ISO, fotoğrafçılığın üç sütunundan biridir (diğer ikisi enstantane hızı ve diyaframdır) ve resimleriniz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Kamera ISO’su resimlerinizi nasıl etkiler? Bu yazıda, yeni başlayanlar için ISO’yu tanıtacağız ve mümkün olan en iyi sonuçlar için ISO’nun nasıl etkin bir şekilde kullanılacağını açıklayacağız.

ISO Nedir?
Çok basit bir ifadeyle ISO, bir fotoğrafı aydınlatacak veya karartacak bir kamera ayarıdır. ISO numaranızı artırdıkça, fotoğraflarınız giderek daha parlak hale gelecektir. Bu nedenle ISO, daha karanlık ortamlarda görüntü yakalamanıza veya diyafram ve deklanşör hızı ayarlarınız konusunda daha esnek olmanıza yardımcı olabilir.
Ancak, ISO’nuzu yükseltmenin sonuçları vardır. ISO’nun çok yüksek olduğu bir fotoğrafta çok fazla gren görülür, bu da kumlanma olarak da bilinir ve kullanılamayabilir. Bu nedenle, bir fotoğrafı ISO aracılığıyla aydınlatmak her zaman bir ödünleşimdir. ISO’nuzu yalnızca, fotoğrafı deklanşör hızı veya diyafram aracılığıyla aydınlatamadığınızda (örneğin, daha uzun bir deklanşör hızı kullanmak konunuzun bulanık olmasına neden olacaksa) yükseltmelisiniz.

ISO’nun anlamı nedir?
ISO kısaltması şu anlama gelir: “International Organization for Standardization”. Ancak kamera ISO’su, çeşitli teknoloji ve ürün standartları oluşturan kuruluşa doğrudan atıfta bulunmaz. 1974’te ASA ve DIN olarak adlandırılan iki film standardı ISO standartlarında birleştirildiğinden (daha sonra hem film hem de dijital fotoğrafçılık için revize edildi), o andan itibaren tek kelime ‘ISO’ olarak anılmaya başlandı. ISO başlangıçta yalnızca film duyarlılığını tanımlamasına rağmen, daha sonra filmle benzer parlaklık seviyelerini korumak amacıyla dijital kamera üreticileri tarafından benimsendi.
Ortak ISO Değerleri
Her kameranın kullanabileceğiniz farklı bir ISO değeri aralığı (bazen ISO hızları olarak adlandırılır) vardır. Ortak bir küme aşağıdaki gibidir:
- ISO 100 (low ISO)
- ISO 200
- ISO 400
- ISO 800
- ISO 1600
- ISO 3200
- ISO 6400 (high ISO)
Oldukça basit, ISO hızınızı iki katına çıkardığınızda fotoğrafın parlaklığını da iki katına çıkarıyorsunuz. Bu nedenle, ISO 400’deki bir fotoğraf, ISO 200’den iki kat, ISO 100’den iki kat daha parlak olacaktır.
Temel ISO nedir?
Kameranızdaki en düşük yerel ISO, ‘temel ISO’nuzdur. Bu çok önemli bir ayardır, çünkü size gürültünün görünürlüğünü mümkün olduğunca en aza indirerek en yüksek görüntü kalitesini üretme potansiyeli verir. Bazı eski DSLR’ler ve Fuji X-T2 gibi bir dizi modern fotoğraf makinesinin temel ISO değeri 200 iken, çoğu modern dijital fotoğraf makinesinin temel ISO değeri 100’dür. en yüksek görüntü kalitesi. Ancak, özellikle düşük ışık koşullarında çalışırken bunu yapmak her zaman mümkün değildir.
Not: Bazı kameralar, ISO için kendi doğal aralıklarının ötesine geçebilecek genişletilmiş ‘HI’ ve ‘LO’ değerlerine sahiptir. Ancak bunlar tamamen simüle edilir ve görüntü kalitenizi düşürür. Onlardan kaçınmanızı öneririz.
Düşük ve Yüksek ISO Gürültü Görünürlüğü
Farklı ISO değerlerinde çekilmiş iki fotoğrafa örnek vermek için aşağıdaki karşılaştırmaya göz atın. Görüntülerdeki parazit düzeyine (grenli ve lekeli renkler) dikkat edin:

ISO Nasıl Değiştirilir
ISO’yu değiştirmek kameradan kameraya değişir. ISO’yu değiştirmenin bazı yaygın yolları şunlardır:
- Başlamak için, ISO’yu kendiniz seçmenize izin veren bir mod girin. Otomatik moddan çıkın ve Manuel, Deklanşör Önceliği, Diyafram Önceliği veya Program (Aperture Priority veya Manuel’i tercih etme eğilimindeyiz) seçeneğine gidin.
- Giriş seviyesi DSLR’ler ve aynasız fotoğraf makineleri için muhtemelen bir menü (muhtemelen ‘hızlı menü’) açmanız ve ISO bölümünü bulmanız gerekir. İstediğiniz değeri seçin veya Otomatik olarak ayarlayın.
- Üst düzey kameralar için kamerada özel bir “ISO” düğmesi olabilir. ISO ayarınızı değiştirmek için tekerleklerden birini döndürürken buna basın. “ISO” etiketli bir düğme görmüyorsanız, kameranız bu görevi gerçekleştirmek için bir tane programlamanıza izin veriyor olabilir.
- Diğer kameralarda, önceden işaretlenmiş çeşitli ISO ayarlarına sahip özel bir tekerleğe sahip olabilir. Bu işleri daha da kolaylaştırıyor.
Hala emin değilseniz kamera kılavuzunuza bakın. Bununla birlikte, özellikle düşük ışık koşullarında tripod veya flaş kullanmadan çekim yapıyorsanız, muhtemelen oldukça sık ayarlayacağınız bir şey olduğundan, ISO ayarınızı hızlı bir şekilde nasıl değiştireceğiniz konusunda çok aşina olmaya değer.
Hangi Kamera ISO’sunu Kullanmalısınız?
Birçok fotoğrafçı ISO’nun temellerini anlıyor, ancak sahada gerçekte hangi ISO değerini seçeceklerinden emin değiller. Pratikte, kameranızın bu kadar geniş bir ISO ayarı yelpazesine izin vermesinin bir nedeni vardır: Farklı durumlar, farklı ISO’lar gerektirir. Aşağıda, karşılaşabileceğiniz bazı yaygın senaryoları ele alacağız.
Düşük ISO Ne Zaman Kullanılır?
Yukarıda tartışıldığı gibi, mümkün olduğunda, genellikle ISO 100 veya 200 olan kameranızın en düşük ISO’suna (temel ISO) bağlı kalmaya çalışmalısınız. Yeterli ışık varsa, düşük bir ISO kullanmakta ve parazit görünümünü mümkün olduğunca en aza indirmekte özgürsünüz.
Loş veya karanlık ortamlarda bile düşük bir ISO kullanabilirsiniz. Örneğin, kameranızı bir tripoda monte ettiyseniz veya tamamen hareketsiz bir şekilde bir masada oturuyorsanız. Bu durumda, kamera sarsıntısı yaşamayacağınız için, güvenli bir şekilde düşük bir ISO kullanabilir ve fotoğrafınızı uzun bir deklanşör hızıyla aydınlatabilirsiniz. Ancak, kameranız uzun bir deklanşör hızı kullanıyorsa, hareket eden her şeyin hayalet gibi görüneceğini unutmayın:
Yüksek ISO Ne Zaman Kullanılır?
Düşük ISO’ları kullanmak ideal olsa da, ilk etapta iyi bir fotoğraf çekmek için yüksek ISO’nun gerekli olduğu birçok zaman olacaktır. Bunun basit nedeni, genellikle hareket bulanıklığına karşı savaşıyor olmanız ve yüksek ISO’da keskin bir fotoğraf ile düşük ISO’da bulanık bir fotoğraf arasında seçim yapmanız gerekmesidir.

Yorum Yap