For Döngüsü:
Kaç yineleme istediğinizi bildiğiniz zaman tercih edilir. Belirtilen bir koşul doğru olduğu sürece bir ifade bloğunu yürütmek için kullanılır.
Örnek: For döngüsünü kullanarak 1’den 10’a kadar olan sayıları toplamak.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | int[] arry = new int[] { 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 }; int toplam = 0; for (int i = 0; i < arry.Length; i++) { toplam = toplam + arry[i]; } Console.WriteLine("Toplam: {0}", toplam); Console.ReadLine(); |
Foreach Döngüsü:
Örneğin diziler veya diğer yerleşik liste türleri gibi öğe koleksiyonları üzerinde çalışır. Bir tamsayı indeksi kullanmaz. Bunun yerine, bir koleksiyonda kullanılır ve her öğeyi sırayla döndürür. Foreach ifadesinde, minimum veya maksimum döngü sınırlarını belirtmeniz gerekmez. Tüm koleksiyonu geçer.
Örnek: For döngüsünü kullanarak 1’den 10’a kadar olan sayıları toplamak.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | int[] arry = new int[] { 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 }; int toplam = 0; foreach (int i in arry) { toplam = toplam + i; } Console.WriteLine("Toplam: {0}", toplam); Console.ReadKey(); |
Çözüm:
Her iki kavram aynıdır. Foreach döngüsü bir koleksiyondaki öğelerin arasında geçiş yapmak için kullanılır. Genellikle açık bir sayaç tutmaz ve indeks kullanmaz. Esasen “bunu x kere yap” yerine “bunu bu setteki her şeye yap” derler.
For döngüsü bir yineleme ifadesi olarak sınıflandırılır. For döngüsündeki ifadeler belirli bir sayıda sürekli olarak tekrarlanır. Sayaç ve tamsayı indeksi olarak (ör: a[i], indeks değerini temsil eder ve her yinelemede artış işlemiyle değiştirir).
Yorum Yap