Grafik Web Tasarımı

En İyi 10 Tasarım Sistemi

Kendi tasarım sisteminizi oluşturmaya yeni başlıyorsanız, küçük bir görsel ilham uzun bir yol kat edebilir. Bu nedenle, bu gönderide dünyaca ünlü markaların en iyi 10 tasarım sistemini bir araya getirdik.

Bir tasarım sistemi, işletmenizdeki herkesin marka tutarlılığını korumasına yardımcı olur. Marka varlıklarınızın günlük iletişim ve pazarlama çabalarında nasıl kullanılması gerektiğini açıklayan bir kılavuzlar koleksiyonudur.

Bir tasarım sistemi genellikle genel marka kuralları, renk kullanımı, marka tonu ve sesi, tipografi, desenler ve marka ilkelerinizi aktarmaya yardımcı olan diğer tüm görsel unsurlardan oluşur. Bunları bir ilham kaynağı ve kendi işiniz ve markanız için uyumlu bir tasarım sistemi oluşturmanıza yardımcı olacak bir öğrenme materyali olarak kullanın.

1. Material

Material, Google tarafından geliştirilmiş modern bir tasarım sistemidir. Tasarım sisteminin kendisi, uygulama geliştiricileri tarafından Materyal stiline ve aynı zamanda modern ve modaya uygun bir tasarım oluşturmak isteyen herhangi birine bağlı bir uygulama tasarlamak için kullanılabilecek yararlı kılavuzlar ve yardımcı araçlardan oluşan bir hazinedir. Bir renk paleti seçici, tipografi yönergeleri, simge tasarımıyla ilgili en iyi uygulamalar, karanlık bir malzeme teması oluşturma yeteneği ve çok daha fazlasını bulacaksınız.

2. Fluent

Fluent tasarım sistemi Microsoft tarafından geliştirilmiş olup, tüm platformlar için geliştirilen açık tasarım sistemleri ile sadelik ve tutarlılık yaratmayı hedeflemektedir. İlkeli tasarım, teknolojik yenilik ve müşteri ihtiyaçlarının temellerini birleştirmeye odaklanır. Sistem beş temel bileşene dayanmaktadır: ışık, derinlik, hareket, malzeme ve ölçek. Ayrıca Windows, Android ve iOS cihazları için uygulama geliştirmeye yönelik yönergeleri de düzenler.

3. Shopify Polaris

Shopify Polaris, tüm Shopify satıcılarının harika bir deneyim yaşayabilmesi ve güzel bir mağaza tasarımından yararlanabilmesi için geliştirildi. Bu tasarım sistemi, Shopify deneyiminin her bölümünü işlemek için yönergelere sahiptir; yönetici ekranlarından ürün deneyimine ve Shopify için çeşitli uygulamalara kadar. İçerik, bileşenler, tasarım ve kalıp yönergelerini kapsar. Ayrıca, ilham kaynağı olabilecek veya Shopify için etkili bir şekilde nasıl tasarlayacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilecek üçüncü taraf araçlara yönelik yararlı bağlantılar da bulacaksınız.

4. Mailchimp

Mailchimp, ayrıntılı bir şirket marka tonu ve sesli rehber için her zaman en iyi örneklerden biri olarak gösteriliyor, ancak aynı zamanda bir desen kitaplığına odaklanan oldukça kapsamlı bir tasarım sistemine sahipler. Pazarlama platformlarının renkleri, düğmeleri, uyarı mesajları ve diğer her yönü için ayrıntılı yönergeler bulabilirsiniz. Dahası, yönergelerde en önemli kavramları ayrıştıran birçok örnek ve açıklama bulunur.

5. Atlassian

Atlassian, sorun izleme uygulaması Jira ile tanınan bir Avustralya yazılım şirketidir. Tasarım sistemleri sadece logolarını, marka renklerini, yazı tiplerini ve diğer tasarım öğelerini nasıl kullanacaklarını açıklamakla kalmıyor, aynı zamanda marka kişiliklerinin öne çıkmasına da izin veriyor. Dragon’s Blood ve Herky Jerky gibi renk isimleriyle, stillerini neden göz kırparak cesur, iyimser ve pratik olarak tanımladıklarını anlamak kolaydır.

6. Apple

Apple’ın tasarım sistemi, uygulamaların ve Apple’ın ürün grubunun tasarımını kolaylaştırmak içindir, ancak stil kılavuzlarında öğrenilecek ve hayranlık uyandıracak çok şey vardır. Başlangıç olarak, Apple cihazlarının sistem yazı tipini tamamlaması amaçlanan SF simgelerini indirebilirsiniz. Ayrıca, UX tasarımı, uygulamaları daha erişilebilir hale getirme ve aksesuarlar için yönergeler ve talimatlar bulacaksınız.

7. IBM Design Language

IBM’in tasarım sisteminin arkasındaki yol gösterici ilke bağlar kurmaktır. Tasarım sistemleri, stil kurallarını ve marka varlıklarının kullanımını belgelemenin ötesine geçiyor; ayrıca felsefelerini ve tasarım sistemlerinin uygulamalı örnekleriyle dolu bir galeriyi paylaşıyorlar. Tasarım sisteminin kendisi renkleri, tipografiyi, logoları, simgeleri, piktogramları, fotoğrafları ve hareketi kapsar.

8. AirBnB

AirBnB, her tasarım seçiminin ardındaki kararların yanı sıra pratik uygulama örnekleri ve ondan öğrenilen dersler hakkında derinlemesine bilgi veren bir dizi makale aracılığıyla tasarım sistemine kapsamlı bir genel bakış paylaşıyor. Tasarım dillerinin temel özelliği, her bir bileşenin ayrı bir varlık olarak kendi başına yaşayabilmesi ve hatta daha büyük bir bağlı birimin parçası olurken daha da evrimleşerek tasarım sistemini yaşayan, nefes alan bir organizma ile karşılaştırmasıdır.

9. Uber

Uber, markasını cesur, yeni bir marka olarak tanımlar ve tasarım sistemleri bu ilkeleri tasvir etmek için mükemmel bir iş çıkarır. Tasarım sistemi, logo kullanımından renge, kompozisyona ve hatta fotoğrafa ve harekete kadar marka görsellerinin tamamını kapsar. Uber’in tasarım sistemi, zarif sadelik etrafında dönüyor ve ünlü U’yu mümkün olan her yerde incelikle yeniden yaratıyor.

10. Lightning Design System

Son olarak, Lightning Tasarım Sistemi, Salesforce tarafından platform için tasarım yapan herkes için her şeyi bir arada ve erişimi kolay tutmanın bir yolu olarak geliştirildi. Piksellere odaklanmak yerine, tasarım sistemi uygulama mantığına, kullanıcı deneyimine, etkileşimlere ve akışlara odaklanır. Yalnızca tasarım yönergelerini değil, aynı zamanda erişilebilirlik sorunlarını ve bileşen planlarını da kapsayan derinlemesine yönergeler ve örnekler bulacaksınız.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın