Teknik Terimler

OLED Nedir?

“Organik Işık Yayan Diyot – Organic Light Emitting Diode” anlamına gelir ve “oh-led” olarak telaffuz edilir. OLED, arka ışık gerektirmeyen LCD’ye benzer bir düz ekran görüntüsüdür. Bunun yerine, bir OLED panelindeki her LED ayrı ayrı yanar.

OLED ekran, renkli görüntüler üretmek için birlikte çalışan altı katmana sahiptir. Bu katmanlar aşağıdan yukarıya aşağıdakileri içerir:

Substrat – paneli destekleyen temel yapı; tipik olarak cam veya plastikten yapılır

Anot – içinden elektrik akımı geçtiğinde elektronları temizleyen şeffaf bir tabaka
İletken Katman – akımı yayıcı katmana aktaran organik moleküller veya polianilin gibi polimerler içerir

Yayıcı Tabaka – organik moleküller veya polifloren gibi akım bunlardan geçtiğinde yanan polimerler içerir

Katot – akım içinden aktığında elektronları diğer katmanlara enjekte eder

Kapak – ekranın üst koruyucu tabakası; tipik olarak cam veya plastikten yapılır

OLED nasıl çalışır?

OLED’ler ışığı elektrofosforesans adı verilen bir işlem kullanarak görüntüler. Bu korkutucu bir terim gibi görünse de, süreç nispeten basittir. Elektrik akımı katottan (negatif yüklü) anoda (pozitif yüklü) akar ve elektronların yayıcı tabakaya hareket etmesine neden olur. Bu elektronlar iletken tabakada “elektronları eksik atomlar” bulur ve bu delikleri doldurduklarında ışık üretir. Işığın rengi, akımın yayıcı tabakadan geçtiği organik moleküle bağlıdır.

OLED ekranlarındaki diyotlar ayrı ayrı aydınlandığından, arka ışığa gerek yoktur. Bu, OLED’lerin LED / LCD ekranlardan daha koyu siyahlara sahip olabileceği ve daha az elektrik kullanabileceği anlamına gelir. Ayrıca daha incedirler ve kavisli ve hatta bükülebilirler. OLED’lerin LED / LCD ekranlara göre birçok avantajı olmasına rağmen, büyük, güvenilir OLED ekranlar üretmek pahalıydı. Bu nedenle, OLED’ler akıllı telefonlar ve tabletler gibi küçük elektronik cihazlarda daha yaygındır. OLED üretim maliyetleri düştükçe ve güvenilirlik arttıkça, teknoloji televizyonlar ve bilgisayar monitörleri gibi daha büyük ekranlarda daha yaygın olarak kullanılacaktır.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın