Nesnelerin İnterneti (IoT), geleneksel bilgi işlem cihazları olmayan, ancak veri göndermek, talimatlar almak veya her ikisini birden yapmak için internete bağlı, artan sayıda elektronik için her şeyi kapsayan bir terimdir.
Bu şemsiyenin altına inanılmaz derecede geniş bir şey yelpazesi var: Buzdolapları ve ampuller gibi geleneksel cihazların İnternet bağlantılı “akıllı” versiyonları; Alexa tarzı dijital asistanlar gibi yalnızca internetin etkin olduğu bir dünyada var olabilecek araçlar; Fabrikaları, sağlık hizmetlerini, ulaşımı, dağıtım merkezlerini ve çiftlikleri dönüştüren internet özellikli sensörler ve çok daha fazlası.
Nesnelerin İnterneti nedir?
Bunu basit bir örnekle açıklayalım. Patronunuz işe geç kalıyor ve bir toplantıyı ertelemek zorunda. Takviminiz, çalar saatinize fazladan 15 dakika uyumanızı söyler. Arabanız ısınmak için fazladan 15 dakika bekler ve GPS’iniz trafik koşullarına göre işinize giden yolunuzu yeniden yönlendirir. Nesnelerin İnternetine hoş geldiniz. (Nesnelerin İnternetine Örnekler)
IoT olarak da bilinen Nesnelerin İnterneti, internete bağlı cihazların ve insanların dünyasını tanımlayan bir terimdir. Gelecek olmadan etkisi hissedilmeye şimdiden başlandı.

Nesnelerin İnterneti (IoT), nesnelerin, hayvanların veya insanlara benzersiz tanımlayıcıların sağlandığı ve insandan insana veya insandan bilgisayara etkileşime gerek kalmadan bir ağ üzerinden veri aktarımı yeteneğinin sağlandığı bir senaryodur. Nesnelerin İnterneti, kablosuz teknolojilerin, mikro-elektromekanik sistemlerin (MEMS) ve İnternetin birleşmesinden gelişmiştir.
Nesnelerin İnternetindeki bir şey, kalp monitörü implantı olan bir kişi, biyoçip transponderli bir çiftlik hayvanı, lastik basıncı düşük olduğunda sürücüyü uyarmak için yerleşik sensörlere sahip bir otomobil veya başka herhangi bir doğal veya IP adresi atanabilen ve bir ağ üzerinden veri aktarımı sağlayan insan yapımı nesne. Şimdiye kadar, Nesnelerin İnterneti, üretim ve güç, petrol ve gaz hizmetlerinde Makineden Makineye (M2M) iletişim ile en yakından ilişkilendirildi. M2M iletişim yetenekleriyle oluşturulan ürünler genellikle akıllı olarak adlandırılır.
IPv6’nın adres alanındaki muazzam artışı, Nesnelerin İnternetinin geliştirilmesinde önemli bir faktördür. Kendini “Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde ara sıra doktor” olarak tanımlayan Steve Leibson’a göre, adres alanı genişletmesi, “dünya yüzeyindeki her atoma bir IPv6 adresi atayabileceğimiz ve yine de başka bir tane yapmak için yeterli adresimiz kaldığı anlamına geliyor. 100’den fazla dünya. ” Başka bir deyişle, insanlar gezegendeki her “şeye” kolayca bir IP adresi atayabilir. Akıllı düğümlerin sayısındaki artışın yanı sıra düğümlerin ürettiği yukarı akış veri miktarının, veri gizliliği ve güvenliği konusunda yeni endişeler uyandırması bekleniyor.
Nesnelerin İnterneti, kısa süre önce Las Vegas’ta düzenlenen 2014 Tüketici Elektroniği Şovu’nun (CES) yıldızlarından biriydi; burada birçok yeni şirket ve üretici, akıllı telefon uygulamaları veya sosyal ağlara erişim ile web bağlantılı ürünler tanıttı.
Nesnelerin İnternetini kim icat etti?
Konsepte 1999 yılına kadar isim verilmemiş olsa da, Nesnelerin İnterneti onlarca yıldır geliştirme aşamasındadır. Örneğin ilk İnternet cihazı, 1980’lerin başında Carnegie Melon Üniversitesi’ndeki bir Coke makinesiydi. Programcılar makineye İnternet üzerinden bağlanabilir, makinenin durumunu kontrol edebilir ve makineye gitmeye karar verirlerse onları bekleyen soğuk bir içecek olup olmayacağını belirleyebilirler.
MIT’deki Auto-ID Center’ın kurucu ortağı ve yönetici direktörü Kevin Ashton, Procter & Gamble’a yaptığı bir sunumda ilk olarak Nesnelerin İnternetinden bahsetti.
Ashton, Nesnelerin İnternetinin potansiyelini şu şekilde açıklıyor:
“Günümüzde bilgisayarlar – ve dolayısıyla İnternet – bilgi için neredeyse tamamen insanlara bağımlıdır. İnternette bulunan kabaca 50 petabaytlık (bir petabayt 1.024 terabayt) verilerin neredeyse tamamı ilk önce insanlar tarafından yazılarak, bir kayıt düğmesine basarak, dijital bir resim çekilerek veya bir barkod taranarak yakalandı ve oluşturuldu.

Sorun şu ki, insanların sınırlı zamanı, dikkati ve doğruluğu var – bu da onların gerçek dünyadaki şeyler hakkında veri yakalama konusunda çok iyi olmadıkları anlamına geliyor. Bir şeyler hakkında bilinmesi gereken her şeyi bilen bilgisayarlarımız olsaydı – bizden yardım almadan topladıkları verileri kullanarak – her şeyi izleyip sayabilir ve israfı, kaybı ve maliyeti büyük ölçüde azaltabilirdik. Öğelerin ne zaman değiştirilmesi, onarılması veya geri çağrılması gerektiğini ve yeni mi yoksa en iyi durumda mı olduklarını bilirdik. “
Dr. John Barrett TED konuşmasında Nesnelerin İnterneti’ni şöyle anlatıyor:
“Nesneleri” Nesnelerin İnternetinin bir parçası yapan ana özellikler nelerdir?
- Sensörler: Nesnelerin İnterneti cihazları ve sistemleri, dünyadaki etkinliği izleyen ve ölçen sensörleri içerir. Bunun bir örneği, evinizdeki bir çekmece, pencere veya kapının açık veya kapalı olup olmadığını algılayan Akıllı şeyler açma ve kapama sensörleri olabilir.
- Bağlantı: İnternet bağlantısı, öğenin kendisinde veya bağlı bir hub, akıllı telefon veya baz istasyonunda bulunur. İkincisi ise, baz istasyonu büyük olasılıkla bir dizi sensör yüklü nesneden veri toplayacak ve verileri buluta ve geriye aktaracaktır.
- İşlemciler: Tıpkı herhangi bir bilgi işlem cihazı gibi, Nesnelerin İnterneti cihazları, yalnızca gelen verileri ayrıştırıp iletebilmek için, kaputun altında bir miktar bilgi işlem gücü barındıracaktır.
- Kalite ve güvenilirlik: Bazı Nesnelerin İnterneti cihazlarının dışarıdaki zorlu ortamlarda ve uzun süreler boyunca çalışması gerekecektir.
- Enerji verimliliği: Nesnelerin İnterneti’ndeki birçok cihaza şarj veya pil değişimi için erişim zor, maliyetli veya tehlikeli olabilir. Mars Curiosity Rover’ı böyle bir cihaza örnek olarak bile düşünebiliriz. Bu nedenle, muhafazakar miktarda enerji kullanarak bir yıl veya daha fazla gözetimsiz çalışabilmeleri veya verileri aktarmak için yalnızca periyodik olarak uyanabilmeleri gerekebilir.
- Güvenlik: Nesnelerin İnterneti cihazlarının sağlıkla ilgili veriler gibi hassas veya düzenlenmiş bilgileri aktarması gerekebilir, bu nedenle veri güvenliği kritik olacaktır.
- Maliyet etkinliği: Süpermarketlerdeki gıda ürünlerindeki, bir öğenin bozulup bozulmadığını gösteren sensörlerde olduğu gibi, sensör içeren nesnelerin yararlı olması için geniş çapta dağıtılması gerekebilir. Bunların satın alınması ve yerleştirilmesi nispeten ucuz olmalıdır.
Nesnelerin İnterneti Konsorsiyumu nedir?
Nesnelerin İnterneti Konsorsiyumu, donanım ve yazılım sağlayıcıları arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak isteyen kar amacı gütmeyen bir gruptur. On şirket, Nesnelerin İnterneti Konsorsiyumu’nun kurulduğunu duyurmak için CES2014’ü kullandı. Bu şirketler Logitech’ten Ouya’ya kadar uzanmaktadır, ancak üyelerin çoğu daha az bilinen girişimlerdir.

Nesnelerin İnterneti Konsorsiyumu, web sitesine göre milyarlarca bağlı cihazın diğer cihaz ve hizmetlerle iletişimden yararlanma hedefine ulaşmak için “internet özellikli cihazlar ve tüketicilere doğrudan formda dokunan ilgili yazılım hizmetlerine odaklanmıştır. ev otomasyonu, eğlence ve üretkenlik ”.
Mevcut bir Nesnelerin İnterneti cihazı nedir?
Bu akıllı ev fikirleri tanıdık geliyorsa, bunun nedeni birçok kişinin piyasada olmasıdır – bunlar sıradan değildir. İyi bilinen bir örnek Nest termostatıdır (artık Google’a aittir). Kullanım modellerine ve hatta fatura oranlarına göre ısıtma ve soğutmayı ayarlar ve bir mobil uygulamadan kontrol edilebilir. Nest, akıllı duman dedektörlerine ve diğer birçok akıllı ev çözümüne de ayrıldı.
Büyük tüketici ürünü satıcıları gerçekten bir Nesnelerin İnterneti istiyor mu?
Tüm büyük tedarikçilerin açık standartları benimsemesi olası değildir. Nesnelerin İnterneti için daha olası bir sonuç, tescilli veri alışverişleriyle tanımlanan teknolojik adalardır.
Açık standartlar veya açık iletişim protokolleri olmadan, ağdaki cihazlar verileri paylaşamaz ve birlikte çalışamaz. Apple, Samsung ürünleriyle bağlantı kurabilen ürünler geliştirecek mi? Bosch ürünleri Samsung veya LG ürünleriyle iletişim kuracak mı? Belki değil.
Tüketiciler hayal kırıklığına uğrayacak ve tam bir Nesnelerin İnterneti deneyimi elde etmek için belirli bir satıcının ürün ortağı ağını satın almaları gerektiği söylenecek.
Nesnelerin İnterneti Zararları
Bu kadar çok akıllı cihaz varsa, neden hepimiz geleceğin evinde yaşamıyoruz? Pek çok neden.
Birincisi, market ürünleri, giysiler ve ilaçlar gibi ürünlerin RFID etiketlenmesi tüketicilere aktarılmadı ve muhtemelen yakın zamanda olmayacak. Öğeler etiketlenmiş olsa bile, onlara bakmanın basit bir yolu yoktur; Open Food Facts ve SimpleUPC gibi projeler henüz emekleme aşamasındadır. Öğeleri kolayca ve doğru bir şekilde tanımlama yeteneği olmadan, birçok akıllı cihaz (buzdolapları gibi) oldukça aptaldır. Örneğin, bu yıl CES’te sergilenen en son akıllı buzdolapları bile, kullanıcıların telefonlarıyla fişleri veya barkodları tarayarak yiyecek maddelerini takip etmelerini sağlıyor. Bu, akıllı cihazlar için ev eşyalarını takip etmeyi çok zor bir iş haline getiriyor – Nesnelerin İnternetinin yaratması değil, ortadan kaldırması gereken türden bir rahatsızlık.
İkinci olarak, ev aletleri akıllı telefonlar, tabletler ve hatta PC’ler ile aynı hızda dönmez. İnsanlar buzdolaplarını ve diğer ev aletlerini çok çabuk değiştirmezler. Tabletler sadece birkaç yıl içinde mini dizüstü bilgisayarları öldürmüş olabilir, ancak akıllı cihazların birçok insanın hayatına geçmesi çok daha uzun zaman alacaktır.
Üçüncüsü, Nesnelerin İnterneti, çok sayıda gizlilik ve güvenlik sonuçları getirir. Son zamanlarda spam gönderen akıllı buzdolapları raporları muhtemelen abartılı olsa da, Nesnelerin İnterneti aynı zamanda saldırıya uğrayabilen bir Nesnelerin İnterneti’dir. Akıllı ev cihazları, programlarımızdan alışveriş alışkanlıklarımıza, randevulara, hangi ilaçları kullandığımıza ve hatta hangi odada olduğumuza kadar kişisel yaşamlarımız hakkında çok şey öğrenecek. Bu, gizlilik etkilerini muazzam hale getiriyor. Sadece sosyal ağlara gönderdiklerimizi değil, evlerimizin hakkımızda bildiklerini iki kez düşünebiliriz.
Nesnelerin İnterneti Örnekler
- Yaşlı Bakımı İzleme
- Bisiklet Kaskı Çarpışma Sensörleri
- RFID Akıllı Silahlar
- Akıllı Tenis Raketleri
- Wi-Fi Türü Yazarlar
- Akıllı Duman Dedektörleri
- Hava Kalitesi Sensörleri
- Akıllı Yangın Söndürücüler
- Sel Uyarısı Sensörleri
- Ana Sayfa Enerji İzleme ve Kontrol
- Akıllı Kapı Kilitleri
- Beton Altyapı İzleme
- Toprak izleme
- Perakende Analitiği
- Tahmine dayalı makine bakımı
- Akıllı Ev Aletleri
- Akıllı Çiftlikler
- Akıllı Tarlalar
- Siber Güvenlik Araçları
Sahip olduğunuz neredeyse her şeyin internete bağlı olduğu ve bunun hayatımıza ne gibi bir değer kattığını gördüğünüz bir gelecek hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlarda bize bildirin.
3 Yorum