Oyun Motoru

Unity 3D mi Unreal Engine mi? Hangi Oyun Motorunu Seçmelisiniz?

Günümüzde eğlence sektörü denilince akla Hollywood filmlerinden çok video oyunları geliyor. Bunun nedeni, video oyunlarının dünya çapında milyonlarca insana en heyecan verici eğlence deneyimlerinden birini sağlamasıdır. Teknoloji, video oyunlarındaki bazı görüntülerin gerçekmiş gibi göründüğü noktaya kadar ilerledi. Bu görüntülerin arkasında, geliştiricilerin video oyunlarında fantastik dünyalar yaratmasını sağlayan Unity 3D veya Unreal Engine gibi yazılım ve oyun motorları var.

Sektöre yeni başlayan geliştiriciler için en iyi oyun motorunu seçme görevi göz korkutucu olabilir. Bugünün blogunda, projeniz için doğru oyun motoru olup olmadığını görebilmeniz için en popüler oyun motorları Unity 3D ve Unreal Engine’in birçok yönüne değinmeye çalışacağız.

Unity mi Unreal Engine mi? Hangi Oyun Motorunu Seçmelisiniz?
Unity mi Unreal Engine mi? Hangi Oyun Motorunu Seçmelisiniz?

Unity ve Unreal Engine Ne Yapar?

Unity ve Unreal Engine oyun motorlarıdır. Oyun mimarisi veya “oyun çerçevesi” olarak da adlandırılan bir oyun motoru, ses, grafik ve yapay zeka dahil olmak üzere birçok farklı oyun öğesini oyun çerçevesinde birleştirdiği için oyun geliştirmenin önemli bir bileşenidir.

Tasarımcıların video oyunlarını oluşturmalarına yardımcı olan bir yazılım geliştirme ortamı sağlarlar. Her iki platform da PC, konsollar (Xbox, Wii ve PS4 gibi) ve mobil oyunlar için oyunları kolaylıkla geliştirmenize izin vererek iOS ve Android sistemlerinin yanı sıra Windows, Mac, Linux ve daha fazlası için oyunlar geliştirmenize olanak tanır.

Temel işlevsellik şunları içerir:

  • 2D ve 3D grafikler için bir işleme motoru
  • Hareketi kontrol eden bir fizik motoru
  • Ses
  • komut dosyası
  • Animasyon
  • yapay zeka
  • Yayın Akışı
  • Hafıza yönetimi
  • VR araçları
  • Hem 2D oyunlar hem de 3D oyunlar için destek

Gördüğünüz gibi, bunun gibi oyun motorları, herhangi bir cihaz için gerçekten işlevsel bir oyun oluşturmak için çok önemlidir, bu nedenle doğru olanı seçmek bir geliştirici olarak başarınız için çok önemli olabilir.

Unity 3D

2005 yılında Unity Technologies tarafından Unity yazılımının piyasaya sürülmesinden bu yana, video oyunu geliştirme, daha geniş bir oyun geliştirici yelpazesi için daha erişilebilir hale geldi. Unity’nin bu kadar çok üyeye ve geniş bir oyun geliştirme şirketi topluluğuna sahip olmasının nedenlerinden biri, dil kodunun öğrenmesi kolay ve sezgisel olmasıdır. Ayrıca, Unity 3D çok çeşitli varlıklar sağladığından, birçok bağımsız oyun geliştiricisi bu oyun motorunu diğerlerine tercih ediyor.

Unreal Engine

Unreal Engine, grafikleri ve fotogerçekçi kalitesiyle ünlüdür, bu nedenle tüm dünyada gerçekten başarılı oyunlar yaratan stüdyoları temsil eden AAA oyun motoru olarak kabul edilir. Epic Games, 1988’de Unreal Engine’i piyasaya sürdü ve birçok şirket arasında hızla popüler oldu çünkü oyun geliştiricilerin bir video oyunu için sahip oldukları her türlü vizyonu gerçekleştirmelerine olanak tanıyor. Unreal Engine ile akıllarına gelen hemen hemen her şeyi uygulayabilirler. Oyun endüstrisinde kim bunu istemez ki?

Unity ve Unreal Engine Arasındaki Temel Farklar

Unity ve Unreal Engine arasındaki ilk önemli fark, yerel programlama dilleridir. Unity, hem Unity düzenleyicide hem de ek eklentilerde C# kullanır. Unreal Engine C++ kullanır, ancak oyun kodunun kendisini oluştururken Blueprint (Epic ürünlerine özgü özel bir dil) ve C++ kombinasyonunu kullanırsınız.

Bununla birlikte, her bir arayüzde, bir sonraki ayrıntılı kafa kafaya karşılaştırmamızda inceleyeceğimiz birkaç önemli fark daha var.

Unity 3D ve Unreal Engine Birebir Karşılaştırma

Tamam, işte beklediğin şey. Bu programları birbiriyle karşılaştırmanın ve kilit kategorilerimizin her birinde hangilerinin üstün olduğunu görmenin zamanı geldi:

Kullanım kolaylığı

Kazanan: Unity 3D

Neden: Genel olarak, kullanıcılar, tüm geliştiriciler için nispeten aşina olması gereken yerel C# kodlama dili ve genel çalışma alanı düzeni sayesinde Unity’nin kullanımını biraz daha kolay buldu. Biraz daha dik bir öğrenme eğrisine sahip olan Unreal Engine üzerinden “dalış yapmak” ve oluşturmaya başlamak için daha kolay bir platformdur.

Görsel Efektler (VFX) Kalitesi

Kazanan: Unreal Engine

Neden: Her iki platform da yüksek kaliteli VFX üretirken, çoğu kullanıcı Unreal Engine’in görsel efektlerin kalitesinde Unity’ye göre hafif bir üstünlüğü olduğunu gördü. Oyuncuları içine çeken ve büyüleyici yeni bir dünyada özgürce seyahat etmelerine olanak tanıyan fotogerçekçi görselleştirmeler oluşturabilir ve çeşitli kaynaklardan yüksek kaliteli varlıkları bir araya getirebilir.

Render

Kazanan: Unreal Engine

Neden: Grafik kalitesindeki hafif üstünlüğüne benzer şekilde, Unreal Engine’de oluşturma kalitesi ve hızı, bu kategoride Unity’yi biraz geride bırakıyor. Endüstri lideri işleme hızları üretir ve kullanıcılar, oluşturulan grafiklerin kalitesinden sürekli olarak memnundur.

Animasyon

Kazanan: Unreal Engine

Neden: Unreal Engine’in gerçekten parladığı yer burasıdır. Güçlü işleme yetenekleri ve birinci sınıf görsel efektleriyle animasyon kalitesi barizdir. Animasyon araçlarının kalitesi ve animasyon görüntüleri açısından kullanıcılar arasında açık ara favoriydi.

Takım İşbirliği

Kazanan: Unity 3D

Neden: Unity, Unreal Engine’in %13’üne kıyasla %63’lük daha büyük bir pazar payına sahip. Bu, Unity’yi Unreal Engine’den daha fazla kişinin kullandığı anlamına gelir; bu, Unreal Engine ortak çalışanlarından daha fazla Unity ortak çalışanı bulacağınız anlamına gelir ve Unity’ye bu kategoride hafif bir avantaj sağlar.

Komut Dosyası

Kazanan: Berabere

Neden: Her iki platformda da oyununuzu uçtan uca komut dosyası oluşturmanıza olanak tanıyan harika komut dosyası oluşturma araçları vardır. Komut dosyası oluşturma söz konusu olduğunda, her iki platform da oyununuzu hızlı ve sorunsuz bir şekilde yazmak için ihtiyacınız olan tüm işlevleri sağlayacaktır.

Destek Kalitesi

Kazanan: Berabere

Neden: Her iki platformda da karşılaşabileceğiniz her türlü sorunda size yardımcı olabilecek 7/24 destek hizmetleri vardır. Hangi platformu seçerseniz seçin, işlerin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak için sizi destekleyen bir ekibiniz olacaktır.

G2 Derecelendirmesi

Kazanan: Berabere

Neden: Yazılım incelemeleri için en güvenilir kaynaklardan biri olan G2, hem Unity hem de Unreal Engine’i sağlam bir 4,5/5 yıldız olarak derecelendirdi ve bu platformların kullanıcı popülaritesi ve kalitesi söz konusu olduğunda ne kadar başa baş olduğunu daha da vurguladı.

Capterra Değerlendirmesi

Kazanan: Unreal Engine

Neden: Capterra, Unreal Engine’e 5/5 yıldız verdi, Unity 4.5/5 yıldızla hemen altında geldi.
fiyatlandırma

Unity: Unity’nin ücretsiz bir sürümü var, ancak tüm işlevlerinin kilidini açmak için aylık 75 ABD doları abonelik ücretiyle sunulan Pro sürümüne yükseltmeniz gerekecek.

Unreal Engine: Unreal Engine’in benzersiz bir fiyatlandırma modeli vardır. Yazılımın kendisi ücretsizdir, ancak oyununuzu yayınladıktan sonra Unreal Engine, tüm oyun satışlarında %5 telif ücreti alma hakkına sahiptir.

Unity Kime Daha Uygun?

Unity, yeni başlayan bağımsız oyun tasarımcıları için harika bir platform. Yerel C# dili ve diğer geliştiriciler ve tasarımcılardan oluşan büyük bir toplulukla Unity, hemen oluşturmaya başlamak isteyen ve platforma oyunlarından arka uçta bir telif hakkı ödemek istemeyen bağımsız tasarımcılar için harika bir platformdur.

Unreal Engine Kimler İçin En Uygun?

Unreal Engine, tamamen ince ayarlanmış grafikler ve yıldırım hızında işleme hızları ile ilgilidir; bu, oyunlarında bu ekstra iyi kaliteyi isteyen ve telif hakkı nedeniyle aldırış etmeyen kurumsal düzeyde oyun geliştiricileri veya bağımsız geliştiriciler için mükemmel olmasını sağlar. arka uç.

Öğrenme eğrisi biraz daha diktir, ancak oynamayı öğrenirken Unreal Engine’in kuralları sizi kesinlikle sınırsız görünen akıllara durgunluk veren grafik yetenekleriyle ödüllendirir.

Peki Hangisini Seçmelisiniz?

Bir geliştirici olarak, bu programlardan herhangi biri görsel olarak çekici ve sorunsuz bir şekilde işlevsel oyunlar oluşturmanıza yardımcı olacaktır, bu nedenle doğru olanı seçmek birkaç faktöre bağlıdır.

Birincisi elbette programlama dili. Doğrudan dalmak ve doğrudan atlamadan tanıdık bir dil kullanmak istiyorsanız, Unity muhtemelen tercih edeceğiniz platformdur. C++’a daha aşinaysanız ve Blueprint’i öğrenmek için biraz zaman ayırmaktan çekinmiyorsanız, Unreal Engine sizin için daha iyi bir seçim olabilir.

İkincisi fiyatlandırma. Unity’nin ön maliyeti daha yüksek olsa da, birçok bağımsız geliştirici, bağımsız oyun kazançları çılgınca tahmin edilemez olabileceğinden, telif tabanlı bir plana göre bunu tercih edebilir. Ancak, Unreal Engine’in özellikleri ve performansı karşılığında %5 telif ücretine aldırış etmeyen birkaç geliştirici daha var. Bütçenize iyi bakın ve hangi platformun finansal planınıza daha uygun olduğunu karşılaştırın.

Son olarak, Unity’nin işlenmesi ve oluşturulması Unreal Engine’den biraz daha yavaştır. Bir oyun üretmek için sınırsız zamanınız varsa bu önemli olmayabilir, ancak sıkı geri dönüşler üzerinde çalışan bir geliştiriciyseniz, Unreal Engine’in yıldırım hızında oluşturma yeteneklerinde fayda görebilirsiniz.

Umarım bu kafa kafaya karşılaştırma, bir sonraki projeniz için doğru yazılımı seçmeyi çok kolaylaştıracak, yaratıcı enerjinizi açığa çıkarmanıza ve hikayeler anlatmaya ve kullanıcılarınızı hayal gücünüzün dünyalarına daldırmaya odaklanmanıza olanak tanıyacaktır. Ancak, sizin için en iyi olan şey yine de kişisel tercih meselesidir. Her şey hala kafa karıştırıcı görünüyorsa, hangi platformu seçerseniz seçin emin ellerde olacağınızı unutmayın. Ayrıntılara çok fazla takılmaktansa işe yarayıp yaramadığını görmek daha iyidir.

Uzak oyun geliştirme ekibinizi bir araya getirmenin ve uzaktan daha verimli bir şekilde işbirliği yapmanın daha iyi bir yolunu arıyorsanız, Evercast’e göz atın. Evercast, tek bir platform altında ekibinizle görüntülü sohbet ederken ve not alışverişinde bulunurken düzenleme oturumlarınızı HD olarak yayınlamanıza olanak tanır. Çünkü bir sonraki harika oyun deneyimini yaratmak için işbirliğinin anahtar olduğuna inanıyoruz.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın