Teknik Terimler

LCD Nedir?

“Sıvı Kristal Ekran – Liquid Crystal Display” anlamına gelir. LCD, televizyonlarda ve bilgisayar monitörlerinde yaygın olarak kullanılan düz panel ekran teknolojisidir. Ayrıca dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar için ekranlarda da kullanılır.

LCD ekranlar hantal CRT monitörlerden farklı görünmekle kalmıyor, çalışma şekilleri de önemli ölçüde farklı. LCD ekranda elektronları ateşlemek yerine, LCD, dikdörtgen bir ızgarada düzenlenmiş tek tek piksellere ışık sağlayan arka plan ışığına sahiptir. Her pikselin açılıp kapatılabilen kırmızı, yeşil ve mavi bir RGB alt pikseli vardır. Bir pikselin tüm alt pikselleri kapatıldığında siyah görünür. Tüm alt pikseller% 100 açıldığında beyaz görünür. Kırmızı, yeşil ve mavi ışığın bireysel seviyelerini ayarlayarak milyonlarca renk kombinasyonu mümkündür.

LCD nasıl çalışır?

Sıvı kristal ekranın arka ışığı, ekranın arkasında eşit bir ışık kaynağı sağlar. Bu ışık polarize olur, yani ışığın sadece yarısı sıvı kristal katmana doğru parlar. Sıvı kristaller, bunlara elektrik gerilimi uygulanarak “bükülebilen” kısmen katı, kısmen sıvı bir maddeden oluşur. Polarize ışığı kapalı olduklarında engellerler, ancak etkinleştirildiğinde kırmızı, yeşil veya mavi ışığı yansıtırlar.

Her LCD ekranda görüntüyü ekranda görüntüleyen bir piksel matrisi bulunur. İlk LCD’lerde, satırlarına ve sütunlarına bir ücret göndererek tek tek pikselleri kontrol eden pasif matris ekranlar vardı. Her saniye sınırlı sayıda elektrik yükü gönderilebildiğinden, görüntüler ekranda hızlıca hareket ettiğinde bulanık görünen pasif matris ekranlar biliniyordu. Modern LCD’ler genellikle ince film transistörleri veya TFT’ler içeren aktif matris teknolojisini kullanır. Bu transistörler, münferit piksellerin yüklerini “aktif olarak” tutmasını sağlayan kapasitörler içerir. Bu nedenle, aktif matris LCD’ler pasif matris ekranlarından daha verimlidir ve daha duyarlı görünür.

NOT: LCD’nin arka ışığı geleneksel bir ampul veya LED ışığı olabilir. “LED ekran” LED arkadan aydınlatmalı bir LCD ekrandır. Bu, her piksel için ayrı LED’leri aydınlatan bir OLED ekrandan farklıdır. Sıvı kristaller kapalıyken LCD’nin arka ışığının çoğunu engellerken, ışığın bir kısmı hala parlayabilir (karanlık bir odada fark edilebilir). Bu nedenle OLED’ler genellikle LCD’lerden daha koyu siyah seviyelerine sahiptir.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın