JavaScript

JavaScript İçin Uygun Bir Alternatif Var Mı?

Jüri hala JavaScript’in iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi olduğu konusunda kararsızdır, bu nedenle bu makalede JavaScript’in artılarına, eksilerine ve alternatiflerine bakacağız.

Başlık sorusunun kısa cevabı “hayır” dır.

Uzun yanıt daha karmaşıktır ve “türden …” ile başlar Geliştiriciler için birkaç JavaScript alternatifi vardır, ancak (şimdilik) dağıtılmadan önce JavaScript’e dönüştürülmeleri gerekir.

İnsanlar JavaScript’ten Nefret Etmeyi Seviyor

IEEE 754 Double Precision da dahil olmak üzere bu programlama dilinin bazı bariz dezavantajlarını, tarayıcılarda, agresif zorlamalarda ve sorunlu global değişkenlerde farklı şekilde çalıştırılma eğiliminde olduğu gerçeğini göz önüne alırsak, bu bir sürpriz değildir. sadece birkaç tane).

Bununla birlikte, 98.000 geliştiricinin dahil olduğu yakın tarihli bir anket, JavaScript’in aslında en çok sevilen ikinci programlama dili olduğunu ve% 49’un lehine oy kullandığını ortaya koydu.

Benim bakış açıma göre, zengin müşteri deneyimlerinden sorumlu diğer birçok harika özellik arasında otomatik tamamlama, rollover ve açılır menü efektlerine, bir sayfadaki farklı öğelerin animasyonuna ve ses ve video oynatılmasına olanak tanıyan bir programlama dilinin sevilmeyen tarafı nedir?

Ayrıca, diğer birçok dille uyumlu, yemyeşil bir dilden bahsediyoruz ve bu çok yönlülük son derece önemlidir.

JavaScript’in İyi Yönleri

JavaScript söz konusu olduğunda gerçekten sevilecek çok şey vardır, bu nedenle, en popüler ve en yaygın kullanılan programlama dillerinden biri olmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Ön uç geliştirme ve istemci tarafı arayüzü söz konusu olduğunda, programcıların her tür etkileşimli öğe ve dinamik web sayfası oluşturmasına olanak tanıdığından, tek fiili seçenektir;
  • JavaScript hafiftir, basit bir sözdizimine sahiptir ve programlama karmaşıklığının çoğunu ortadan kaldıran Tek İş Parçacıklı Olay Döngüsü modelini kullanır;
  • Prototip odaklıdır;
  • Node.js’nin piyasaya sürülmesiyle JavaScript, bir zamanlar yalnızca Java, Python veya Ruby gibi sunucu tarafı dilleri için ayrılmış arka uç programlama seçeneklerinin kilidini açtı.

JavaScript Kötü Yönleri

Bazı geliştiricilerin JavaScript’ten olabildiğince kaçınmak istemesinin nedeni aşağıda açıklanmıştır:

  • Zayıf yazılmıştır, bu da kodu nispeten belirsiz hale getirir;
  • Kullanıcılar kodu görebildiğinden, JavaScript kötü niyetli amaçlar için kullanılabilir ve istemci tarafı güvenliğini tehlikeye atabilir;
  • Kod her tarayıcıda aynı şekilde çalışmayacağından, yayınlanmadan önce farklı tarayıcılarda test edilmelidir;
  • Hata ayıklamanın olmaması, geliştiricilerin bir sorunu tespit etmesini zorlaştırır.

JavaScript’e Uygun Alternatifler

Tüm JS çerçevesinin atlatılabileceği anlamında JavaScript’e gerçek bir alternatif olmadığını söylemek sadece adil olacaktır.

Tüm bu alternatifler aslında yalnızca kod yazarken JavaScript’ten kaçınmanıza izin veren geçici çözümlerdir, ancak mesele şu ki, tipik bir kullanıcı bilgisayarı için yazdığınız kodun üzerinde çalıştırılması gerekir. Bu alternatifler, başka bir dili JavaScript’e dönüştürme işlemini kullanır.

İşte JavaScript’i önemli ölçüde iyileştiren 5 dikkate değer alternatif.

DART

Dart, Google’ın JavaScript’i değiştirmek amacıyla oluşturduğu, nesne yönelimli C benzeri bir dildir. Dart statik olarak yazılmıştır, yani JS kodundaki en yaygın hata kaynaklarından bazılarını ortadan kaldırır. Büyük bir artı olan tür çıkarımını destekler.

Yine de, bu JS alternatifinin en faydalı özelliklerinden biri, istemci tarafı geliştirmenin ötesine geçmenize ve bağımsız uygulamalar oluşturmanıza izin vermesidir. Google’ın kullanıcı arayüzü araç seti ile yerel web, masaüstü ve mobil uygulamalar oluşturmak mümkündür. Bununla birlikte, programcılar için yeni olan ve piyasada çok sık kullanılmayan Dart, sınırlı çevrimiçi kaynaklar sunar, bu da sorunla karşılaştığınızda kolayca bir çözüm bulamayacağınız anlamına gelir.

TYPESCRIPT

Microsoft tarafından geliştirilen TypeScript, aslında JavaScript’in bir üst kümesine benziyor, yani temelde yeni yöntemler ekliyor, mevcut JS özelliklerini iyileştiriyor ve modernize ediyor ve belirli sınırlamalarını kaldırıyor ve en önemlisi isteğe bağlı statik yazım ekliyor. Diğer bir deyişle, JS’ye derlendikten sonra, TypeScript ile yazılmış uygulamalar hemen hemen her tarayıcıda görüntülenebilir.

Örneğin, Angular.js tamamen TypeScript’te oluşturulmuştur.

Bu JS alternatifinin bir başka artısı, Node.js ile uyumlu olmasıdır.

Ancak topluluk daha küçüktür ve TypeScript’te kodlama daha fazla zaman gerektirir.

KAFFEIN

Kaffeine, aslında belirli görevleri çok daha kolay hale getirmeyi amaçlayan JavaScript sözdiziminin bir dizi uzantısıdır. Örneğin, eşzamansız işlemleri desteklediği için JavaScript’in geri arama işlevlerinde ön uç geliştiricilere yardımcı olur.

Kaffeine ile hata ayıklama süreci çok daha basittir ve geliştiriciler için kolay olmasının yanı sıra, bu JS uzantısı, tarayıcı donmadığı için son kullanıcı için de faydalıdır, bu da kullanıcı deneyiminin sorunsuz olduğu anlamına gelir.

Yine, çok daha küçük bir topluluk ve kaynak eksikliği, bu programlama dilini biraz belirsiz hale getiriyor.

ELM

Elm, C’den daha Haskell’e benzerlik gösteren, statik olarak yazılmış işlevsel bir dildir, ancak öncekinden farklı olarak, geliştiricilerin karmaşıklığı konusunda kafalarını kaşıymasına izin vermez.

JavaScript’ten farklıdır çünkü genel amaçlı bir dil değildir, ancak gelişmiş ön uç web uygulaması geliştirme deneyimi sağlayacak bir çözümdür.

Elm’de kodlama yaparken, geliştiriciler bir hata oluştuğunda anında bildirim alırlar, böylece zamanında düzeltebilirler, bu da sonraki geliştirme aşamalarında çok sayıda hatayı önler. Bu programın kullandığı slogan “pratikte çalışma zamanı istisnası yoktur”, yani temelde Elm’de yazılmış bir uygulama hiç çalışmaya başlarsa çökme ihtimalinin olmayacağı anlamına gelir.

Bazı dezavantajları arasında sunucu tarafının olmaması, daha dik bir öğrenme eğrisi ve üst düzey özelliklerin bazılarının eksik olması yer alıyor.

COFFEESCRIPT

CoffeeScript’in orijinal dilin okunabilirliğini artırdığı, kodu basitleştirdiği ve kısalttığı söyleniyor. Node.js ile uyumluluğu başka bir avantajdır.

Ancak, CoffeeScript kullanmak isteyen geliştiricilerin yine de JavaScript konusunda üretken olmaları gerektiğini belirtmek önemlidir. Başlıca dezavantajlarından biri, sınırlı bir özellik kümesinin yanı sıra, JavaScript’in pratik olarak CoffeeScript yedekli hale getiren ES6 sürüm yükseltmesini yayınlamasıdır (bu yükseltme JavaScript’i hızlandırdı ve neredeyse CoffeeScript kadar hızlı hale getirdi).

Özetle

Özetle, JavaScript şu anda bir tür istemci tarafı programlama dilidir ve burada kalıcıdır.

Bu alternatifler onu geliştirebilir ve bazı eksikliklerini giderebilir, ancak bir JavaScript çerçevesi olmadan gerçekten çalışamaz, bu nedenle, JavaScript’in ondan bağımsız olarak çalışabilecek gerçek halefini beklemek zorunda kalacağımızı söylemek güvenlidir.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın