Teknoloji Yazılım

Kodlama Nedir? Kodlama Tanımı ve Kodlama Neden Yapılır?

Kodlama, programlama dilleri kullanarak bilgisayara talimatlar oluşturma sürecidir. Bilgisayar kodları her gün etkileşime girdiğimiz web siteleri ve diğer teknolojileri programlamak için kullanılır. Ama kodlama gerçekten nedir? Neden bu kadar önemlidir?

Teknolojinin içinde yada dışında olsun çoğu insan kodlama ve programlama terimlerini duymuştur. Birçok iyi teknoloji kariyeri kodlama yeteneğine gerektir. Yazılım mühendisi, web geliştiricisi yada veri mühendisi gibi yüksek ücretli bir alanda çalışmak istiyorsanız kodlamayı anlamak ve öğrenmek önemlidir. Kodlama ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Kodlama Nedir? Kodlamanın Tanımı

Kodlama, bilgisayarlara ve makinelere hangi eylemlerin gerçekleştirileceği konusunda bir dizi talimat vermek için bilgisayar programlama dillerinin kullanılmasıdır. Kodlama insanların makineler ile nasıl iletişim kuracağını söyler. Kodlama program, işletim sistemi ve mobil uygulama gibi yazılımları oluşturmamıza izin verir.

Programlama Dili Neden Kullanılır?

Kodlama bilgisayar ile iletişim kurmak için kullanılır. İnsanlar kodlamayı bilgisayara yada diğer makinelere talimatları nasıl gerçekleştireceğini söylemek için kullanılır. Her gün web sitesi, uygulama ve diğer teknolojilerle iletişime girmek için bilgisayar kodlarını kullanırız. Bu kulağa basit geliyor. Ama kodlama nasıl çalışıyor?

Kodlama Nasıl Çalışır?

Kodlama bilgisayarın anlayacağı ve uygulayacağı dilde talimatlar oluşturarak çalışır. Bilgisayarlar ve elektronik makinalar katı hal, aç-kapat anahtarları olan transistorlardan oluştur. Kısacası yüz binlerce aç/kapat anahtarın bir araya gelmesi ile bilgisayarlar oluştur.

Kodlamanın basitçe ifade edecek olursak, ikili kod( birler ve sıfırlar olarak bilinir) anahtalara aç(1) yada kapat(0) talimatlarını verir. Her transistor çok sayıda işlem gerçekleştirmek için yüz binlerce kez 1 ve 0 değerini alır.

Ne yazık ki bu transistorlara bu değerleri elle vermek çok zordur ve çok uzun zaman alacaktır. Bu yüzden mühendisler yüksek-seviyeli daha hızlı işlem gerçekleştirmek için geliştirdiler. Tek tek transistorları makine koduyla ele almak yerine bölümleri görevleri gerçekleştirmek için bu dilleri kullanıyoruz.

Kodlama Neden Kullanılır?

Bilgisayar kodları, web siteleri ve yazılımlar oluşturmak için tonlarca farklı amaçta kullanır. Son bir kaç asırda teknolojinin hızla ilerlediğine ve hayatımızın her alanına etki ettiğine şahit olduk. Önemli değişikliklerin nasıl gerçekleştiğini görmek için kabuğun altına bakmamız gerekir.

Bilgisayarlar milyonlarca çalışma saatimizi azalttı, aptal makineleri daha akıllı hale getirdi, daha güvenilir sistemler oluşturmamızı sağladı. Bilgisayarlar kod ile çalıştığında belirgin bir şekilde her şeyi nasıl değiştirdiğini görebilirsiniz. Bilgisayarlar mikro dalgalardan enerji santrallerine kadar mevcut hayatımızı geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyor.

Kodlama Neden Önemlidir?

Kodlama önemlidir çünkü modern uygulamalar ve yazıların inşa edildiği temel taşıdır. Kodlama olmadan ödeme uygulamaları, sosyal platformlar gibi bugün eğlendiğimiz ve hayatımızı kolaylaştıran dijtal ürünlere sahip olmazdık.

Kodlama web geliştiricileri için de çok gereklidir. Çünkü şuan okuduğunuz bu makale bile kodlama olmadan olma şansı yoktur. Aslında, sigortadan finansa, borsadan veri analizine kadar her sektörün yazılımcılara ihtiyacı vardır. Kodlama endüstrinin dijital sistemlere göç edebilmesini mümkün kılar.

Kodlamanın faydaları saymakla bitecek gibi değildir. Kodlamayı öğrenirseniz, tercih ettiğiniz endüstride çok iyi ücretli işlere erişebilirsiniz. Uygulamalar ve yazılım programları modern toplumu güçlendirdiği için, kodlama gelecek için kritik bir beceri olmaya devam edecek. Aslında günümüzde kariyer sitelerinde artan oranda iş ilanlarına sahip olmaya devam ediyor. Bu, kodlamayı öğrenirseniz büyük bir iş güvencesinin keyfini çıkaracağınız anlamına gelir.

Kodlamayı öğrenmek için birçok neden var. Aşağıda, en belirgin kodlama avantajlarından bazılarını inceliyoruz:

Kodlama, birçok profesyonel kapıyı açacak ve iş güvencesi elde etmenize yardımcı olacak, talep gören bir beceridir.

  • İşverenler, kodlama becerilerine çok değer veriyor ve Java, JavaScript, Python ve diğer popüler dilleri bilen çalışanlar için yüksek ücret ödemeye hazırdırlar.
  • Kendi kendinize kodlamayı öğrenmek, cesaretinizi ve kararlılığınızı test edecek zorlu bir çabadır.
  • Kodlamayı öğrenmek, matematik ve problem çözme yeteneklerinizi besler ve arttırır.

Kodlama ve Programlama Arasındaki Fark Nedir?

Kodlama ve programlama arasındaki fark, kodlamanın çok özel bir görevi ifade etmesidir. Bilgisayarlar tarafından anlaşılabilen küçük parçalardır. Programlama ise karmaşık sistemlerin geliştirilmesini sağlayan daha geniş bir dizi süreci tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Başka bir deyişle, kodlama, programlamanın bir parçasıdır, tersi değil. Programlama üst düzey bir süreçken, kodlama çok özel bir faaliyettir. Kodlamayı programlama sürecinin temel bir bileşeni olarak tanımlayabiliriz.

Kodlama Nedir?

Kodlama, talimatların insan dilinden makinelerin anlayabileceği bir formata çevrilmesi eylemidir. Visual Studio gibi sadece bir kod düzenleyici ile gerçekleştirilebilecek çok özel bir görevdir.

Programlama Nedir?

Programlama, karmaşık dijital sistemler geliştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Belirli bir soruna mantıklı bir çözüm bulmak için basit kod yazma eyleminin ötesine geçer. Çoğu “kodlama” tanımının aksine programlama, veri yapıları ve algoritmalar gibi şeyleri içerir. Ekip yönetimi, tasarım ve test için yazılımlar da dahil olmak üzere çok daha geniş bir araç seti gerektirir.

Kodlama vs Programlama

Yukarıdaki tanımlardan da görebileceğiniz gibi, kodlama, programlamanın bir alt kümesidir; bu, programlamanın kodlamayı “içerdiğini” söylemenin başka bir yoludur. Programlama ve kodlama arasındaki fark incedir ve anlaşılması zor olabilir, bu nedenle kodlama ile tam olarak ne demek istediğimizi daha iyi anlamak için okumaya devam edin.

Programlama Dilleri Nelerdir?

Programlama dilleri, kodun nasıl yazılacağını tanımlayan kurallar kümesidir. Bu kurallar makine dilini insan diline yaklaştırır. Bunları bilgisayarların anlayabileceği diller olarak düşünmek kolaydır. Bilgisayar dilleri web sayfaları, uygulamalar ve bilgisayar sistemleri oluşturmak için kullanılır.

Programlamada kullanılan birçok kodlama dili vardır. Programcılar ve kodlayıcılar, uygulamaları, belirli bir alandaki popülerliği veya belirli bir projeye uyarlanabilirliği gibi faktörlere bağlı olarak bir bilgisayar dilini diğerine tercih etme eğilimindedir.

Aşağıda, en popüler 10 programlama dilini listeliyoruz.

  • C
  • Python
  • JavaScript
  • C++
  • Java
  • Ruby
  • C#
  • Scala
  • Perl
  • PHP
  • Swift

Kaç Tane Programlama Dili Var?

TIOBE index verilerine göre 250 üzerinde programlama dili mevcuttur. Liste, bir dilin işlevine ve kayda değerliğine dayanmaktadır ve diğer kaynaklar, kodlama dillerinin sayısını çok daha yükseklere yerleştirmektedir. Herkes bir programlama dili oluşturabilir, bu yüzden dışarıda anlamlı olacak kadar kullanılmayan binlerce dil var.

Gerçekte kullanılan kodlama dillerinin sayısı hakkında iyi bir fikir edinmek için popüler bir yazılım geliştirme platformu olan GitHub’a dönebiliriz. Bu site, en popüler dillerin JavaScript, Python ve Java olduğu 300’den fazla farklı dilde yazılmış açık kaynak projeleri barındırır.

Bir Programlama Dilini Benzersiz Yapan Nedir?

Bir programlama dilinin işlevleri ve özellikleri onu benzersiz kılar. Birçok programlama dili nispeten basittir, ancak farklı şeyler yaparlar. Örneğin, en popüler dillerden biri olan JavaScript, öncelikle web sayfaları ve ön uç geliştirme için kullanılır. Öte yandan Python, hem eksiksiz yazılım programları hem de web siteleri için kullanılır.

Birden fazla programlama dili genellikle aynı amaç için çalışabileceğinden, bir yazılım geliştiricinin hangisini seçeceği genellikle kendi takdirine bağlıdır. Çoğu insan, işlevsellik ve kullanım kolaylığını dengeleyen bir dil seçer.

Düşük Düzeyli ve Yüksek Düzeyli Programlama Dilleri

Programlama dillerini sınıflandırmanın birçok yolu vardır. Ana sınıflandırmalardan biri bir dilin seviyesidir. Düşük seviyeli diller ikili koda daha yakınken, yüksek seviyeli diller insan diline daha yakındır. Tipik olarak, yüksek seviyeli bir dille kodlamayı öğrenmek daha kolaydır, düşük seviyeli diller ise daha fazla özgürlük sunar.

Hangi Kodlama Dillerini Öğrenmesi En Kolay?

Öğrenmesi en kolay diller HTML, CSS ve JavaScript’tir. Bu bilgisayar dilleri, web geliştirmenin temelini oluşturur ve bu nedenle önemleri göz ardı edilemez.

Çoğu web geliştirme kursu ve programı, web sitelerini yapılandırmanıza olanak tanıyan HTML ile başlar. Ardından, web sayfalarını biçimlendirmek ve biçimlendirmek için kullanılan bir bilgisayar dili olan CSS’ye geçerler. Son olarak, bu üç bilgisayar dilinin en karmaşıkı olan JavaScript, tamamen web sitelerini etkileşimli hale getirmekle ilgilidir.

Öğrenmesi En Zor Kodlama Dili Nedir?

Öğrenilmesi en zor kodlama dili C++’dır, ancak piyasada birçok zor dil vardır. C++, karmaşık sözdizimi ve kodlayıcının teknik olarak mümkün olan hemen hemen her şeyi programlamasını sağlayan esnekliği nedeniyle öğrenilmesi en zor kodlama dillerinden biri olarak kabul edilir.

Öğrenmesi en zor kodlama dilleri için diğer yarışmacılar Prolog, LISP, Haskell ve Malbolge’dir. Bu bilgisayar dilleri zordur ve zaten biraz kodlama deneyiminiz varsa bu dillere yaklaşmak en iyisidir. Örneğin, C programlama dilini zaten biliyorsanız, C++ öğrenmek çok daha kolaydır.

En Yaygın Kodlama Dili Nedir?

Popüler kodlama merkezi ve araştırma platformu Stack Overflow’a göre en yaygın kodlama dili JavaScript’tir. 2021 anketi, profesyonel geliştiricilerin yüzde 69’unun JavaScript kullandığını gösteriyor. Diğer yaygın kodlama dilleri, profesyonellerin yüzde 56’sı tarafından kullanılan HTML/CSS ve yüzde 51 tarafından kullanılan SQL’dir. Python, TypeScript ve Node.js de listede.

Kodlama Öğrenmesi Zor mu?

Hayır, kodlamayı öğrenmek zor değil. Kodlama her yerdedir ve bunun için öğrenme materyalleri de öyle. Bu nedenle, nasıl kod yazılacağını öğrenmek son derece kolay hale geldi. Ortalama olarak, çoğu insanın programlama dillerini öğrenmesi üç ila altı ay sürer. Bu genellikle kısa ama yoğun eğitim sunan kodlama eğitim kamplarına katılarak mümkündür.

Bilgisayar Programları Nelerdir?

Bir bilgisayar programı, bir bilgisayar için talimat kılavuzu görevi gören bir metin dosyasıdır. Bir uygulamayı başlattığınızda, bilgisayara metin dosyasını okumasını ve oradaki komutları yürütmesini söylüyorsunuz. Bilgisayar programcıları, yazılım programları oluşturmak için farklı programlama dilleri kullanır.

Bilgisayarın işlem gücüne bağlı olarak, bir sistem çok büyük miktarda talimatı tarayabilir ve bunları inanılmaz bir hızla takip edebilir. Bir insan binlerce kod satırını okuyamaz ve hangi adımları bir bilgisayarın yapabileceği kadar hızlı atacağını ayırt edemez.

Kodlamada Algoritma Nedir?

Kodlamadaki bir algoritma, bir çıktı üretmek için girdileri alan bir dizi kuralı ifade eder. Kodlamada bir algoritma, bir sorunu çözmek veya başka bir hedefe ulaşmak için gereken somut adımları detaylandıran bir prosedür olarak da tanımlanır.

Çok sayıda öğe içeren bir listeniz varsa, belirli bir girişi aramak, listeyi sıralamak veya yeni girişler eklemek için bir algoritma kullanabilirsiniz. Bu günlerde, algoritmalar her yerde. Telefonunuzu yemek sipariş etmek için her kullandığınızda veya bilgisayarınızı Google’da arama yapmak için açtığınızda, bir algoritma kullanıyorsunuz.

Algoritmayı bir yemek tarifi olarak düşünün: malzemelerle (girdi) başlarsınız, talimatları izlersiniz (prosedür) ve sonunda güzel bir turta, çorba veya başka bir yemek (çıktı) elde edersiniz. Bir algoritmanın bu şekilde etiketlenebilmesi için bir dizi kriteri karşılaması gerekir. İyi bir algoritmanın nitelikleri şunlardır:

  • Temizlemek. Bir kodlama algoritması tamamen açık olmalı ve her adım hata veya yanlış anlaşılmaya yer vermeden açıkça sunulmalıdır.
  • Basit. Bir algoritma mümkün olduğunca basit olmalıdır. Başlangıcı, ortası ve sonu olmalıdır. Anahtar, yalnızca kesinlikle gerekli olanı eklemektir.
  • Dilden bağımsız. Programcı, algoritmayı herhangi bir bilgisayar dilinde kullanabilmelidir.

Kodlama Nerelerde Kullanılır?

Kodlama, telefonlar, hesap makineleri, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı TV’ler gibi dijital sistemlerde kullanılır. Bilgisayar bilimi üst düzey teorik fikirlerle ilgilenirken, modern yaşamın neredeyse her yönü kodlamaya dayanır. Hemen hemen her yeni araba, klima sistemlerinden yakıt enjektörlerine kadar her şeyi kontrol etmek için kullanır. Şehirler trafik sinyallerini çalıştırmak için bilgisayarlar kullanır.

Eskiden analog olan sistemler artık bilgisayarlı sistemler kullanılarak modernize ediliyor. Bu, mühendislerin daha verimli ve daha ucuz bir sistem, yapı ve makine oluşturmasına olanak tanır. Ayrıca, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi en gelişmiş teknik alanlardan bazıları kodlamayı kullanır.

Kodlama Nasıl Öğrenilir

Bu günlerde, kodlamayı öğrenme seçenekleriniz neredeyse sınırsız. Bilgisayar programcılarının çoğu lisans derecesine sahiptir. Bununla birlikte, bazı işverenler, belirli programlama dillerinde başka derecelere veya yeterliliğe sahip programcıları işe almaya açıktır.

Bir kodlama eğitim kampına kaydolmaktan, bir kodlama uygulamasıyla pratik yapmaya ve çevrimiçi ücretsiz bir kursa katılmaya kadar, kodlamaya başlamanın birçok yolu vardır. Aşağıda, kodlamayı öğrenmenin en iyi yollarından bazılarına göz atacağız.

Web Sitelerini Kodlama

Bilgisayar kodlamasını öğrenmek ve uygulamak için şaşırtıcı sayıda web sitesi var. Örneğin, Treehouse gibi web sitelerinden programlama becerileri edinebilirsiniz. Veya W3Schools‘dakiler gibi metin tabanlı dersleri tercih edebilirsiniz. Bu ve benzeri kaynaklarla, kodlamanın temellerine hakim olabilir ve seçtiğiniz bilgisayar dilini konuşabilirsiniz. Ayrıca bir milyon istihdam için oluşturulan BTK Akademi sitesini de eklemeliyiz.

Kodlama Uygulamaları

En iyi kodlama uygulamaları, kodlamayı öğrenmenin taşınabilir ve eğlenceli bir yoludur. Ayrıca, nerede olursanız olun programlama becerilerinizi geliştirmenize ve dersleri tamamlamanıza izin veren birçok mobil uygulama vardır. En popüler kodlama uygulamalarından bazıları şunlardır:

  • Enki
  • Codehub
  • Programming Hub
  • Grasshopper
  • Encode
  • Programming Hero

Kodlama Bootcamp’ları

Programlamayı öğrenmek için ciddi bir zihniyetiniz varsa, başka bir harika seçenek de en iyi kodlama eğitim kamplarından biridir. Bir bootcamp, pratik uygulamalar etrafında tasarlanmış bir müfredatı olan kısa vadeli bir programdır. Yeni becerilerinizi uygulamak için uzman eğitimciler ve birçok fırsat bulacaksınız. En iyi kodlama eğitim programlarından bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Flatiron School
  • Thinkful
  • Kenzie Academy
  • Springboard
  • General Assembly
  • CareerFoundry
  • Lambda School
  • BrainStation

Lisans Programları

Kodlamaya başlamanın en iyi yollarından biri geleneksel yol olabilir: lisans derecesi almak. Aslında, Stack Overflow’un 2021 Geliştiriciler Anketine göre profesyonel yazılım geliştiricilerin yüzde 80’i bir yüksek öğrenim programını tamamlamıştır. İşverenler, en azından bir tür lisans eğitimi almış yazılım geliştiricileri işe almaktan hoşlanırlar.

Kalkınan programcıların ve geliştiricilerin çoğu, Bilgisayar Bilimleri veya matematik gibi ilgili bir alanda Lisans Derecesi almayı tercih eder. Okulda, kod yazma, programları test etme ve hataları düzeltme dahil olmak üzere ticaretin temellerini öğrenirler.

Kendi Kendine Öğrenme

Kendi başınıza çalışmak, çevrimiçi bilgisayar kodunu öğrenmenin tamamen uygun bir yoludur. Aslında, birçok profesyonel programcı kendi kendini yetiştirmiştir. Kendi başınıza kodlamayı öğrenmenin en iyi yolu, İnternette bulunan sayısız kaynağa kendinizi alıştırmak, ihtiyaçlarınızı karşılayan bir çift seçmek ve her gün onu hacklemektir.

Bir kursa veya çalışma programına katılmadan kodlamaya başlamanın bir yolunu arıyorsanız Hackr.io, freeCodeCamp ve Stack Overflow’a göz atmanızı öneririz. Temel bilgileri öğrendikten sonra, diğer hevesli programcılarla işbirliği yapmak, projelerinizi yayınlamak ve yerleşik profesyonellerden geri bildirim almak için GitHub’ı kullanabilirsiniz.

Ücretsiz Kodlama Nasıl Öğrenilir

Ücretsiz kodlama öğrenmek bugün çok kolay. İnternet, hevesli bilgisayar programcıları ve yazılım geliştiricileri için kaynaklarla doludur. Kodlama eğitim kampları veya çevrimiçi sınıflar gibi bu öğrenme kaynaklarından bazıları önemli bir fiyat etiketi taşıyabilirken, birçoğu ücretsiz olarak erişilebilir.

Aşağıdaki liste, en az birkaç ücretsiz kodlama sınıfı ve sıfır maliyetle sunulan diğer öğrenme kaynakları türlerini sunan siteleri içerir. Bu sitelerle ücretsiz kodlamayı öğrenmek kolaydır. Örneğin, kendi web sitenizi oluşturmayı, verileri sıralamak için bir algoritma oluşturmayı ve hatta birkaç görevi saymak için basit bir uygulama oluşturmayı öğrenebilirsiniz.

Kodlamayı ücretsiz öğrenmek için en iyi siteler şunlardır:

  • BitDegree
  • Udemy
  • Microsoft Learn
  • SoloLearn
  • Coursera
  • Khan Academy
  • edX
  • W3Schools
  • GeeksforGeeks
  • MIT OpenCourseWare
  • Codecademy
  • FutureLearn
  • The Odin Project
  • Skillcrush
  • Code Avengers

Kodlama Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Kodlamayı öğrenmek, öğrenme yöntemine bağlı olarak üç aydan dört yıla kadar sürer. Örneğin, bir kodlama eğitim kampına katılmayı seçerseniz, üç ay gibi kısa bir sürede en az bir kodlama dilinde uzmanlaşabilirsiniz. Lisans eğitimini tercih edenler ise ortalama dört yılda programlarını bitirirler.

Bununla birlikte, çevrimiçi ücretsiz kaynakları kullanarak kendi kendine çalışma ve çevrimiçi kaydolma gibi birçok seçenek vardır. Hangisini seçerseniz seçin, kendinizi uygularsanız ve odaklanmaya devam ederseniz, herhangi bir kodlama dilinin temellerini üç ay gibi kısa bir sürede öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki tablo, farklı öğrenme yöntemlerini kullanarak kodlamayı öğrenmek için geçen ortalama süreyi gösterir:

Kodlama Sınıfı Nedir?

Kodlama dersleri, kodlamayı öğrenebileceğiniz kısa süreli derslerdir. Bazı temel kodlama kavramlarını öğrenmek veya tek bir ileri düzey konuya ve becerilere odaklanmak istiyorsanız, kodlama sınıfı harika bir seçenektir. En iyi yanı, kodlamanın temellerini öğrenebileceğiniz tonlarca ücretsiz kodlama sınıfının olmasıdır. Bunların büyük çoğunluğu çevrimiçi kurslar olarak sunulmaktadır.

Kodlama İyi Bir Kariyer mi?

Evet, kodlama kariyeri mükemmel bir profesyonel yoldur. Kodlama becerilerinizle bilgisayar programcısı, yazılım geliştiricisi, yazılım mühendisi veya siber güvenlik uzmanı olabilirsiniz. Bunların hepsi ulusal ortalamanın çok üzerinde para kazandıran mesleklerdir, bu nedenle kariyer olarak kodlamayı seçmek çok mantıklıdır.

Özet

Kodlama ve programlama arasında bir fark var mı?
Evet, kodlama ile programlama arasında fark vardır. Fark genellikle kapsamdan kaynaklanır. Kodlayıcılar yalnızca yazılım geliştirme için kod yazmakla ilgilenirken, programcılar büyük resimle ilgilenir. Daha derinlemesine bir tartışma için kodlamaya karşı programlama kılavuzumuza bakın.

Basit terimlerle kodlama nedir?
Basit bir ifadeyle kodlama, bir bilgisayara anlayabileceği bir dilde komut besleme eylemidir. Bilgisayar bu komutları, kişi tarafından belirlenen bir görevi veya çeşitli görevleri yerine getirmek için kullanır.

Örnek kodlama nedir?
İyi bir kodlama örneği, bilgisayar programcılarının basit bir cep telefonu uygulaması için kaynak kodunu yazmasıdır. Bu kaynak kodu daha sonra derlenecek veya telefonun sisteminin çalıştırabileceği bir bilgisayar programında birleştirilecektir.

Kodlamada program nedir?
Kodlamadaki bir program, belirli bir girdinin belirli bir çıktıyla sonuçlanması için bilgileri işlemek için kullanılan bir dizi talimattır. Programlar, kullanıcının kelime işlemcide yazılmış bir denemeden Adobe Illustrator’da oluşturulan bir infografike kadar çok çeşitli dijital öğeler oluşturmasına olanak tanır. Bazı popüler programlar Microsoft Word, Adobe Photoshop ve AutoCAD’i içerir.

4 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın