Bilişim Teknolojileri Teknik Terimler Teknoloji

Açık Kaynak Nedir?

“Açık kaynak” terimi, halka açık olduğu için insanların değiştirebilecekleri ve paylaşabilecekleri anlamına gelir.

Terim, bilgisayar programları oluşturmak için belirli bir yaklaşımı belirlemek için yazılım geliştirme bağlamında ortaya çıktı. Bugün ise, “açık kaynak”, “açık kaynak yolu” olarak adlandırdığımız daha geniş bir değer kümesi belirler. Açık kaynaklı projeler, ürünler veya inisiyatifler, açık değiş tokuş, işbirliğine katılım, hızlı prototip oluşturma, şeffaflık, meritokrasi ve topluma yönelik gelişim ilkelerini benimser ve yönetir.

Açık kaynaklı yazılım nedir?

Açık kaynaklı yazılım, herkesin inceleyebileceği, değiştirebileceği ve geliştirebileceği kaynak kodlu bir yazılımdır.

“Kaynak kod”, çoğu bilgisayar kullanıcısının görmediği bir yazılım parçasıdır; bilgisayar programcılarının bir yazılım parçasının (“program” veya “uygulama”) çalışma şeklini değiştirmek için kullanabilecekleri koddur. Bir bilgisayar programının kaynak koduna erişimi olan programcılar, ona özellikler ekleyerek veya her zaman düzgün çalışmayan parçaları düzelterek bu programı geliştirebilir.

Açık kaynaklı yazılımlar ile diğer yazılım türleri arasındaki fark nedir?

Bazı yazılımlar, yalnızca onu yazan kişi üzerinde, ekibinde veya kuruluşunda (ve üzerinde denetimini denetleyen) değiştirebilen kaynak koduna sahiptir. İnsanlar bu tür bir yazılımı “tescilli” veya “kapalı kaynak” yazılımı olarak adlandırır.

Yalnızca tescilli yazılımların orijinal yazarları bu yazılımı yasal olarak kopyalayabilir, inceleyebilir ve değiştirebilir. Ve tescilli yazılımı kullanmak için, bilgisayar kullanıcıları (genellikle bu yazılımı ilk kez çalıştırdıklarında görüntülenen bir lisansı imzalayarak) yazılımın yazarlarının açıkça izin vermediği yazılımla hiçbir şey yapmayacaklarını kabul etmelidirler. Microsoft Office ve Adobe Photoshop, tescilli yazılımlara örnektir.

Açık kaynaklı yazılım farklı. Yazarları kaynak kodunu, bu kodu görüntülemek, kopyalamak, ondan öğrenmek, değiştirmek veya paylaşmak isteyen başkaları için kullanılabilir kılar. LibreOffice ve GNU Image Manipulation Program, açık kaynaklı yazılımlara örnektir.

Özel bir yazılımla yaptıkları gibi, kullanıcılar açık kaynaklı yazılım kullandıklarında lisans koşullarını kabul etmelidirler – ancak açık kaynaklı lisansların yasal şartları özel lisanslarınkilerden önemli ölçüde farklıdır.

Açık kaynaklı lisanslar, insanların yazılımı kullanma, çalışma, değiştirme ve dağıtım şeklini etkiler. Genel olarak, açık kaynaklı lisanslar, bilgisayar kullanıcılarına açık kaynaklı yazılımı istedikleri herhangi bir amaç için kullanma izni verir. Bazı açık kaynaklı lisanslar – bazılarının “copyleft” lisansı dediği şey – değiştirilmiş bir açık kaynak programı yayınlayan herkesin, aynı zamanda bu programın kaynak kodunu da serbest bırakması gerektiğini şart koşar. Ayrıca, bazı açık kaynaklı lisanslar, bir programı değiştiren ve başkalarıyla paylaşan herhangi birinin, bunun için bir lisans ücreti ödemeden o programın kaynak kodunu paylaşması gerektiğini şart koşar.

Tasarım gereği, açık kaynaklı yazılım lisansları, diğer kişilerin kaynak kodunda değişiklik yapmalarına ve bu değişiklikleri kendi projelerine dahil etmelerine izin verdiği için işbirliğini ve paylaşımı teşvik eder. Bilgisayar programcılarını, istedikleri zaman açık kaynaklı yazılıma erişmeye, görüntülemeye ve değiştirmeye, başkalarının çalışmalarını paylaşırken aynı şeyi yapmalarına izin verdiği sürece teşvik ederler.

Açık kaynaklı yazılım sadece bilgisayar programcıları için önemli midir?

Hayır. Açık kaynaklı teknoloji ve açık kaynaklı düşünce, hem programcılara hem de programcı olmayanlara fayda sağlar.

Çünkü ilk mucitler, İnternet’in kendisinin, Linux işletim sistemi ve Apache Web sunucusu uygulaması gibi açık kaynaklı teknolojiler üzerine inşa ettiklerini, bugün interneti kullanan herkesin açık kaynaklı yazılımdan faydalandığını söyledi.

Bilgisayar kullanıcıları web sayfalarını her görüntülediğinde, e-postayı kontrol ettiğinde, arkadaşlarıyla sohbet ettiğinde, çevrimiçi müzik yayındayken veya çok oyunculu video oyunları oynadıklarında, bilgisayarlarını, cep telefonlarını veya oyun konsollarını yönlendirmek ve iletmek için açık kaynaklı yazılım kullanan küresel bir bilgisayar ağına bağlanır. önlerinde bulunan “yerel” cihazlara veri. Tüm bu önemli işleri yapan bilgisayarlar genellikle, kullanıcıların gerçekten göremedikleri veya fiziksel olarak erişemedikleri uzak yerlerde bulunur – bu yüzden bazı insanlar bu bilgisayarlara “uzak bilgisayarlar” diyorlar.

Giderek daha fazla sayıda insan, başka yerlerde gerçekleştirebilecekleri görevleri yerine getirirken uzak bilgisayarlara güvenir. Örneğin, kişisel bilgisayarlarına kurmadıkları ve çalıştırmadıkları çevrimiçi kelime işlem, e-posta yönetimi ve görüntü düzenleme yazılımlarını kullanabilirler. Bunun yerine, bu bilgisayarlara uzak bilgisayarlarda bir Web tarayıcısı veya cep telefonu uygulaması kullanarak erişir. Bunu yaptıklarında, “uzak bilişim” ile ilgileniyorlar.

Bazı insanlar uzaktan bilgi işlem “bulut bilgi işlem” olarak adlandırır, çünkü yalnızca yerel aygıtları değil, aynı zamanda çevrelerinde bir “atmosfer” oluşturan küresel bir uzak bilgisayar ağını da içeren faaliyetleri içerir (dosyaları depolamak, fotoğraf paylaşmak veya videoları izlemek gibi).

Bulut bilişim, İnternet bağlantılı cihazlarla günlük yaşamın giderek daha önemli bir yönüdür. Google Apps gibi bazı bulut bilgi işlem uygulamaları tescillidir. OwnCloud ve Nextcloud gibi diğerleri açık kaynaktır.

Bulut bilgi işlem uygulamaları, sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmalarına yardımcı olan ek yazılımların “üstünde” çalışır, böylece insanlar genellikle bulut bilgi işlem uygulamalarının “altında” çalışan yazılımların bu uygulamalar için “platform” olarak davrandığını söyler. Bulut bilgi işlem platformları açık veya kapalı kaynak olabilir. OpenStack, açık kaynaklı bir bulut bilişim platformu örneğidir.

İnsanlar neden açık kaynaklı yazılım kullanmayı tercih ediyor?

İnsanlar, aşağıdakileri içeren çeşitli nedenlerden dolayı özel yazılıma açık kaynak yazılımı tercih ederler:

Kontrol. Birçok kişi açık kaynaklı yazılımı tercih eder çünkü bu tür yazılımlar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olurlar. Yapmasını istemedikleri bir şeyi yapmadığından emin olmak için kodu inceleyebilir ve hoşlanmadıkları kısımlarını değiştirebilirler. Programcı olmayan kullanıcılar da açık kaynaklı yazılımdan yararlanır, çünkü bu yazılımı istedikleri herhangi bir amaç için kullanabilirler – yalnızca bir başkasının yapması gerektiğini düşündüğü gibi kullanamazlar.

Eğitim. Açık kaynaklı yazılım gibi diğer insanlar daha iyi programcılar olmalarına yardımcı olur. Açık kaynak koduna herkesin erişebileceği için, öğrenciler daha iyi bir yazılım yapmayı öğrenirken kolayca öğrenebilirler. Öğrenciler ayrıca çalışmalarını başkalarıyla paylaşabilir, becerilerini geliştirirken yorum ve eleştiriyi davet edebilirler. İnsanlar programların kaynak kodunda hatalar bulduğunda, aynı hataları kendileri yapmaktan kaçınmaları için bu hataları başkalarıyla paylaşabilir.

Güvenlik. Bazı insanlar açık kaynak kodlu yazılımı tercih ediyor, çünkü patentli yazılımlardan daha güvenli ve kararlı olduğunu düşünüyorlar. Herkes açık kaynaklı yazılımı görüntüleyebildiği ve değiştirebildiği için, biri programın orijinal yazarlarının kaçırmış olabileceği hataları veya ihmalleri tespit edebilir ve düzeltebilir. Ayrıca pek çok programcı, orijinal yazarların iznini almadan bir açık kaynaklı yazılım parçası üzerinde çalışabildiğinden, açık kaynaklı yazılımı kendi yazılımlarından daha hızlı bir şekilde düzeltebilir, güncelleyebilir ve yükseltebilirler.

İstikrar. Birçok kullanıcı, önemli, uzun vadeli projeler için özel yazılım olarak açık kaynaklı yazılımı tercih eder. Programcılar açık kaynaklı yazılımın kaynak kodunu herkese açık olarak dağıttıklarından, kritik görevler için bu yazılıma güvenen kullanıcılar, orijinal yaratıcıları üzerinde çalışmayı bıraktığında araçlarının kaybolmayacağına veya bozulmayacağına emin olabilirler. Ek olarak, açık kaynaklı yazılım açık standartlara göre hem birleştirmeye hem de çalışmaya meyillidir.

“Açık kaynak” sadece bir şeyin ücretsiz olduğu anlamına gelmiyor mu?

Hayır. Bu, “açık kaynak” ın neyi ima ettiği ile ilgili yaygın bir yanılgıdır ve kavramın sonuçları sadece ekonomik değildir.

Açık kaynaklı yazılım programcıları, oluşturdukları veya katkıda bulundukları açık kaynaklı yazılımlar için para alabilirler. Ancak bazı durumlarda, açık kaynaklı bir lisans, başkalarına yazılım sattıklarında kaynak kodlarını serbest bırakmalarını gerektirebileceği için, bazı programcılar, kullanıcıları yazılım hizmetleri ve destek için (yazılımın kendisi için değil) yazılım parası için daha kazançlı bulmaktadır. Bu sayede yazılımları ücretsiz kalır ve başkalarının kurmasına, kullanmasına ve sorunlarını gidermesine yardımcı olarak para kazanırlar.

Bazı açık kaynaklı yazılımlar ücretsiz olsa da, açık kaynaklı yazılımların programlanması ve sorunlarının giderilmesi oldukça değerli olabilir. Birçok işveren özellikle açık kaynak kodlu yazılım üzerinde çalışacak deneyime sahip programcıları işe almaya çalışmaktadır.

Açık yazılım “yazılımın ötesinde” nedir?

Opensource.com’da, açık kaynak değerleri ve ilkelerin yazılım dışındaki dünyaya uygulanma yöntemleriyle ilgilendiğimizi söylemek istiyoruz. Açık kaynak kodunu yalnızca bilgisayar yazılımı geliştirmek ve lisanslamak için bir yöntem değil aynı zamanda bir tutum olarak düşünmeyi de seviyoruz.

Yaşamın tüm yönlerine yaklaşmak “açık kaynak yolu”, paylaşmaya istekli olduğunun ifade edilmesi, başkalarıyla saydam şekillerde işbirliği yapılması (başkalarının da izleyebilmesi ve katılabilmesi) anlamına gelir, başarısızlığın iyileştirilmesi ve beklemenin bir aracı olarak kabul edilmesi, – aynı şeyi yapan başkaları.

Aynı zamanda, dünyayı geliştirmede aktif bir rol oynamayı taahhüt etmek anlamına gelir; bu, ancak herkes dünyanın tasarlandığı şekilde erişebildiği zaman mümkündür.

Dünya, “kaynak kod” un (bülentler, tarifler, kurallar) doludur, bu bizim düşünce ve davranış biçimimizi yönlendirir ve şekillendirir. Bu temel kodun (şekli ne olursa olsun) açık, erişilebilir ve paylaşılması gerektiğine inanıyoruz – pek çok insan daha iyisini yapmak için el değiştirebilir.

Burada, açık kaynak değerlerinin yaşamın tüm alanlarına – bilim, eğitim, hükümet, imalat, sağlık, hukuk ve örgütsel dinamikler üzerindeki etkisine dair hikayeler anlatıyoruz. Açık kaynak yolunun nasıl en iyi yol olduğunu başkalarına açık bir şekilde söylemeyi taahhüt eden bir topluluğuz, çünkü açık kaynak sevgisi başka bir şey gibidir: paylaşıldığında daha iyidir.

 

2 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın