Modern dünyada, bilgisayar bilimcilerine olan talep gün geçtikte artmaya devam ediyor. Çevremizdeki her şey dönüşüm geçiriyor, dijital bir değişim içindeler. Bu kadar çok insanın bu alanın bir parçası olmasıyla, teknolojinin ne kadar genişlediği ve gelişme hızı hiç de şaşırtıcı değil sanki. Bilgisayar bilimi, her biri kendi uzman çalışanlarına sahip çeşitli alt alanlara bölünmüş durumdadır.
Bununla birlikte, hemen hemen tüm bu alanlarda ortak olan bir şey, genellikle programlama olarak adlandırılan kod biçiminde talimat yazma sürecidir. Bu, bilgisayar biliminin kalbinde yer alır ve ona bir şeyler yaratma ve çıkarma gücü verir. Bugün üç haneli basamağa ulaşan mevcut programlama dillerinin sayısıyla ve her programlama işinin kendine özgü gereksinimleri olduğundan, hangi dili öğreneceğinizi bulmak son derece göz korkutucu olabilir.
İşinizi kolaylaştırmak için, bu makale 2021’de öğrenilecek en iyi programlama dillerinin bir listesini sunmaktadır.
Öğrenilmesi Gereken En İyi Programlama Dilleri
1) Python Dili
2021’de bilgisayar bilimiyle yeni başlayan insanlar için ve hatta bu dille biraz tecrübesi olanlar için bile Python, her programcının rahat etmesi gereken bir şeydir. Bu dil, onu hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller arasında popüler bir seçim haline getiren sezgisel ve öğrenmesi kolay bir sözdizimi sunar.
Python’un güzelliği, neredeyse her yerde kullanılabileceği için son derece çok yönlü olmasıdır. İster bir web sitesinin veya mobil uygulamanın bazı arka uç uygulamaları üzerinde çalışmak isterse veri bilimi ile ilgili bazı çalışmalar üzerinde çalışmak isteyin, Python bu görevler ve daha fazlası için kritik öneme sahiptir. Python, makine öğrenimi, derin öğrenme, yapay zeka ve diğer veri bilimi alanlarında tercih edilen dildir. İşletmeler ve şirketler artık veri analizinden içgörüler elde ettikleri ve bunu pazarlarını daha da büyütmek için kullandıklarından, veri bilimi bugünlerde en sıcak konu. TensorFlow, Keras, Scikit, vb. gibi kitaplıklar, farklı modelleri çalıştırmak için gereken hesaplamayı son derece ucuz ve hızlı hale getirmiştir.
Python’daki her tür kitaplığın bu çok yönlülüğü ve kullanılabilirliği, bu dile olan talepte muazzam bir artışa yol açtı. Python yavaşlamadan büyümeye devam ediyor.
Örnek bir python kodu:
1 2 3 4 | for sayi in range(1,11): print(sayi) |
2) JavaScript Dili
JavaScript, web’in standart programlama dili olarak kabul edildiği için en yaygın kullanılan dillerden biridir. İnternette gördüğünüz hemen hemen her web sitesinde kullanılmaktadır. JavaScript, web sitelerinin hem ön uç hem de arka uç bölümlerinde kullanılmasına izin veren, sahip olduğu esnekliği ve gücü gösteren bir sözdizimi sağlar.
HTML ve CSS’ye ek olarak JavaScript, kullanıcıların yalnızca web sitelerini geliştirip tasarlamalarına değil, aynı zamanda sitede bulunan öğelere işlevler ekleyerek web sitelerini daha dinamik hale getirmelerine olanak tanıyan bir yol sunar.
Ayrıca, Javascript, React, Vue ve Node gibi web çerçevelerinde kullanılan temel dildir ve bu da onu web geliştirme departmanının tartışmasız kralı yapar. Google, YouTube ve Wikipedia gibi düzenli olarak ziyaret ettiğiniz web sitelerinin tümü JavaScript kullanılarak oluşturulmuştur.
Örnek bir JavaScript kodu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | <script> var i=0; while(i<10) { i++; document.write(i+ "<br/>"); } </script> |
3) Java Dili
Java, en eski dillerden biri olmasına rağmen hala oldukça talep gören bir başka son derece popüler programlama dilidir. Java, genellikle büyük kuruluşların çalışmalarında kullanılır. Ayrıca, Android uygulamalarının kazandığı popülerlik göz önüne alındığında, Java’yı sahip olunması gereken oldukça aranan bir beceri haline getiren Android geliştirmede de yaygın olarak kullanılmaktadır. Java’nın ölçeklenebilirliği, güçlü bellek tahsisi ve yüksek performansı nedeniyle, Amazon, Twitter ve Adobe gibi şirketler, GitHub’da bulunabilecek bir milyon deponun yanı sıra bu programlama dilinin kullanıcıları listesine giren birkaç isimdir.
Örnek bir Java kodu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | class MerhabaJava { public static void main(String[] args) { System.out.println("merhaba dünya"); } } |
4) C/C++ Dili
C/C++, yüksek düzeyde işlevsellik sağlayan en hızlı programlama dilleri arasındadır. Bu nedenle bu dil, işletim sistemleri, gömülü sistemler, çekirdek geliştirme vb. gibi düşük seviyeli sistemlerin çoğunda kullanılmaktadır. Hatta diğer programlama dillerinin geliştirilmesinde bir temel olarak kullanılmaktadır. Geniş kütüphane seti ve kararlı yapısı nedeniyle, C/C++ ayrıca oyun geliştirme, bilgisayar grafikleri, sanal gerçeklik ve daha fazlası alanlarında büyük bir rol oynar. Nvidia, Google, Microsoft ve Apple gibi şirketler genellikle C/C++ geliştiricileri arayışındadır.
