Elektronik tablo, verileri yatay satırlar ve dikey sütunlar ızgarasında depolayan bir belgedir. Satırlar genellikle sayılar (1, 2, 3 vb.) kullanılarak etiketlenirken, sütunlar harflerle (A, B, C vb.) etiketlenir. C3 veya B12 gibi tek tek satır/sütun konumlarına hücre denir. Her hücre, benzersiz bir veri örneği depolayabilir. Bir e-tabloya veri girerek, bilgi düz metin kullanmaktan daha yapılandırılmış bir şekilde saklanabilir. Satır / sütun yapısı ayrıca verilerin formüller ve hesaplamalar kullanılarak analiz edilmesini sağlar.
Örneğin, bir e-tablonun her satırı, belirli bir şirkette hesabı olan bir kişi hakkında bilgi depolayabilir. Her sütun, kişinin adının soyadı, soyadı, adresi, telefon numarası, favori yemeği vb. Gibi farklı bir yönünü saklayabilir. Elektronik tablo programı, belirli bir zip’te yaşayan kişi sayısını sayarak bu verileri analiz edebilir. En sevdiği yiyecekleri listeleyen tüm insanların listesi kızartılmış dana eti veya başka hesaplamalar yapmaktır. Bu şekilde, bir elektronik tablo bir veritabanına benzer.
İlginizi çekebilir: Excel Nedir?
Bununla birlikte, elektronik tablolar veritabanlarından daha basittir ve özellikle sayıları işlemek için kullanışlıdır. Bu nedenle elektronik tablolar bilimsel ve finansal uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, bir e-tablo, bakiye ve faiz bilgileri de dahil olmak üzere banka hesabı verilerini depolayabilir. Birkaç müşterinin hesap bakiyelerini saklayan bir sütun, tüm müşterinin bakiyelerinin toplam değerini üretmek için kolayca toplanabilir. Hesapların değerinin bir yıl içinde ne olacağını görmek için bu tutarlar başka bir hücrenin faiz oranı ile çarpılabilir. Formül oluşturulduktan sonra, yalnızca faiz oranı hücresinin değerini değiştirmek de tüm hesapların tahmini değerini değiştirir.
En sık kullanılan elektronik tablo uygulaması Microsoft Excel’dir, ancak Windows için IBM Lotus 1-2-3 ve Mac OS X için AppleWorks ve Numbers da dahil olmak üzere başka elektronik tablo programları da mevcuttur.
Yorum Yap