Yazılım

Çok Katmanlı Yazılım Mimarisi Nedir?

Çok katmanlı yazılım mimarisi (yada 3 katmanlı yazılım mimarisi olarak da bilinir) günümüzde en popüler mimari kalıplardan biridir. Modern uygulamaların artan karmaşıklığını azaltır. Ayrıca daha çevik bir şekilde çalışmayı kolaylaştırır. Bugün benzer yöntemlerin egemenliğini göz önünde bulundurduğunuzda bu önemlidir.

Bazen katmanlı mimari veya n katmanlı mimari olarak adlandırılan çok katmanlı bir yazılım mimarisi, her biri farklı bir hizmet veya entegrasyona karşılık gelen çeşitli katmanlardan oluşur. Her katman ayrı olduğundan, her katmanda değişiklik yapmak tüm mimariyi ele almaktan daha kolaydır.

Çok katmanlı bir yazılım mimarisinin nasıl çalıştığına ve bunun avantajlarının ve dezavantajlarının neler olduğuna bir göz atalım.

Katmanlı yazılım mimarisi nelerden oluşur?

Çok katmanlı bir mimariye girmeden önce, en basit katmanlı mimariyle (üç katmanlı mimari) başlayalım. Bu, başlamak için iyi bir yerdir çünkü tüm katmanlı yazılım mimarisi bu üç öğeyi içerir.

Bunlar temel:

Sunum katmanı: Uygulamada bulunan ilk ve en üstteki katmandır. Bu katman, GUI aracılığıyla son kullanıcıya sunum hizmetleri, yani sunum hizmetleri sağlar. Bu katmana masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet, mobil, ince istemci vb.gibi herhangi bir istemci aygıtı üzerinden erişilebilir. Kullanıcıya görüntülenen içerik için, ilgili web sayfaları web tarayıcısı veya istemci aygıtında çalışan başka bir sunum bileşeni tarafından getirilmelidir. İçeriği sunmak için, bu katmanın kendisinden önceki diğer katmanlarla etkileşime girmesi esastır.

Uygulama katmanı: Bu mimarinin orta katmanıdır. Bu, uygulamanın iş mantığının çalıştığı düzeydir. İş mantığı, uygulamayı kuruluş tarafından belirlenen yönergelere göre çalıştırmak için gereken kurallar kümesidir. Bu katmanın bileşenleri genellikle bir veya daha fazla uygulama sunucusunda çalışır.

Veri katmanı: Bu mimarinin en düşük katmanıdır ve temel olarak uygulama verilerinin depolanması ve alınmasıyla ilgilidir. Uygulama verileri genellikle bir veritabanı sunucusunda, dosya sunucusunda veya veri erişim mantığını destekleyen ve veri depolama ve alma mekanizmalarına herhangi bir erişim sağlamadan yalnızca verilerin gösterilmesini sağlamak için gerekli adımları sağlayan başka bir aygıtta veya ortamda depolanır. Bu, uygulama katmanına bir API sağlanarak veri katmanı tarafından yapılır. Bu API’nın sağlanması, uygulama katmanını etkilemeden bu katmanda yapılan veri işlemlerine tam şeffaflık sağlar. Örneğin, bu katmandaki sistemlerde yapılan güncellemeler veya yükseltmeler bu mimarinin uygulama katmanını etkilemez.

Aşağıdaki şema 3 katlı basit katmanlı bir mimarinin nasıl çalıştığını göstermektedir:



Bu üç katman esastır. Ancak bunların üzerine başka katmanlar da yapılabilir. İşte o zaman çok katmanlı mimariye giriyoruz. Bazen n katmanlı mimari olarak adlandırılır, çünkü katman veya katman (n) sayısı herhangi bir şey olabilir! Bu, neye ihtiyacınız olduğuna ve ne kadar karmaşıklıkla başa çıkabileceğinize bağlıdır.

Çok katmanlı yazılım mimarisi

Çok katmanlı bir yazılım mimarisinde hala sunum katmanı ve veri katmanı vardır. Uygulama katmanını basitçe böler ve genişletir. Uygulama katmanındaki bu ek yönler aslında farklı hizmetlerdir. Bu, yazılımınızın artık daha ölçeklenebilir olması ve ekstra işlev boyutlarına sahip olması gerektiği anlamına gelir. Tabii ki, uygulama kodu ve işlevlerinin çeşitli katmanlar arasındaki dağılımı bir mimari tasarımdan diğerine değişecektir, ancak konsept aynı kalmaktadır.

Aşağıdaki şema çok katmanlı bir yazılım mimarisinin nasıl göründüğünü göstermektedir. Gördüğünüz gibi, üç katmanlı bir mimariden biraz daha karmaşık, ancak ölçeklenebilirliği oldukça önemli ölçüde artırıyor:

Katmanlı bir yazılım mimarisinin faydaları nelerdir?

Katmanlı bir yazılım mimarisi, bir takım faydalara sahiptir – bu yüzden son yıllarda bu kadar popüler bir mimari desen haline geldi. En önemlisi, katmanlı ayrım, buna göre her katmanı yönetmenizi ve sürdürmenize izin verir. Teoride, yazılım altyapınızı yönetmenizin büyük ölçüde basitleştirilmelidir. Çok katmanlı yaklaşım, özel ölçüde, üretim sınıfı ve bulut-barındıran uygulamaları geliştirmek için özellikle iyi ve çok nispeten risksizdir. Ayrıca, herhangi bir eski sistem sistemini güncellemeyi kolaylaştırır – mimari olduğunuz birden fazla katına girdiğinizde, yapılması gereken değişiklikler daha aksi halde daha az olmalıdır, başka aksi halde olmalıdır.

Çok katmanlı bir yazılım mimarisi ne zaman kullanmalısınız?

Açıkçası, çok katmanlı bir yazılım mimarisi argümanı oldukça açıktır. Bununla birlikte, özellikle uygun olduğunda bazı durumlar vardır: Uygulama mantığını birkaç sunucuya yayılabilecek daha küçük bileşenlere bölünmek mümkündür. Bu, uygulama katmanında çoklu katman tasarımı yoluna neden olabilir. Sistemin önümüzdeki sistem daha hızlı ağ iletişimleri, yüksek güvenilirlik ve büyük performans gerektirirse, N-Tier, bu mimari desen, ağ trafiğinden kaynaklanan tahrik azaltmak için tasarlanmış olması için kapasiteye sahiptir.

Çok katmanlı bir yazılım mimarının bir örneği

Tüm e-ticaret sitelerinde bulunan bir alışveriş sepeti web uygulamasının bir örneğine yardımcı olan çok katmanlı bir mimarinin çalışma ile birlikte gösterebiliriz. Alışveriş sepeti web uygulaması, E-ticaret sitesi aracılığıyla öğelerin satın alımını tamamlamak için E-Ticaret Sitesi kullanıcısı tarafından kullanılır. Uygulamanın kullanıcılara izin veren birkaç özellik almasını beklemenizi beklediniz: Sepetindeki seçilen öğeleri ekleyin Sepetindeki öğelerin miktarını ödemeler Ödeme Ödeme Başvurusu Sepetinde bulunan Müşteri Katmanı, bir kullanıcıya ait bir kullanıcıya ait sonuçları etkileşir. Müşteri Tier ayrıca, birden fazla katta bulunan uygulama sunucularında çalışan uygulamayla etkileşime girer. Alışveriş sepeti bir web uygulaması olduğundan, istemci katmanı web tarayıcısı içerir. Alışveriş sepetinde başvuru sunum Tipi, tarama eşyaları, onları satın alma, alışveriş sepetine ekleyerek, onlara alışveriş yapmak için hizmetlerle ilgili bilgileri görüntüler. Sunum katmanı, şebekede bulunan müşteri katmanına ve diğer tüm katmanlara sonuç göndererek diğer katmanlarla iletişim kuruyor. Sunum katman da aynı zamanda veritabanına depolanan prosedürler ve web hizmetleri çağırır. Tüm bu faaliyetler, son kullanıcıya hızlı bir yanıt süresini sağlama amacıyla yapılır. Sunum katmanı, farklı alışveriş panellerini birbirine bağlamak ve diğer çıkışları web tarayıcısı aracılığıyla gösteren ve bu çıktıları birleştirerek, tüm alışveriş sepetini uygulamasını birbirine bağlayan bir tutkal olarak harekete geçirerek hayati bir rol oynuyor. Bu çok katmanlı mimari, nakliye maliyeti hesaplarında hem de işleri hesaplamak için faaliyetler için işleme mantıkları, uygulama katmanından sunum katmanına çekilir. Uygulama tertibatı da entegrasyon tabakası olarak hareket eder ve uygulamaların hem veri ve katmanlı hem de sunum katmanıyla sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Veri terminali olan son katman, verileri korumak için kullanılır. Bu katman tipik olarak veritabanı sunucular içerir. Bu katman, uygulama sunucusundan ve iş mantıklıdan bağımsız veri vermektedir. Bu yaklaşım, veri tabakasına daha önce ölçeklenebilir ölçeklendirme ve performansı sağlar.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın