Aşağıdaki örneklerde ilk örnekte iki tane textbox nesnesine girilen değerlerin toplamını label nesnesinde gösteren uygulamanın ekran görüntüsünü ve kodlarını göreceksiniz. Ardından ikinci uygulamada ise ekrandaki tek textbox nesnesine girilen sayıları buttona basınca label üzerinde toplayan uygulamanın ekran görüntüsünü ve kodlarını göreceksiniz.
Bakınız: C# Form Zar Atma (Örnek)
Örnek 1: İki textbox nesnesine girilen sayıları toplayan C# uygulaması ve kodları:
Ekrandaki nesnelerin isimler şu şekilde belirlenmiştir. TextBoxlar nesneleri txtSayi1, txtSayi2, Label nesnesi lbSonuc, Button nesnesi btnHesapla olarak belirlenmiştir. Butona çift tıklayarak kodları aşağıdaki gibi yazıyoruz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
private void btnHesapla_Click(object sender, EventArgs e) { //Textboxları okuyup sayi1 ve sayi2 değişkenlerine aktarma double sayi1 = Convert.ToDouble(txtSayi1.Text); double sayi2 = Convert.ToDouble(txtSayi2.Text); //sayıları toplayıp label nesnelerine ekliyoruz. lbSonuc.Text =Convert.ToString(sayi1 + sayi2); } |
Örnek 2: Bu uygulamada ise tek textbox nesnesi ile sayılarıp label üzerine toplarak işlem yaptırıyoruz. Yine aynı şekilde yukarıdaki gibi değişken isimlendirmeleri yapıyoruz.
Uygulamada textboxa girilen sayı butona basında label ile toplanıp tekrar labela aktarılıyor. İşlem sonunda bir sonraki toplam için tekrar textbox üzerine odaklanıyoruz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 |
private void btnHesapla_Click(object sender, EventArgs e) { //textbox ve labelden okuyup sayi1 ve sayi2 değişkenlerine aktarma double sayi1 = Convert.ToDouble(txtSayi1.Text); double sayi2 = Convert.ToDouble(lbSonuc.Text); //sayıları toplayıp label nesnelerine ekliyoruz. lbSonuc.Text =Convert.ToString(sayi1 + sayi2); txtSayi1.Text = "";//textbox için boşaltıyoruz. txtSayi1.Focus();//toplama yaptıktan sonra yeni sayı için textbox a odaklanıyoruz. } |
Yorum Yap