Teknoloji Windows

Yavaşlayan Laptop Bilgisayarı Hızlandırma (Windows 10 Hızlandırma)

Windows 10 Hızlandırma

5 ipucu:  Bu yazıda işinize yarayacak 5 tane ipucu bulunmaktadır.

  • Sabit sürücünüzü temizleyin,
  • ihtiyacınız olmayan programları kaldırın,
  • başlangıç programlarını azaltın,
  • kötü amaçlı yazılımları tarayın
  • yada Windows’u sıfırlayın.

Bilgisayar fiyatlarının çok pahalı olduğu şu zamanlarda (2020) yeni PC yada laptop almak yerine mevcut olan bilgisayarınızı nasıl hızlandıracağını düşünmeye başlarsınız. Bu yazı sizlere bilgisayarınızın hızını arttırmak için bir dizi ipucu sunacaktır.

Not: Bu yazı her ne kadar yeni donanım almadan yada programsız olarak bilgisayarı hızlandırmak için bilgiler sunuyor olsa da bilgisayarınızı ilk günkü hızından daha iyi hale getirecek bir donanım önerisini yapmadan geçmeyeceğim. Eğer bilgisayarınızda HDD kullanıyorsanız. HDD yerine bilgisayarınıza yaklaşık değeri(kasım 2020) 450₺ olan SDD disk takabilirsiniz. SDD diskler klasik HDDlere göre çok daha hızlı ve performanslı çalışacaktır.  Orta kalite bir SDD en iyi HDDye göre hızı yaklaşık 5 kat fazladır.

Dizüstü Bilgisayarı Hızlandırma

Bu dizüstü bilgisayarı değiştirmenize gerek yok; biraz bakım, performansı artırmada uzun bir yol kat edebilir.
Bu makale, Windows 10 dizüstü bilgisayarınızı yeni bir dizüstü bilgisayarla değiştirmek yerine nasıl hızlandıracağınızı ve yeni olduğu zamanki performansına nasıl geri yükleyeceğinizi açıklamaktadır.

Sabit Diskinizi Temizleyin

Önemsiz verileri ve önbelleğe alınmış dosyaları diskinizden kaldırarak başlamalısınız çünkü bu, bir miktar performans geri kazanmanın en kolay ve en acısız yoludur. Zamanla sabit sürücünüz, bilgisayarınızın sabit sürücüye erişim yeteneğini yavaşlatabilecek geçici dosyalarla dolar.

Adım 1: Başlat düğmesinin sağındaki arama kutusuna Temizle yazın ve arama sonuçlarında göründüğünü gördüğünüzde Disk Temizleme‘yi tıklayın.

Adım 2: Disk Temizleme iletişim kutusunda, C sürücüsünün seçildiğinden emin olun ve Tamam’a tıklayın.

Adım 3: Tüm kutuları işaretleyin ve Tamam’ı tıklayın.

İhtiyacınız Olmayan Programları Kaldırın

Sabit sürücünüzü temizledikten sonraki adım, ihtiyacınız olmayan programları kaldırmaktır. Yüklü programlar yalnızca sabit sürücünüzde değerli depolama alanı kaplamakla kalmaz, aynı zamanda işlemleri arka planda çalıştırarak işleri yavaşlatabilir.

Dikkat: Bir programın ne yaptığını bilmiyorsanız, hala ihtiyacınız olan bir şey olup olmadığını görmek için çevrimiçi olarak bakın. Genel bir kural olarak, bir programın ne yaptığını bilmiyorsanız, ona ihtiyacınız yoktur ve onu kaldırabilirsiniz çünkü Windows, Windows’un kendisi için kritik olan programları kaldırmanıza izin vermez.

Adım 1: Başlat düğmesine ve ardından Ayarlar simgesine tıklayın (dişli şeklindedir).

Adım 2: Ayarlar penceresindeki arama kutusuna kaldır yazın ve ardından arama sonuçlarında göründüğünde Program ekle veya kaldır‘ı tıklayın.

Adım 3: Pencerenin altındaki program listesinde ilerleyin. İhtiyacınız olmayan bir program görürseniz, ona tıklayın ve Kaldır’ı seçin. Ardından programı kaldırmak için varsa talimatları izleyin. Genellikle uygulama kendi kendine kaldırılır.

Adım 4: Kaldırma işlemi tamamlandığında, Windows yeniden başlatmak için izin isteyebilir. Öyleyse, daha sonra yapmayı seçin.

Adım 5: Programlar listesine geri dönün ve artık ihtiyacınız olmayan ek programları kaldırmaya devam edin.

Adım 6: İşiniz bittiğinde dizüstü bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Başlangıç ​​Programlarını Azaltın

Dizüstü bilgisayarınızı başlattığınızda birçok program otomatik olarak çalışır ve ardından arka planda çalışır. Bu kullanışlı olabilir ve belirli programların daha verimli çalışmasına yardımcı olabilirken, aynı zamanda dizüstü bilgisayarınızı genel olarak yavaşlatır. Bu nedenle, başlangıçta çalışan uygulamaların sayısını azaltmalısınız.

Adım 1: Görev çubuğunda boş bir alanı sağ tıklayın ve açılır menüden Görev Yöneticisi’ni tıklayın.

Adım 2: Görev Yöneticisi’nde Başlangıç ​​sekmesine tıklayın. Bu sekme, başlangıçta otomatik olarak çalışan tüm programları listeler ve muhtemelen bunlardan birkaçına sahipsiniz.

Adım 3: Bu programları, Başlangıç ​​etkisine tıklayarak bilgisayarınızın başlatma hızını ne kadar etkilediklerine göre sıralayabilirsiniz. Bu, onları Yüksekten Alçağa sıralamalıdır.

Adım 4: Bir programın ne yaptığını bilmiyorsanız sağ tıklayın ve Çevrimiçi Ara’yı seçin. Windows bir web tarayıcısı açacak ve size bu uygulama için sonuçları gösterecektir. Bu programın başlangıçta çalışmasının ne kadar önemli olduğunu ve devre dışı bırakmanın etkisinin ne olacağını görmek genellikle kolay olmalıdır.

Adım 5: Başlangıçta çalışması gerekmeyen her program için sağ tıklayın ve Devre Dışı Bırak seçeneğini seçin.

Kötü amaçlı yazılımları (Malware) tara

Pek olası olmasa da, dizüstü bilgisayarınıza bilgisayarınızı yavaşlatan bir tür kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabilir. Emin olmak için kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol edin.

Adım 1: Başlat’a ve ardından Ayarlar’a tıklayın.

Adım 2: Ayarlar penceresinde, Güncelleme ve Güvenlik’i tıklayın.

Adım 3: Soldaki gezinme bölmesinde Windows Güvenliği’ni tıklayın. Dizüstü bilgisayarınızın güvenlik durumunu görmelisiniz.

Adım 4: Virüs ve tehdit koruması’nı ve Hızlı tarama’yı tıklayın. Taramanın çalışmasına izin verin. Bilgisayarınız herhangi bir tehdit bulursa, bununla başa çıkmak için talimatları izleyin.

Windows’u Sıfırla

Bazen, bir dizüstü bilgisayarın Windows kurulumu, sorunu çözmek için yukarıdaki çözümlerden herhangi biri için çok bozuk veya dijital döküntülerle doludur. Kullanılabilir son bir seçenek var: Temiz bir Windows kurulumuyla baştan başlayabilirsiniz. Bu her zaman son çaredir çünkü zaman alıcıdır ve küçük bir miktar risk söz konusudur.

 Herhangi bir şey ters giderse diye verilerinizin güvenilir bir yedeğini almak iyi bir fikirdir.

Windows, kişisel verilerinize zarar vermeden veya silmeden Windows yüklemenizi fabrika koşullarına sıfırlamanıza izin verecek şekilde tasarlanmıştır, ancak bunu yaparsanız Windows’un, kendinizi yeniden yüklemeniz gereken üçüncü taraf programları kaldıracağını unutmayın.

Adım 1: Başlat’a ve ardından Ayarlar’a tıklayın.

Adım 2: Ayarlar penceresinin üst kısmındaki arama kutusuna Sıfırla yazın. Arama sonuçlarında göründüğünde Bu bilgisayarı sıfırla’yı tıklayın.

Adım 3: Bu bilgisayarı sıfırla bölümünde, Başlayın’ı tıklayın.

Adım 4: Dosyalarımı sakla’yı tıklayın ve Windows’un kendini sıfırlamasına izin vermek için talimatları izleyin. İşlem biraz zaman alabilir, ancak işiniz bittiğinde, yepyeni olduğu kadar hızlı çalışan bir bilgisayarla baş başa kalmalısınız.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın