Teknoloji

Hangi Nesneler İnternete Bağlanır?

IoT, tanımı gereği sıradan bir şeyi İnternet’e bağlı bir Şey haline getirir. IoT Etkin ve IoT olmayan cihazlar olarak işlev gören IoT cihazlarının listesini görelim:

Evde – Termostatlar, güvenlik kameraları, ışıklar, hoparlörler yaygın kullanılan cihazlardan bazılarıdır. Buzdolabı, panjur, Tv gibi daha birçok ev cihazı ve Klima ve Çamaşır Makinesi gibi çoğu cihaz IoT cihazı olarak mevcuttur.

Vücudumuzda – Ayakkabılar, Çoraplar, mücevherler, saatler giyim artık IoT giyilebilir olarak mevcuttur.

Vücudumuzun içinde – Kalp pilleri artık Wi-Fi etkin. Çoğu implant da birbirine bağlanıyor.
Yolda ve şehirlerde – Arabalar birbirine bağlı arabalardır. Şehir ışıkları, trafik ışıkları, birçok parkmetre, sensörlerle bağlantılı IoT’dir.

İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnterneti Nedir? Ne İşe Yarar?

Binalar – İster akıllı hastaneler, ister akıllı otoparklar veya kamyonlarla konuşabilen depolar olsun, birçok bina birbirine bağlanıyor.

Çiftlikler – Tarım, topraktaki sensörler ve kendi kendine giden traktörler (John Deere) ile bugün küresel olarak akıllı veya “hassas tarım”dır. ABD’de tüm sığırlar için doğumdan itibaren onları izlemek için bir sensör eklenmesi zorunludur.

Uçaklar ve Demiryolu rayları – Bunlar, onları akıllı IoT yapan birçok sensöre sahiptir.

IoT cihazları, bir ağa kablosuz olarak bağlanan ve veri iletme yeteneğine sahip standart dışı bilgi işlem cihazlarıdır. Bağlı cihazlar, ev ve endüstri görevlerini otomatikleştirmek ve kullanılabilir sensör verilerini kullanıcılara, işletmelere ve diğer ilgili taraflara iletmek için her cihazın bir ortamdaki diğer ilgili cihazlarla konuştuğu bir senaryonun parçasıdır. IoT cihazları, evdeki, endüstrideki veya kuruluştaki insanlar için uyum içinde çalışmak içindir

Genel Bakış

Cihazların listesine baktık, bunlardan bazılarını yakından inceleyelim.

Akıllı cihazlara örnekler verelim.

Örnek 1: Çamaşır Makinesi

IoT özellikli Çamaşır makinesi ve IoT özellikli olmayan çamaşır makinesi ile ilgili bir makale zaten web sitemizde yayınlanmıştır.

İlginizi Çekebilir: Akıllı cihazların insan hayatına olan etkileri nelerdir?

Örnek 2: Cep Telefonu

Cep telefonları, 1983’ten beri hem tasarım hem de işlev açısından son derece gelişmiştir. 1983’ten bu yana sokaklarda dolaşan binlerce cep telefonu modeli var. Piyasaya sürüldükten sonra tarihte bir dönüm noktası oluşturan iki telefonu ele alalım. Telefonlar, hem teknolojideki hem de IoT’deki ilerlemenin en gelişen örnekleridir. Bir akıllı telefon, konumunuz, telefonunuzu nasıl tuttuğunuz, saat kaçta kalktığınız, saat kaçta uyuduğunuz, ne kadar yürüdüğünüz, ne kadar araba sürdüğünüz ve muhtemelen ne yediğiniz hakkında sürekli veri akışı sağlayan 20 kadar sensör taşır. sebzeli veya sebzesiz, kumaş bedeniniz, ayakkabı bedeniniz, alışkanlıklarınız, alkolik, sigara içen vb.

Örnek 3: Saat

Giyilebilir teknoloji, 1984 yılında Seiko tarafından piyasaya sürülen ilk akıllı saatlerden bu yana büyük bir hızla gelişti. İlk bilek bilgisayarları, kullanıcıların not almasına, toplantı planlamasına ve temel hesaplamalar yapmasına yardımcı olabilir. 1994 yılında Timex Datalink tanıtıldığında, akıllı saatler kablosuz veri aktarım modu aracılığıyla PC’lerle iletişim kurabiliyordu. Seiko, 1999’da ilk saat/telefon kombinasyonunu tanıttı ve hızlandı. 2013 yılına gelindiğinde, çoğu bilgisayar şirketi araştırma ve geliştirmeye derinden girdi.

Apple’ın ilk akıllı saati 2015 yılında piyasaya çıktı ve Samsung’un suya dayanıklı Gear S2’si aynı yıl piyasaya çıktı. 2016, Android Wear tarafından desteklenen birkaç saat arasında yer alan TAG Heuer Connected ile birlikte güncellenmiş bir Samsung akıllı saati olan Gear S3’ün tanıtımını gördü.

Örnek 4: Televizyon

Akıllı TV’ler, internette gezinme, cep telefonunuzu yayınlama, biriyle video konferans yapma, çevrimiçi film ve video izleme gibi birçok şeyi yapabileceğiniz yerleşik bir işletim sistemi ile birlikte gelir. Donanımlı yazılım Netflix, Amazon Prime gibi uygulamaları çalıştırır. İnternet bağlantıları için Wi-Fi veya Ethernet’leri vardır. Tüm bunlar, kablo operatörünüzün sağladığı normal kanalları izleyebileceğiniz için normal bir LED TV kullanarak mümkün değildir.

Sonuç

Çevremizdeki her cihazın kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Zaman geçtikçe cihaz, geliştirilen o trend teknolojinin önünde eskiyecek. Ancak, teknolojideki araştırma ve geliştirmedeki ilerlemeden kaynaklanmaktadır! Bu makalede cihazların belirli bir zaman aralığında nasıl geliştiğini gördük! En iyi olarak kabul edilen bir şey gelecekte hiçbir şey olmayacaktı. Her şeyden önce bu icatlar, bir sonraki adıma geçmek için bir basamak taşı gibiydi! Bugün en yeni SmartTV’ye, en yeni Akıllı Telefona, En son saate sahip olmaktan memnun ve gururlu olabilirsiniz. Ama bundan 15-20 yıl sonrasını düşünün, bunlar bir hiç!

Gelecekte 5G, Makine öğrenimi ve Yapay Zeka, Endüstriyel IoT 4.0 gibi teknolojik gelişmeler söz konusu olduğunda; makineler yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojisi ile bizi anlamaya başlayacak ve biz onları Nesnelerin İnterneti’ni kullanarak kontrol edebilelim diye her şey Akıllı olarak değiştirilecek. Tüm bu durumları göz önünde bulundurarak, IoT özellikli cihazların veya Akıllı cihazların size para kazandırabileceğini ve ayrıca enerji kullanımını ve harcamalarını takip ederek nerede tasarruf edebileceğinizi göstermeye yardımcı olabileceğini söyleyerek bitirmek istiyorum.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın