Teknik Terimler Veritabanı

Flat File Nedir?

Düz dosya(FLAT FILE) nedir?

Düz dosya, benzer ancak ayrık bilgi dizilerinin bir tabloda kayıtlar olarak depolandığı iki boyutlu bir veritabanında depolanan bir veri koleksiyonudur. Tablonun sütunları, veritabanının bir boyutunu temsil ederken, her satır ayrı bir kayıttır.

Düz bir dosyada depolanan bilgiler genellikle alfasayısaldır ve çok az ek biçimlendirme vardır veya hiç yoktur. Düz bir dosyanın yapısı, sütunlar tarafından açıklanan tür ve karakter uzunlukları tarafından tanımlanan tek biçimli bir biçime dayanır.

En belirgin düz dosya örneklerinden biri, virgülle ayrılmış değerler (CSV) dosyasıdır. Bir CSV dosyası, tablo verilerinin Amerikan Bilgi Değişimi Standart Kodu (ASCII) metni satırlarında toplandığı ve her tablo hücresindeki değerin virgülle ayrıldığı ve her satırın yeni bir satırla temsil edildiği bir dosyadır. Sütunlar ve satırlar, genellikle CSV dosyalarında olduğu gibi sekmeler veya virgüllerle sınırlandırılır. Düz bir dosya veritabanı, tek bir tablodan oluşur.

Düz dosya türleri

“Düz dosya” terimi en sık düz dosya veritabanını tanımlamak için kullanılsa da, veritabanlarına hiç benzemeyen diğer dosya türlerine de atıfta bulunabilir. Satır sonları gibi kontrol karakterlerinin düz bir dosyaya dahil edilip edilemeyeceği konusunda bazı belirsizlikler var.

Her halükarda, çoğu kişi, yalnızca düz bir dosya olarak metin olarak kaydedilmiş bir Microsoft Word belgesini çağırır. Ortaya çıkan dosya kayıtları içerir – belirli bir tekdüze uzunlukta metin satırları – ancak örneğin başlık veya alt başlık boyutları ve konumları veya bir programın metin dosyası için bir içindekiler tablosu oluşturmak için kullanabileceği bilgiler hakkında hiçbir biçimlendirme bilgisi içermez.

En geniş anlamıyla, “düz dosya”, ASCII karakter kümesi kullanımının yanı sıra minimum biçimlendirmeye sahip olan veya hiç biçimlendirmeye sahip olmayan herhangi bir metin dosyasına atıfta bulunabilir.

Düz dosya veritabanının temel özellikleri nelerdir?

Düz dosya veritabanı, benzer verilerin iki boyutlu basit bir deposudur. Veriler, sütunlar veya alanlar boyunca satırlar veya kayıtlar halinde düzenlenir. Her satır, düz dosyadaki diğer satırlarla aynı türde bilgi içerir; bu bilgi, veri türünü tanımlayan ve alan bilgisini temsil etmesine izin verilen karakter sayısı üzerinde bir sınır belirleyen sütunlar tarafından tanımlanır.

Belirtildiği gibi, sütunlar sekme (klavye sırası Alt + 09’dur) veya virgül (Alt + 44) gibi tek bir ASCII kontrol karakteriyle ayrılır. Her satır bir satır başı (Alt + 13) ile tanımlanır.

Düz dosya veritabanı, içerebileceği satır sayısı için önceden belirlenmiş bir sınıra sahip değildir. Düz dosya veritabanının boyutu, ana bilgisayarın işletim sistemi (OS) veya dosya yönetim sistemi tarafından sınırlandırılabilir. Düz dosya veritabanını oluşturmak için bir veritabanı uygulaması kullanılıyorsa, bu uygulama satır sayısı, sütun uzunlukları ve toplam dosya boyutu için sınırlamalar uygulayabilir.

Düz dosya veritabanındaki bilgileri işlemek için iki temel araç vardır: sütun sıralama ve arama. Düz dosya veritabanlarının oluşturulmasına izin veren elektronik tablolar gibi bazı uygulamalar, ek, daha karmaşık veri işleme araçları sağlayabilir. Sıralama, kullanıcının verileri bir sütunun içeriğine dayalı olarak artan veya azalan alfasayısal düzende düzenlemesine olanak tanır; arama, düz dosya veritabanı boyunca belirli metin veya sayı dizilerini bulacaktır.

