Bilişim Teknolojileri Teknoloji Windows

Hangi CPU’ya sahibim ve ne kadar hızlı? Bilgisayar İşlemcisi Kontrol Etme

Hangi CPU’ya sahip olduğunuzu ve ne kadar hızlı çalıştığını biliyor musunuz? Ve Windows 10’u yetenekli bir klipte çalıştırmak için yeterince hızlı mı? Hemen cevaplayabileceğimiz ikinci soru: Son beş yılda üretilmiş PC uyumlu bir CPU’nuz olduğu sürece, Windows 10’u çalıştıramayacağını düşünmek için çok az neden var.

Yine de eski işlemciler için bazı kısıtlamalar vardır ve bu durumlarda hangi CPU’yu çalıştırdığınızla ilgili ayrıntılar isteyeceksiniz. Örneğin 2011 tarihli Sandy Bridge işlemcileri Windows 10’un önceki sürümlerini çalıştırabilir, ancak bu yongalar aşamalı olarak kaldırılmıştır ve işletim sisteminin daha yeni yapıları tarafından desteklenmemektedir.

Modern bir işlemciniz varsa ve bilgisayarınızın ne kadar iyi çalıştığından endişe ediyorsanız, daha fazla RAM eklemek veya birincil yerleşik depolama için SSD almak gibi artımlı yükseltmeleri düşünün. Bu, muhtemelen sisteminize ihtiyaç duyduğu desteği verecektir. Alt seviye CPU’lar çalıştıran makineler için bile.

Bununla birlikte, bilgisayarınızın video düzenleme veya video işleme gibi yüksek performanslı görevleri yerine getirmesi gerekiyorsa, CPU’nuzu tanımak iyi bir fikirdir. CPU yükseltmesinin zamanının geldiğini görebilirsiniz.

 

 

Hangi CPU’ya sahibim ve ne kadar hızlı? Nasıl kontrol edilir?

Bilgisayarınızda bulunan işlemcinin marka ve modelini ve ayrıca diğer bilgileri görmek için Windows simgesine tıklayıp Ayarlar ikonuna tıklayabilirsiniz.

Biraz daha fazla bilgi istiyorsanız, bu yardımcı programı başlatmak için Windows 10 arama çubuğuna Görev Yöneticisi yazın. Daha fazla ayrıntı’yı tıklayarak Görev Yöneticisi’ni temel durumundan genişletin. Yeni pencerede Performans sekmesinin altında, CPU adınız, temel hız, çekirdek ve iş parçacığı sayısı (mantıksal işlemciler) ve çeşitli önbelleklerinizin boyutu gösterilir. 

İşlemcinizi belirlemeye yönelik her iki yaklaşım da iyi bir başlangıçtır, ancak işte CPU’larla ilgili sorun: Bu temel özellikler, işlemcinin gerçekte ne kadar iyi çalıştığı hakkında size pek bir şey söylemez. CPU’larla ilgili can sıkıcı yanı, saat hızlarının (gigahertz’de ölçülen bu sayılar) bir nesil içinde göreceli olmasıdır. Örneğin, 10 yıllık bir çift çekirdekli 2.5GHz Sandy Bridge işlemci, geçen yılki çift çekirdekli 2.5GHz Comet Lake işlemciyle aynı değildir.

Aynı şey basit bir çekirdek sayımı için de geçerli. Genellikle saat hızlarına bakmaktan daha yararlı olsa da, daha yüksek bir çekirdek sayısı, nesiller arasında bir CPU’nun diğerinden daha iyi olup olmadığını size söylemez. Performansta dramatik sıçramalar olabilir ve – yeterince geniş bir nesil boşluğu ile karşılaştırıldığında – daha az çekirdeğe sahip bir CPU, daha fazla çekirdekli eski bir işlemciyi geride bırakabilir.

Her iki durumda da farklılıklar CPU tasarımındaki, komut setindeki, döngü başına talimatlardaki (IPC) ve diğer değişikliklerdeki iyileştirmelerden kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, farklı işlemci nesilleri kağıt üzerinde kolayca karşılaştırılamaz.

Daha yeni bir işlemci genellikle daha hızlı seçenektir, ancak her zaman değil … bu nedenle en iyi eylem şekli CPU’nuzu kıyaslamak ve onu diğer sistemlerle karşılaştırmaktır. Bilgisayarınızın nasıl karşılaştırılacağını değerlendirmemizde açıkladığımız gibi, birçok CPU karşılaştırma testi yerleşik karşılaştırma tablolarına sahip olduğundan veya diğer kullanıcıların sonuçlarını barındıran üçüncü taraf siteleri olduğundan, karşılaştırmalar çevrimiçi olarak yapılabilir.

Test çalıştırmaktan rahatsız olmazsanız, kullanıcı tarafından sağlanan karşılaştırmalardan oluşan bir veritabanına dayalı olarak herhangi iki işlemcinin bire bir karşılaştırmasını sağlayan UserBenchmark gibi sitelere göz atabilirsiniz. Bu veriler laboratuar çapındaki test sonuçlarından gelmez, ancak size genel bir performans fikri vermeleri gerekir.

Bu bile çok fazla güçlük oluşturuyorsa, yükseltme yapıp yapmama konusundaki kararınızı yönlendirecek temel bir kurala güvenebilirsiniz: Bilgisayarınız Windows 10’un daha yeni sürümlerine yükseltmeyi durdurursa veya RAM ve SSD’ler gibi artımlı yükseltmeler fark edilir şekilde olmaz sistem performansını iyileştirir, ardından daha modern bir işlemciye yükseltmek mümkündür.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın