Önceki derste, Android Uygulama Geliştirme için gerekli araçlardan bahsettik ve bu araçları Bilgisayarımıza yapılandırmak için gerekli adımları da listeledik. Şimdi bu eğitimde, Android SDK Manager’a, Android Uygulama Geliştirme için ne kadar önemli olduğuna ve android uygulama geliştirmeye başlamak için hangi paketleri indirmeniz gerektiğine biraz ışık tutacağız.
Android SDK Manager, geliştirme ortamınızı güncel tutmak için çeşitli Android SDK sürümlerini, araçlarını ve seçip indirebileceğiniz çeşitli diğer faydalı paketleri yönetir.
Genellikle Android Studio’yu ilk kez başlattığınızda, android geliştirme için gerekli paketleri yüklemenizi istemek için Android SDK Yöneticisi penceresini açar. Ancak bu olmazsa, Tools → Android → SDK Manager‘a giderek veya Android Studio araç çubuğundaki SDK Yöneticisi Simgesini simgesine tıklayarak SDK Yöneticisini açabilirsiniz.

SDK Yöneticinizi başlatın ve şu anda yüklü olan öğelerin listesini göreceksiniz. Ayrıca, sisteminiz için önceden yüklenmiş öğeler için mevcut olan tüm yeni öğeleri ve Güncellemeleri listeleyecektir. Buradan, geliştirmeniz için gerekli Oluşturma araçlarını, SDK Araçlarını, Platform Araçlarını, SDK Platformlarını, SDK Örneklerini, Sistem Görüntülerini (AVD için), Belgeleri, Android SDK için Kaynakları ve Ekstra Paketleri inceleyebilirsiniz. Paketleri indirmek için internet bağlantısı gerekir (çoğu büyük boyuttadır), bu yüzden bir tane bağlantınız olduğundan emin olun.

- SDK Tools ve Build-tools, Android Uygulamanızı oluşturmak için paketler ve daha iyi Uygulama Geliştirme için Google’dan çeşitli güncellemeler/yamalar içerir.
- Android’in belirli API seviyesi (sürüm) için SDK Platforms bölümünden ek paketler indirmeniz gerekir. Hangi API Düzeyini/Android Sürümünü yüklemek istediğinizi kolayca anlayabilirsiniz, Android sürüm adlarının listelendiği bir liste olduğundan birini seçip Tamam’a tıklamanız yeterlidir. Bir önceki görselde sistemimize kurduğumuz API level 22 paketlerinden bazılarını görmektesiniz ve bunun için Güncelleme de mevcut. Şimdi makinemize hangi paketleri kurmamız gerektiğini görelim:
- SDK Platform: Android SDK platformu, belirli sürümler için Android Uygulaması geliştirmek ve oluşturmak için paketler/kütüphaneler içerir. Uygulamanızı belirli bir sürüme göre derlemek, derleme için belirli widget’ları, görünümleri ve araçları yüklemek, SDK Platformu tarafından yapılır. Bu nedenle, 8.0 veya 7.0 gibi herhangi bir yeni Android sürümü için paketleri indirmek istediğinizde, her zaman bunun için SDK Platformunu seçin ve indirin.
- System Image: Belirli bir API için bir AVD (Android Sanal Aygıt) oluşturmak için, sistem türünüze (32 bit veya 64 bit işletim sistemi) göre bir Sistem Görüntüsü indirmelisiniz. Android Akıllı Telefon, Wear & TV için ayrıca indirilebilen ayrı resimler gerekir. Uygulamanız Google MAP’ler ve diğerleri gibi bazı oyun hizmeti özellikleriyle çalışıyorsa, uygulamanızı bunlarla test etmek için Google API System Image de indirmeniz gerekir.
- Optional Packages: SDK için Örnekler, Android SDK için Kaynaklar ve API düzeyi için Belgeler isteğe bağlıdır. SDK yöneticisi ayrıca herhangi bir belirli SDK platformu için birkaç örnek ve API düzeyi için Kaynak indirmenize izin verir. Belgeler varsa, o API düzeyi için belirli sınıflar ve yöntemler hakkında bilgi içeren belgeleri indirebilirsiniz. Onlara ihtiyacınız varsa, bunları indirmek için seçebilirsiniz, aksi halde yapmayın.
- SDK Yöneticisinde aşağı kaydırdığınızda, uygulama geliştirme için gerekli/yardımcı olan ek paketleri/kütüphaneleri/hizmetleri içeren Extras bölümünü göreceksiniz. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız indirebilirsiniz. Şu andan itibaren, onları görmezden gelmenizi tavsiye ediyoruz.
Yüklemek için gerekli araçları ve paketleri seçtiğinizi umuyoruz, OK tıklayın. Bu başka bir pencere açacak, Lisansı Kabul Et radyo düğmesini seçin ve ardından SDK Yöneticisi penceresinin sağ alt köşesindeki Paketleri Yükle düğmesine tıklayın, bu, seçtiğiniz paketleri indirmeye başlayacaktır. Kurulum zaman alacaktır, bu yüzden sabırlı olun. Tüm paketler sisteminize kurulduğunda ADB’yi yeniden başlatmanız istenecek, bunun için OK’a tıklayın.
Bu kısım SDK Yöneticisi ile ilgiliydi.
Bir satırda:
“Uygulama Geliştirme için gerekli Android Sürüm Paketlerinizi ve Araçlarınızı indirmenize izin verir”.
Sonraki eğitimde Android Studio ve Android Virtual Device hakkında bilgi edineceğiz.
Daha fazla Android içeriği için Android Dersleri yazısını inceleyebilirsiniz.
3 Yorum