Teknik Terimler

Boolean Veri Tipi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Boolean nedir?

Bilgisayar programlarında temelde üç tür veri vardır: metinler, sayılar ve Booleanlar. Boolean veri türü, yalnızca doğru(true) veya yanlış(false) olabilen bir değerdir.

Boolean değerleri doğru(true) ve yanlış(false) değerlerdir. Boolean değerlerinin iki olası durumu vardır: true ve false. İkili sistemde bunlar 1 ve 0 ile temsil edilir.

Boolean cebri, ikili değişkenler de dahil olmak üzere mantıksal değerler üzerindeki işlemlerle ilgilenen bir matematik türüdür. Programlardaki kararların temelidir, bu nedenle Booleanların nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

Boolean değerleri bilgisayar programcılığında nasıl kullanılır?

Bilgisayar programcılığında, Boolean değerleri, koşullar oluşturmak ve belirli şeyler gerçekleştiğinde programın nasıl davranacağını kontrol etmek için kullanılır (örneğin: bir koşul doğruysa, o zaman bir şey yapın). Yalnızca iki olası değeri olabilir: ya 0 ya da 1. Bunları ekleyemez ya da çıkaramazsınız. Boolean değişkeni, bir bilgisayardaki yalnızca iki değeri depolayabilen özel bir bellek türüdür:( true veya false).

Boolean operatörleri

Booleanları bir programda kullanırken Boolean operatörlerini anlamak önemlidir. Bunlar, programın nasıl davranacağını kontrol eden koşullarda ve koşullu ifadelerde kullanılır. Operatör örnekleri arasında AND (&&), OR (||) ve NOT (~) bulunur.

Boolean operatörleri aşağıdaki dört örnekte açıklanmıştır:

  • x AND y – hem x hem de y doğruysa True değerini döndürür; x veya y yanlışsa False değerini döndürür.
  • x VEYA y – x veya y ya da hem x hem de y doğruysa True değerini döndürür; yalnızca x ve y yanlışsa False değerini döndürür.
  • x XOR y – yalnızca x veya y doğruysa True değerini döndürür; x ve y her ikisi de doğru veya her ikisi de yanlışsa False değerini döndürür.
  • NOT x – x false (veya null) ise True değerini döndürür; x doğruysa False değerini döndürür.

Bilgisayarlar ikili olarak çalıştığından (yalnızca sıfır ve birisini kullanarak), bilgisayar mantığı genellikle boolean terimleriyle ifade edilebilir.

Örneğin, doğru bir ifade 1 değerini döndürür, yanlış bir ifade ise 0 değerini döndürür. Tabii ki, çoğu hesaplama basit bir doğru / yanlış ifadesinden daha fazlasını gerektirir. Bu nedenle, bilgisayar işlemcileri birden çok ikili (veya boolean) deyimi birbirine bağlayarak karmaşık hesaplamalar yapar. Karmaşık boolean ifadeleri bir dizi mantık kapısı olarak ifade edilebilir.

Boolean kullanım örneği

Boolean değerleri, aşağıda tartışıldığı gibi koşullu testlerde ve çok daha fazlasında kullanılır.

  • E-posta adresinin geçerli olup olmadığını kontrol eder.
  • Parolanın en az 6 karakter uzunluğunda olup olmadığını kontrol eder.
  • Her iki alanın da doğru doldurulup doldurulmadığını kontrol eder.

Boolean Veri Tipinin Tarihçesi ve Kökenleri

Boolean’lar, 19. yüzyıldan bir matematikçi olan George Boole’un adını almıştır. İlk olarak 1854’te Boole cebirini geliştirdi.

Boolean veri türü 1800’lerin başında icat edildi. George Boolean, bilgisayarlardaki gerçek değerleri (yani: 1) ve yanlış değerleri (yani: 0) tanımlamak için kullanılabilecek bir mantık sistemi yarattı. Bu, günümüzde çoğu bilgisayar programlama dili için temel olarak kullanılan Boolean cebiri dediğimiz şeye dönüştü.

1854’te George Boole, birçok bilgisayar dilinin matematiksel temelini oluşturan “Matematiksel Mantık ve Olasılık Teorilerinin Üzerine Dayandığı Düşünce Kanunları Üzerine Bir Araştırma” yazdı.

Boolean’lar ilk olarak 1951’de Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan devasa bilgisayar olan AN/FSQ-7’nin bir parçası olarak bir Bell Labs mühendisi tarafından ticari olarak kullanıldı.

Programlama Dillerinde Boolean Kullanımı

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi programlama dillerinde boolean karşılaştırma yapılabilir yada boolean veri tiplerinde değerler atanabilir. Aşağıda dünyada çok kullanılan programlama dillerinde boolean veri atamalarına örnekler bulacaksınız.

Python Kullanımı:

Java Kullanımı:

C# Kullanımı:

JavaScript Kullanımı:

C++ Kullanımı:

Arama Motorlarında Boolean Kullanımı

Boolean ifadeleri çoğu arama motoru tarafından da desteklenir. Bir arama motoruna anahtar kelimeler girdiğinizde, boolean operatörlerini kullanarak aramanızı hassaslaştırabilirsiniz.

Örneğin Google’da, Apple iMac hakkında bilgi aramak, ancak elma (meyve) ile ilgili sonuçlardan kaçınmak istiyorsanız “Apple AND iMac NOT Meyve” için arama yapabilirsiniz.

Bu, “meyve” kelimesi ile sonuçlardan kaçınırken, iMac bilgisayarlar hakkında sonuçlar üretecektir. Çoğu arama motoru boole operatörlerini desteklese de, sözdizimi gereksinimleri değişebilir. Örneğin, AND ve NOT sözcükleri yerine, “+” ve “-” operatörleri gerekebilir.

Doğru sözdizimini her arama motorunun web sitesinin yardım bölümünde bulabilirsiniz.

Sonuç

Bu yazıda detaylı bir şekilde boolean ifadesine bakarak bilişimde nasıl kullanıldığı hakkında bilgi paylaşımında bulunduk. Sitemizdeki diğer Teknik Terimler ile ilgili yazılara bakabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın