PHP SQLite

PHP SQLite Select-Insert-Update-Delete İşlemleri

PHP – PDO Kullanan SQLite ile Basit CRUD İşlemleri

Bu derste PDO Kullanarak SQLite’a Veri Ekleyeceğiz. PHP’yi kullanarak, kullanıcının komut dosyasıyla doğrudan etkileşimde bulunmasına ve sözdizimini öğrenmesi için kolayca izin verebilirsiniz. SQLite, kendi kendine yeten ve işlemsel bir SQL veritabanı motorunu uygulayan süreç içi bir kütüphanedir. SQLite genellikle verdiğiniz hafıza miktarını arttırır. Bu nedenle geliştiricilerin çoğu, uygulamaları için veritabanı altyapısı olarak SQLite kullanmaktadır. Öyleyse kodlamayı yapalım …

SQLite PHP CRUD Example
SQLite PHP CRUD Example

Öncelikle, PHP’de SQLite 3’ü etkinleştireceğiz.

1.  localhost sunucu klasörü XAMPP, vb’yi açın ve php.ini dosyasını bulun.

2. php.ini dosyasını açın ve satırdaki noktalı virgülleri kaldırarak sqlite3’ü etkinleştirin.

3. Değişiklikleri kaydedin ve Sunucuyu Yeniden Başlatın.

Veritabanı bağlantısı ve tablo oluşturma oluşturma

[baglanti.php]

Her hangi bir metin düzenleyicinizi açın (notepad ++, vb..). Sonra sadece aşağıdaki kodu kopyalayıp yapıştırın ve sonra baglanti.php olarak adlandırın.

Arayüz Oluşturma

Arayüz oluşturmak için çok fazla CSS ve sınıf kullanmak yerine hazır CSS bir kütüphane olan bootstrap kütüphanesini kullandım. Tasarım mobile duyarlı olarak da güzel bir görünüm almış oldu. Bootstrap kütüphanesini projeye CDN olarak eklemek için aşağıdaki kodları <head></head> arasına yapıştırın.

[index.html]

Arayüzde üye ekleme butonu, üyelerin listelendiği tablo ve gizli olarak üye eklemek yada üye güncellemek için modallar mevcut. Öncelikle aşağıdaki kodların tamamını kopyalayıp index.html adında bir dosyaya kaydedin. Sonra kodları parçalayarak açıklamaya devam edelim.

 

İlk olarak sayfanın üstünde veritabanı bağlantısı için baglanti.php sayfasını yüklüyoruz. Ardından listelenecek kayıtlar için gerekli sorgulama işlemini yapılır. Kayıtların listelenmesi sonraki satırlarda tablo içinde yapılacaktır.

 

Üye ekleme için Gizli olarak modal oluşturulup Üye Ekle butonuna bu modalın ID değeri verilir.

 

Aşağıdaki tablo içinde kayıtlar ve işlemleri gösterilmektedir. Her bir kaydın yanında Güncelleme ve Silme için butonlar bulunmaktadır.

Güncelleme: Güncelleme butonuna bastığımızda aşağıdaki döngüden listelenen modallardan id değeri eşleşen  modal gösterilmektedir.

Silme: Yine kayıt silme işlemi için islem.php sayfasına id değeri ile GET isteği yapılmaktadır.

 

Kayıtları güncelleme modalı. Sorgulama tekrar yapılıp modallar gizli olarak oluşturulur.

 

[islem.php]

İşlem sayfasında butonlar ile gelen POST yada GET isteklenlerine bağlı olarak  veritabanı işelemleri gerçekleştirilir. Sayfanın sonundaki header bilgisi ile gönderilen sayfaya geri gönderilir.

İşlem sayfasında ekleme, silme ve güncelleme işlemleri, index sayfasında da listeleme sorguları yapılmıştır.

Evet başarıyla PDO SQLite ile basit bir CRUD oluşturduk. Umarım bu basit öğretici aradığınız şey için size yardımcı olur. Daha fazla güncelleme ve öğretici için lütfen bu siteyi ziyarete devam edin. Kodlamanın tadını çıkarın !!!

1 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın