Veritabanı Yönetim Sistemleri (DBMS – Database Management Systems), veriler üzerinde sorguları depolamak, almak ve çalıştırmak için kullanılan yazılım sistemleridir. Bir DBMS, bir son kullanıcı ile bir veritabanı arasında bir arayüz görevi görerek, kullanıcıların veritabanında veri oluşturmasına, okumasına, güncellemesine ve silmesine olanak tanır.
DBMS, verileri, veritabanı motorunu ve veritabanı şemasını yöneterek verilerin kullanıcılar ve diğer programlar tarafından manipüle edilmesine veya çıkarılmasına izin verir. Bu, veri güvenliği, veri bütünlüğü, eşzamanlılık ve tek tip veri yönetimi prosedürleri sağlamaya yardımcı olur.
DBMS, normalleştirme adı verilen ve özniteliklerinden herhangi birinin değerlerinde fazlalık olduğunda büyük bir tabloyu daha küçük tablolara bölen bir veritabanı şeması tasarım tekniğini izleyerek verilerin organizasyonunu optimize eder. DBMS, esneklik ve daha karmaşık bir yedekleme sistemi dahil olmak üzere geleneksel dosya sistemlerine göre birçok avantaj sunar.
Veritabanı yönetim sistemleri, veri modeli, veritabanı dağılımı veya kullanıcı numaraları gibi çeşitli kriterlere göre sınıflandırılabilir. En yaygın kullanılan DBMS yazılımı türleri ilişkisel, dağıtılmış, hiyerarşik, nesne yönelimli ve ağdır.
Dağıtılmış veritabanı yönetim sistemi
Dağıtılmış bir VTYS, merkezi bir veritabanı uygulaması tarafından yönetilen bir ağ üzerinden dağıtılan mantıksal olarak birbiriyle ilişkili veritabanları kümesidir. Bu tür DBMS, verileri periyodik olarak senkronize eder ve verilerde yapılan herhangi bir değişikliğin veritabanında evrensel olarak güncellenmesini sağlar.
Hiyerarşik veritabanı yönetim sistemi
Hiyerarşik veritabanları, model verilerini ağaç benzeri bir yapıda düzenler. Veri depolama, yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya bir biçimdir ve bir üst-alt ilişkisi kullanılarak temsil edilir.
Ağ veritabanı yönetim sistemi
Ağ veritabanı modeli, her çocuğun birden fazla ebeveyne sahip olmasına izin vererek daha karmaşık ilişkiler ihtiyacını giderir. Varlıklar, birkaç yoldan erişilebilen bir grafikte düzenlenir.
İlişkisel veritabanı yönetim sistemi
İlişkisel veritabanı yönetim sistemleri (RDBMS), kullanıcı dostu arayüzü nedeniyle en popüler veri modelidir. Tabloların satır ve sütunlarındaki verilerin normalleştirilmesine dayanır. Ölçeklenebilir, esnek ve çok sayıda bilgiyi yönetebilen bir veri depolama sistemine ihtiyacınız olduğunda bu uygun bir seçenektir.
Nesneye yönelik veritabanı yönetim sistemi
Nesne yönelimli modeller, verileri satırlar ve sütunlar yerine nesnelerde depolar. Nesnelerin alanlar, özellikler ve yöntemler gibi üyelere sahip olmasına izin veren nesne yönelimli programlamaya (OOP) dayanır.
DBMS örnekleri
Veritabanı yönetimi için hem kurumsal hem de açık kaynak çözümleri dahil olmak üzere çok çeşitli veritabanı yazılım çözümleri mevcuttur.
İşte en popüler veritabanı yönetim sistemlerinden bazıları:
Oracle
Oracle Database, ticari bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Kutudan çıktığı anda sağlam bir dizi özellik ile kurumsal ölçekte veritabanı teknolojisini kullanır. Bulutta veya şirket içinde saklanabilir.
MySQL
MySQL, açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri ve Facebook, Twitter ve Youtube gibi büyük platformlarda yaygın olarak kullanılan ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir.
SQL Server
Microsoft tarafından geliştirilen SQL Server, veritabanı yöneticilerinin veritabanlarını yönetmesine ve verileri sorgulamasına olanak tanıyan standartlaştırılmış bir programlama dili olan yapılandırılmış sorgu dili (SQL) üzerine kurulmuş bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir.
Veritabanı performansını optimize etme
Büyük kuruluşlar için, veritabanları, kullanıcı sayısıyla birlikte büyüyen sayısız başka veri kümesiyle karmaşık mantıksal ilişkilere sahip, görev açısından kritik kayıt öğeleri içerir. Sonuç olarak, kuruluşların yüksek düzeyde performans sağlamak için veritabanlarını aktif olarak izlemesi, ayarlaması ve iyileştirmesi gerekir.
Sistem kaynakları, iş yükü, aktarım hızı, çekişme ve optimizasyon dahil olmak üzere çeşitli temel faktörler veritabanı performansını etkiler. Bir veritabanı izleme aracı olmadan, bu faktörlerin her birinin veritabanı performansını nasıl etkilediğini ve iş performansının yanı sıra uygulama üzerinde daha uzun süreli bir etkiye sahip olduğunu doğru bir şekilde değerlendirmek zordur.
Yorum Yap