Örnek bir C++ kodu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | // merhaba dünya #include using namespace std; int main () { cout << "merhaba dünya"; return 0; } |
5) C# Dili
C#, Microsoft tarafından geliştirilmiş, web ve oyun geliştirme departmanlarında adından söz ettiren bir programlama dilidir. C#, 2D ve 3D video oyunları oluşturmak için kullanılan en popüler oyun motoru yazılımlarından biri olan Unity yazılımında en sık kullanılır. C# ayrıca Windows uygulamaları oluşturmada büyük bir rol oynar ve bu nedenle Bing, Visual Studio vb. gibi web sitelerinin arka uç tarafında kullanılmıştır.
Örnek bir C# kodu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 | using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; using System.Threading.Tasks; namespace _1_MerhabaDunya { class Program { static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("Merhaba Dünya"); Console.Read(); } } } |
6) Golang Dili
Kısaca “Go” olarak anılan Golang, Google tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Son zamanlarda, çok iş parçacıklı ve dağıtılmış sistemler kavramlarının oldukça popüler hale gelmesiyle Golang yavaş yavaş ün kazanıyor. Bu dil şu anda Silikon Vadisi’nde en yaygın kullanılan dillerden biridir. Go, çoklu okumayı kolayca destekleyecek şekilde tasarlanmıştır ve süreçlerin eşzamanlı olarak çalışmasına izin verir, bu nedenle bu dil Kubernetes, Docker, Blockchain vb. projeler oluşturmak için kullanılmıştır.
Örnek Go kodu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | package main import "fmt" func main() { fmt.Println("Merhaba Dünya!") } |
7) R Dili
Hem Veri Bilimi hem de Makine Öğrenimi sektörde büyük popülerlik kazanırken, R, kullanıcılar arasında popüler bir favori olarak ortaya çıkan başka bir programlama dilidir. Python gibi, R de geniş bir kitaplık ve çerçeve kümesi sağlar. Bu, R’yi Makine Öğrenimi algoritmaları geliştirmenin yanı sıra istatistiksel modeller oluşturmada kullanmak için ideal hale getirir. Bir analiz ve görselleştirme sürecinden geçmek için verilerinin büyük bir koleksiyonuna ihtiyaç duyan herhangi bir şirket, R programlama dilinde yetkin geliştiriciler arayacaktır.
Örnek R kodu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | x <- c(3,6,8) y <- c(-2,9,0) x+y x + 1 # 1 -> (1,1,1) şeklinde dönüştürülür x + c(1,4) #vektör uzunlukları aynı olmadığı için hata verir x + c(1,4,1) #vektörünü (1,4,1) olarak değiştirdik |
8) PHP Dili
Python ve JavaScript gibi dillerin arka uç geliştirmede kazandığı büyük popülariteye rağmen, PHP hala güçleniyor ve Facebook, Yahoo ve Wikipedia gibi büyük şirketler tarafından kullanılmaya devam ediyor. Web’deki birçok web sitesi (özellikle WordPress) temel olarak PHP’yi kullandığından, pazardaki PHP geliştiricileri için büyük bir talep var. Bu nedenle PHP, 2021’de öğrenilecek bir dil olarak hala harika bir seçim.
Örnek PHP kodu:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | <html> <head> <title>PHP Denemesi</title> </head> <body> <?php echo '<p>Merhaba Dunya</p>'; ?> </body> </html> |
9) Swift Dili
Swift, iOS uygulamaları oluşturmak için Apple tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. İOS uygulamaları kullanıcılar arasında hala son derece popüler olduğu ve Apple hala güçlü olduğu için buradaki en çok talep gören dillerden biridir. Flutter (Dart) ve React Native, iOS geliştirme için seçenekler olsa da Swift hala daha yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen seçenektir.
Örnek Swift kodu:
1 2 3 4 5 | // sample.swift import Swift print(“Merhaba Dünya”) |
10) Kotlin Dili
Kotlin, JetBrains tarafından geliştirilen, çalışmaları Android uygulamalarının geliştirilmesi etrafında dönen bir dildir. İşte tam da bu yüzden Google, Kotlin’i Java’nın önüne koyarak Android geliştirme için resmi dil olarak adlandırmaya karar verdi. Ve Android en çok satan mobil işletim sistemi olduğundan, Kotlin’in 2021’de öğrenilecek dillerden biri olması şaşırtıcı değil.
Örnek Kotlin kodu:
1 2 3 4 5 | fun main() { println("Merhaba Dünya!") } |
2021’de Hangi Programlama Dillerini Öğrenmelisiniz?
Bilgisayar bilimi ve yazılım mühendisliği, teknoloji endüstrisindeki en iyi bilinen sektörlerden bazıları olarak kabul edilir. Bu alanların popülaritesi yakın gelecekte herhangi bir yavaşlama belirtisi olmadan artmaya devam ediyor. Bununla birlikte, bilgisayar biliminin kendisi son derece geniş bir alandır ve mevcut zamana ayak uydurmak için parmak uçlarınızı hangi programlama dillerine sokacağınızı bilmek önemlidir. Yukarıda bahsedilen tüm diller en popüler ve en çok kullanılan programlama dilleri arasındadır ve kesinlikle öğrenmeye değerdir. Mutlu kodlamalar!
Yorum Yap