere tasarlanmış kodlar topluluğudur. Program yazarken belli bir işlevi olan kod bloğunu birkaç kez kullanmak gerekebilir. Bu durumlarda aynı kodları program içerisinde sürekli yazmak yerine bu, bir metot olarak hazırlanabilir ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir. Temel metot yazım şekli aşağıdaki gibidir.
Dönüş türü metot adı (parametre listesi)
Dönüş Türü: Bir veri türü adıdır ve metodun yaptığı işlem sonucunda döndüreceği veri türünü belirler. Bu int ya da string türü bir veri olabilir. Herhangi bir sonuç döndürmeyen bir metot yazılıyorsa dönüş türü yerine void anahtar sözcüğü kullanılmalıdır.
Metot Adı: Metodu çağırmak için kullanılan addır. Metot adları belirlenirken değişken adları tanımlanırken uygulanan kurallara uyulmalıdır.
Parametre Listesi: İsteğe bağlıdır, metoda dışarıdan gönderilecek veri adlarını ve türlerini tanımlar. Parametreler önce tür adı, daha sonra parametre adı olacak şekilde parantez içerisinde yazılır.
“return” İfadeleri Yazma
Tanımlanan metodun bir değer döndürmesi isteniyorsa (başka bir deyişle dönüş türünün void olmasını istemiyorsanız) metot içinde bir return ifadesi yazılmalıdır. return anahtar sözcüğünden sonra, dönen değeri hesaplayan ifade ve sonunda noktalı virgül yer alır. Hesaplanan ifadenin türü, metot tarafından belirtilen dönüş türü ile aynı olmak zorundadır. Yani metot, int türünde bir değer döndürüyorsa return ifadesi de int türü döndürmelidir. Aksi takdirde program derlenmez.
Nesne tabanlı programlama ortamında karar ve kontrol yapılarını kullanma
Nesne tabanlı programlama ortamında sınıf oluşturma
Nesne tabanlı programlama ortamında değer ve başvuru tipinde değişkenler kullanma
Nesne tabanlı programlama ortamında strack kullanma
Nesne tabanlı programlama ortamında dizileri kullanma
Nesne tabanlı programlama ortamında arayüz tasarlama
Nesne tabanlı programlama ortamında bileşen oluşturma
Nesne tabanlı programlama ortamında olayları yönetebilme
Nesne tabanlı programlama ortamında Windows uygulamaları oluşturama
Nesne tabanlı programlama ortamında veritabanlarını yönetebilme
Nesne tabanlı programlama ortamında Web uygulamaları oluşturma
Nesne tabanlı programlama ortamında projeler için setup oluşturabilme
Donanım birimlerinin yabancı dildeki karşılıklarını kullanabilme
Yazılım ve ağ kavramlarının yabancı dildeki karşılıklarını kullanabilme
Bir Sınıfı Kullanmak
Static Metotları Kullanmak
Veri Türü Değişkenlerini Kullanmak
Ref Ve Out Parametrelerini Kullanmak
Kutulama Yapmak
Numaralandırmalarla (Enum) Çalışmak
Yapılarla (Struct) Çalışmak
Dizileri Kullanmak
Koleksiyon Sınıfları Kullanmak
Parametre Dizilerini Kullanmak
Normalizasyon Yapmak
Veri Tabanı Araçlarının Kurulumunu Yapmak
Tabloları Oluşturmak Ve Özelliklerini Belirlemek
Sorgu Oluşturmak Ve Çeşitlerini Kullanmak
İlişkili Tablolar İle Sorgu Hazırlamak
Veri İşleme (Dml) Sorgularını Kullanmak
Katılımı Kullanmak
Arayüzleri Kullanmak
Kaynak:
Doldurulmuş Staj defteri örneği Bilişim,
sınıf bilişim teknolojileri doldurulmuş staj dosyası 2021,
sınıf bilişim teknolojileri doldurulmuş staj dosyası 2022,
Bilgi işlem staj defteri örneği,
Bilişim Staj defteri Word,
Bilişim Staj defteri PDF,
Sınıf staj defteri doldurma Bilişim Teknolojileri,
Bizim gelişim tablosunda çalışma alanı diye bir şey var konu olarak ona ne yazmamız gerekiyor tam olarak.