Günümüzde bağlantı kurmak çok basit. Teknik beceriye gerek yoktur, sadece cihazı açın ve genellikle hemen bağlanırsınız. Protokoller, paketler ve bağlantı noktaları gibi ayrıntıları bilmek bir yana, uzman olmanıza gerek yok.
Ancak, bazı ağ kavramları ve IP adresi hakkında daha fazla bilgi edinmek yardımcı olabilir. Bazı teknik alanların araştırılmasını içerirken, bir aceminin bile anlayamayacağı hiçbir şey yoktur. Bu temel bilgiye sahip olduğunuzda, gizliliğinizi ve güvenliğinizi iyileştirmenin yanı sıra gelecekte yaşayabileceğiniz bağlantı sorunlarını çözebilmenin yeni yollarını bulacaksınız.
İnternet, yönlendiricileri, PC’leri, cep telefonlarını ve bireylerin tabletlerini ve ayrıca büyük şirketler tarafından kullanılan sunucuları içeren devasa bir cihaz ağıdır.
Bir cihaz çevrimiçi olduğunda, ona genel bir IP adresi atanır. IPv4 adresi olarak da bilinen standart, noktalarla ayrılmış dört sayıdan oluşur; burada ilk sayı tipik olarak 1 ile 191 arasında ve kalan üç sayı 0 ile 255 arasındadır (örneğin: 89.156.203.55).
www.google.com’u girdiğinizde, sistem bu alanı 219.58.213.101 gibi genel bir IP adresine çevirmek için bir Alan Adı Sunucusu kullanır. Tarayıcı daha sonra Google arama sayfasına IP adresi eklenmiş bir istek gönderir ve Google, isteğe yanıt vermek için IP adresini kullanır. Adresleri paylaşmadan bunların hiçbiri mümkün olmazdı.
IP adresleri sadece internette gezinmek için kullanılmaz. Ev yönlendiricinize bir cihaz bağladığınızda, bu cihaza genellikle 192.168.1.1 ile başlayan özel bir IP adresi atanır. Bu, ağdaki diğer cihazlarla, belki de yönlendirici aracılığıyla bilgi göndererek veya dosyalar, klasörler veya cihazlar (bir yazıcı gibi) gibi kaynakları paylaşarak iletişim kurmanıza imkân tanır.
Geliştiriciler, bir cihazın IP adresini bulmak ve daha fazlasını öğrenmek için özel coğrafi konum hizmetleri kullanır. Normal kullanıcıların bu karmaşıklıkla ilgili bilgileri anlamasına veya var olduğunu bilmesine gerek yoktur, ancak bu hizmetleri kullanmak, bunları kullanan herkes için hayatı kolaylaştırabilir.
Genel IP adresi kullandığınız ağa (mobil ağ, genel Wi-Fi, ev geniş bant bağlantısı vb.) Bağlı olarak değişebilir ve her bağlandığınızda değişebilir.
Bunu kontrol etmek için IP Sorgulama sayfamızı kullanın, mevcut genel adresinizi kaydedin, ardından yönlendiriciyi kapatıp açın, İnternete yeniden bağlanmasını bekleyin ve tekrar IP Sorgulama sayfamıza gidin.
Özel IP Adresinizi Nasıl Bulabilirsiniz?
Özel IP adresiniz, cihazınızı yalnızca yerel ağda tanımlar; bir ağ sorununu gidermeye çalışırken veya kaynakları paylaşmada zorluk çekiyorsanız kullanışlıdır. Ve neyse ki Windows öğrenmek için üç farklı yöntem sunar:
1. Görev Yöneticisini başlatmak için Ctrl + Esc + Sol Shift tuşlarına basın. Daha fazla ayrıntıya tıklayın, ardından “Performans” sekmesine tıklayın ve sol bölmedeki etkin ağ kartını seçin (muhtemelen son veri aktarımlarını gösteren bir grafiğe sahip olacaktır). Özel IP adresiniz sağda görüntülenecektir.
2. Sistem tepsisindeki ağ simgesine ve ardından bağlı olduğunuz ağa tıklayın. Görünen pencerede ağ adına tekrar tıklayın ve Windows özel IPv4 adresinizi göstermelidir.
3. Başlat’ı tıklayın, “cmd” yazın ve bir komut satırı açmak için “Komut İstemi”ni tıklayın, ardından “ipconfig” yazın ve “Enter” tuşuna basın. Komut girildikten sonra Windows, biri yalnızca IPv4 adresiyle ilgili olan tüm ağ kartlarını listeleyecektir.
IP’nin Olası Tehlikeleri
IP adres sistemi çevrimiçi iletişim kurmanıza izin verir, ancak aynı zamanda özellikle gizlilik açısından bazı sorunlar da sunar. Bunun nedeni, bir web sitesine her eriştiğinizde, bir mesaj gönderdiğinizde veya başka bir web kaynağını kullandığınızda, yanıt almak için IP adresinizi sağlamanız gerektiğidir.
81.151.203.137 gibi genel bir IP adresi yalnızca rastgele bir sayı değildir; bir web sitesi onu arayabilir ve ISS’nizi, işten bağlıysanız şirketinizi, ülkenizi ve hatta bazı durumlarda size en yakın şehri görebilir.
IP adresiniz uzun süre aynı kalabilir ve bazı durumlarda asla değişmeyebilir. Bu, web sitelerinin ilk ziyarette oturum açmasına, geri döndüğünüzü fark etmesine ve kaydolmasanız veya oturum açmasanız bile etkinliklerinizin bir günlüğünü oluşturmasına olanak tanır.
Bu sadece mahremiyetle ilgili değil; ayrıca pratik sorunlar da var. Örneğin, Youtube veya başka bir yayın sitesine gittiniz mi ve içeriğin bölgenizde bulunmadığı söylendi mi? Web sitesi muhtemelen nerede olduğunuzu öğrenmek için IP adresinizi kullandı ve ardından istenen içeriğe izin verilmeyen bir ülkede arama yaptıysanız sizi engelliyor. (Gezinme ve web sitelerine erişim açısından Çin hükümeti tarafından vatandaşlara uygulanan kısıtlamalara bakın).
Bir web sitesinin IP adresinizden neler keşfedebileceğini öğrenmek için iplocation.net adresini ziyaret edin. Site, ülkenizi, ISS’nizi ve en yakın şehri bulmak için dört farklı konum belirleme hizmeti dener.
Coğrafi konum her zaman çalışmaz ve test edilen dört hizmette, aynı IP adresi için farklı şehirler görüntülenmiştir. Ancak hizmetlerden biri doğru şekilde çalıştı ve web sitesi adınızı da bulabilirse, adresinizi gerçek dünyada tanımlayabilir.
IP Adresinizi Nasıl Değiştirirsiniz?
Genel IP adresi her zaman sizinle ilgili bazı bilgiler sağlayacak olsa da sorun olasılığını azaltmanın kolay bir yolu vardır.
Seçeneklerden biri, İnternete farklı bir ağ üzerinden erişmektir. Akıllı telefonunuz ev Wi-Fi ağı üzerinden bağlıysa, mobil sağlayıcınızın ölçülü bağlantısını kullanın ve farklı bir IP’ye sahip olacaksınız.
Yapılandırmanıza bağlı olarak, cihazınızı yeniden başlatırsanız, oturumu kapatıp tekrar açarsanız veya evdeyseniz yönlendiriciyi kapatıp tekrar açarsanız yeni bir genel IP adresi alabilirsiniz. (Herhangi bir garanti yoktur, bu nedenle yeniden başlatmadan önce ve sonra adresinizi kontrol etmek için What Is My IP-sitesinden)
Dijital kimliğinizi değiştirmenin en etkili yolu, IP’nizi değiştirebilen bir hizmet olan bir VPN (Sanal Özel Ağ) kullanmaktır.
Yorum Yap