Önemli bir ek araç, düz dosya veritabanının bir dizini oluşturma yeteneğidir. Dizin oluşturma, bir sütunun içeriğine dayalı olarak dosyadaki kayıtları etkin bir şekilde önceden sıralar ve belirli verileri arama sürecini büyük ölçüde hızlandırabilir.

Düz dosya veritabanı ne için kullanılır?

Verileri depolamak, işlemek ve bunlara erişmek için nispeten ilkel araçlar sağlasalar da, düz dosyalar bir dizi çağdaş uygulama için hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Düz dosya veritabanları, ad ve adres dosyaları ve üyelik listeleri veya sınıf listeleri gibi yaygın olarak erişilen bilgiler için oluşturulması ve bakımı kolay tarih dosyaları olarak hala çok kullanışlıdır. Düz dosya veritabanlarını oluşturmak ve değiştirmek için Excel veya Google E-Tablolar gibi elektronik tablo uygulamaları kullanılabilir.

Ancak düz dosyalar, nesnelerin interneti (IoT) ve veri ambarı/veri gölü ortamlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu uygulamalar için, düz dosya veritabanının basitliği, yerel durumunda korunması gereken hacimli bilgileri depolamak için düşük ek yük, erişimi kolay bir yol olarak avantajlıdır.

Düz dosya veritabanları için başka bir uygulama, nesne yönelimli depolama sistemlerinin yönetimindedir. Nesne depolama, büyük hacimli verileri barındırabileceğinden, bulut depolama hizmetleri tarafından yaygın olarak kullanılır. Nesne sistemlerinde depolanan veriler, dosya adları ve bunların medyada nerede depolandıkları gibi verilerle ilgili temel bilgileri tutan hiyerarşik olmayan düz dosya veritabanı tarafından yönetilir.

Düz dosya veritabanı ve ilişkisel veritabanı

Düz bir dosyaya bazen ilişkisel veritabanı denir, ancak iki tür veritabanı hem biçim hem de işlev açısından önemli ölçüde farklıdır.

Düz bir dosya, tek bir veri tablosundan oluşur. Kullanıcının sütunlar ve veri türleri gibi veri özniteliklerini tablo bazında belirlemesine olanak tanır ve bu öznitelikleri uygulamalardan ayrı olarak depolar. Bu dosya türü, veri ambarı projelerinde verileri içe aktarmak için yaygın olarak kullanılır.

İlişkisel veritabanlarında, düz dosya bazen bir “ilişki” ile eşanlamlı olarak kullanılır. İlişkisel bir veritabanı, birbiriyle ilişkili birden çok veri tablosu içerir ve kullanıcının birden çok tablo ve bu tablolar arasındaki ilişkiler hakkında bilgi belirtmesine izin vererek, daha fazla esneklik ve veritabanı kısıtlamaları üzerinde kontrol sağlar.

Örneğin, ilişkisel bir veritabanında öğrencilerin adlarını, adreslerini ve telefon numaralarını listeleyen bir tablo ve öğrencilerin adlarını, mevcut eğitim yıllarını ve ana çalışma alanlarını içeren ikinci bir tablo olabilir. İlişkisel bir veritabanında, iki ayrı tablo, ortak alanları olan öğrenci adı aracılığıyla birbirleriyle ilişkilendirilebilir.

Bu süreç esas olarak iki tabloyu birleştirir, böylece öğrencilerin adları, bölümleri ve telefon numaraları gibi ilgili bilgiler aynı anda iki farklı tablodan bulunabilir ve alınabilir.

Düz dosyalı bir veritabanıyla aynı etkiyi elde etmek için, tüm bilgilerin tek bir dosyada yer alması veya ayrı düz dosya veritabanlarının bazı fazla bilgileri içermesi gerekir.

Bu nedenle, ilişkisel veritabanları daha karmaşıktır ve düzinelerce (veya daha fazla) ayrı tabloyu kapsayan geniş olabilir. İlişkisel bir veritabanı uygulaması, verilerin birden çok dosya içinde nasıl düzenlendiği hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Ve çeşitli tabloları ilişkilendirmek ve verileri bulup çıkarmak için yapılandırılmış sorgu dili (SQL) gibi özel araçlar kullanılmalıdır.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın