Python

Python Öğrenmeye Nasıl Başlanır?

Bu yazıda Python’u işletim sisteminize nasıl yükleyeceğinizi ve nasıl çalıştıracağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca,  yine bu yazıda  ilk python uygulaması olan”Merhaba, Dünya!”  uygulamasını da yazacaksınız.

Python nedir?

Python çok platformlu  bir programlama dilidir, yani Windows, Mac OS X, Linux, Unix gibi birden fazla platformda çalışır ve hatta Java ve .NET sanal makinelerine  de aktarılmıştır. En önemlisi özgür ve açık kaynaklıdır.

Python nedir; dinamik semantik ile yorumlanmış, nesne yönelimli, yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Dinamik yazım ve dinamik ciltleme ile birleştirilen yüksek düzeydeki veri yapıları, Hızlı Uygulama Geliştirme için çok çekici hale getiriyor ve mevcut bileşenleri birbirine bağlamak için bir komut dosyası veya yapıştırıcı dili olarak kullanılmasını sağlıyor. Python’un basit, öğrenmesi kolay sözdizimi okunabilirliği vurgular ve bu nedenle program bakım maliyetini azaltır. Python, program modülerliği ve kod yeniden kullanımını teşvik eden modülleri ve paketleri desteklemektedir. Python yorumlayıcısı ve geniş standart kütüphanesi, tüm büyük platformlar için ücretsiz olarak kaynak veya ikili formda mevcuttur ve serbestçe dağıtılabilir.

Çoğu zaman, programcılar sağladığı yüksek üretkenlik nedeniyle Python’a aşık olurlar. Derleme adımı olmadığından, düzenleme testi hata ayıklama döngüsü inanılmaz derecede hızlıdır. Hata ayıklama Python programları kolaydır: bir hata veya kötü giriş hiçbir zaman bölümleme hatasına neden olmaz. Bunun yerine, yorumlayıcı bir hata bulduğunda, bir istisna ortaya çıkarır. Program istisnayı yakalamadığında, tercüman yığın izini yazdırır. Kaynak seviyesinde bir hata ayıklayıcı, yerel ve global değişkenlerin incelenmesine, keyfi ifadelerin değerlendirilmesine, kesme noktalarının ayarlanmasına, kod boyunca bir satırda adım atılmasına vb. İzin verir. Hata ayıklayıcı, Python’un introspektif gücüne işaret ederek Python’da yazılmıştır. Diğer taraftan, genellikle bir programda hata ayıklamanın en hızlı yolu, kaynağa birkaç yazdırma ifadesi eklemektir: hızlı düzenleme testi hata ayıklama döngüsü bu basit yaklaşımı çok etkili kılar.

Bugünün Linux ve Mac sistemlerinin çoğunda Python önceden kurulu olmasına rağmen, sürüm güncel olmayabilir. En son Python sürümünü indirebilir ve kurabilirsiniz. İndirme işlemi bittikten sonra python kurulumu yazınını okuyarak bilgisayarınıza kurulum yapabilirsiniz.

Yorumlayıcıyı Başlatma

Kurulumdan sonra, python yorumlayıcısı yüklü dizinde bulunmaktadır..

Varsayılan olarak, Linux’ta /usr/local/bin/pythonX.X / Unix ve Windows’ta C: \ PythonXX, burada ‘X’ sürüm numarasını gösterir. Shell veya komut isteminden çağırmak için, bu konumu ortam değişkenlerindeki PATH’e  eklememiz gerekir.

Path, işletim sisteminin yürütülebilir dosyaları aradığı dizinlerin (konumların) bir listesidir. Örneğin, Windows komut isteminde, konum yolunu =% path%; c: \ python33 (python33, 3.3 sürümü anlamına gelir, sizin durumunuzda farklı olabilir) konumunu, söz konusu oturumun yoluna eklemek için yazabiliriz.

 

Şimdi Python’u başlatmanın çeşitli yolları var.

1- Immediate Mod ile hemen çalıştırma

Komut ekranında  python yazıp enter tuşuna basın. Eğer  ” ‘python’ is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.” hatasını ile karşılaşırsanız. Python kurulumu yazısını okuyarak hatayı düzeltmelisiniz.

Herşey yolundaysa aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşmanız gerekiyor.

Python’u komut satırına yazarak, yorumlayıcını hızlı bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Python ifadelerini doğrudan yazabilir ve çıktı almak için enter tuşuna basabiliriz.

Örnek: >>> Yorumlayıcı bizim girişimize hazır olduğunu anlatır. 1 + 1 yazarak deneyin ve enter tuşuna basın.

Çıktı: 2

Bu moddan çıkmak için exit() veya quit() yazın ve enter tuşuna basın.

2- Script Mod ile Çalıştırma

Bu mod dosyaya kaydedilen bir python programını yürütmek için kullanılır. Komut dosyaları gelecekte kullanılmak üzere diske kaydedilebilir. Python komut dosyalarının uzantısı .py‘dir, bu da dosya adının .py ile bitmesi anlamına gelir.

Örneğin: merhabaDunya.py

Bu dosyayı betik modunda çalıştırmak için komut satırında sadece python merhabaDunya.py yazıyoruz.

 

Örnek: Aşağıdaki kodu bir merhabaDunya.py adında bir metin belgesine kaydedip, komut satırından python merhabaDunya.py yazarak çalıştırın.

Komut istemindeki çıktı:

3 – Entegre Geliştirme Ortamı (IDE)

Bir Python betik dosyası yazmak için herhangi bir metin düzenleme yazılımı kullanabiliriz.

Sadece .py uzantısıyla kaydetmemiz gerekiyor. Fakat bir IDE kullanmak hayatımızı çok daha kolaylaştırabilir. IDE, uygulama geliştirme için programcıya kod ipucu, sözdizimi vurgulama ve kontrol etme, dosya araştırıcılar vb.i yararlı özellikler sağlayan bir yazılım parçasıdır.

IDE kullanmak, gereksiz görevlerden kurtulabilir ve uygulama geliştirme için gereken süreyi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

IDLE, Python programlama diliyle birlikte kurulabilen ve resmi web sitesinden temin edilebilen bir grafik kullanıcı arabirimidir. Diğer ticari veya ücretsiz IDE’yi tercihlerimize göre de kullanabiliriz.

Python İlk Program Çalıştırma

Örnek: IDLE ile merhabaDunya uygulamasını geliştirme

Adım 1) Windows arama paneline IDLE yazıp aşağıdaki gibi IDLE programını çalıştırın.

Adım 2) File /New File yaparak yeni bir script dosyası açıp hemen CTRL + S ile merhabaDunya adını yazıp kaydedin.

Adım 3) Aşağıdaki kodları script dosyasına yazıp CTRL+S ile kaydedin.

Adım 4) F5 yada Run / Run Module ile ilk python uygulamanızı çalıştırın.

 

Adım 5) Ekran çıktısı aşağıdaki gibi oluşacaktır.

 

1 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın