Teknik Terimler

API Nedir? (Application Programming Interface Nedir?)

İngilizcesi application program interface (uygulama programı arabirimi) olan kısaca API, iki yazılım programının birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan koddur. API, bir geliştiricinin bir işletim sisteminden (OS) veya başka bir uygulamadan hizmet talep etmesinin ve verileri farklı bağlamlarda ve birden çok kanalda ortaya çıkarmasının doğru yolunu tanımlar. Web 2.0’ın ilk günlerinde, farklı kaynaklardan gelen verileri ve uygulamaları entegre etme kavramına mashup adı verildi.

Herhangi bir veri bir uygulama programı arayüzü ile paylaşılabilir. API’ler, fiiller ve isimlerden oluşan işlev çağrılarıyla uygulanır; gerekli sözdizimi, çağrılan uygulamanın belgelerinde açıklanmıştır. Örneğin, bir emlak web sitesinde, bir API, coğrafyaya göre mevcut emlak mülklerini yayınlayabilirken, ikinci bir API, ziyaretçiye mevcut faiz oranlarını sağlar ve üçüncü API, bir ipotek hesaplayıcısı sunar.

Web, internet üzerinden bilgi alışverişi yapmak için tasarlanmış yazılım ve bulut bilişim, genel olarak API’lere ve özel olarak hizmetlere olan ilgiyi artırmak için bir araya geldi.

API’ler nasıl çalışır?

API’ler iki ilgili öğeden oluşur. Birincisi, programlar arasında bilgi alışverişinin nasıl yapıldığını, işleme talebi ve gerekli verilerin iadesi şeklinde yapılan bir belirtimdir. İkincisi, bu spesifikasyona göre yazılmış ve bir şekilde kullanım için yayınlanmış bir yazılım arayüzüdür.

API’nin özelliklerine ve yeteneklerine erişmek isteyen yazılımın onu “çağırdığı” ve API’yi oluşturan yazılımın onu “yayınladığı” söylenir.

API’ler, kullanıcılar ve diğer uygulamalar tarafından talep edilen verilere erişim yetkisi verir ve verir. Kimin veya hangi hizmetin belirli eylemlere veya verilere erişebileceğini yöneten önceden tanımlanmış rollere göre, bir hizmete veya işlevsellik bölümüne erişim doğrulanır. API’ler ayrıca sistem erişimini ayrıntılandıran bir denetim izi sağlar.

API’leri çağıran uygulamalar geleneksel olarak belirli programlama dillerinde yazılmıştır. Web API’leri herhangi bir programlama dili aracılığıyla çağrılabilir, ancak HTML’de veya uygulama oluşturucu araçlarında oluşturulan web sayfalarından da erişilebilir.

API’ler için en yaygın mimariler, temsili durum aktarımı (REST) ​​ve XML tabanlı mesaj alışverişi için standart bir iletişim protokolü belirtimini tanımlayan Basit Nesne Erişim Protokolü’dür (SOAP). SOAP, REST‘ten daha az alt düzey altyapıyla ilgili kod gerektirir, ancak REST API’lerinin ölçeklenmesi ve yeniden dağıtılması daha kolaydır, uygulanması ve web siteleri ve hizmetlerle entegrasyonu daha kolaydır. Mevcut endüstri eğilimi, özellikle web etkileşimleri için büyük ölçüde REST API‘lerini kullanmaktır.

İlginizi Çekebilir: PHP ile Basit REST API Yapımı

API’ler işletmeler için neden önemlidir?

API’ler, yazılım ve hizmetlerin kalitesini ve sunumunu sürekli olarak iyileştirdi. Belirli bir amaç için özel olarak geliştirilen yazılımlar artık genellikle geniş ölçüde kullanışlı özellikler sağlayan API’lere başvurmak üzere yazılmaktadır. Bu, geliştirme süresini ve maliyetini azaltır ve hata riskini azaltır.

Bulut sağlayıcıları tarafından API’ler aracılığıyla sunulan artan sayıda web hizmeti, mobil cihazları ve kullanıcıları desteklemek için buluta özel uygulamaların, nesnelerin interneti (IoT) çabalarının ve uygulamalarının oluşturulmasını da teşvik etti.

API’ler, bir şirketin verilerini ve kurumsal varlıklarını gerekli yönetişim ve güvenlikle API’ler aracılığıyla sunmak için dijital bir katman ekler ve bu, müşteri, çalışan ve iş ortağı etkileşimlerini iyileştirebilir. Daha fazla işlevsellik ve hizmet kapsamı, kullanıcılara sağlanan değeri artırır ve müşteri deneyimini iyileştirir – örneğin, gayrimenkul aramayla ilgili olarak müşterinin ihtiyaçlarını öngören yukarıda belirtilen web sitesi.

API’ler ayrıca, yeni veya mevcut iş ortakları için özelleştirilmiş paketler ve planlar ile verilerin ürünleştirilmesi gibi işletmeler için yeni para kazanma fırsatları yaratır.

API kullanmanın faydaları nelerdir?

API’ler aslında bir dizi kuraldır. Geliştiricilerin uygulama kodunu nasıl yazdığını standartlaştırarak bir kuruluşun dahili geliştirme süreçlerini iyileştirebilirler – aynı kuralları ve biçimleri kullanmak, kodu daha akıcı ve şeffaf hale getirir. Standardizasyon, API’lerle bütünleşmek amacıyla yazılım bileşenleri oluştururken geliştiriciler arasında işbirliğini de kolaylaştırır. Bu da özellik geliştirmeyi destekleyebilir ve pazara sunma süresini kısaltabilir.

Genel ve ortak API’ler, kuruluşların şunları yapmasına olanak tanır:

  • Kullanıcıların ve sistemlerin belirli verilere ve hizmet işlevlerine nasıl eriştiğini güvenli bir şekilde kontrol etmek ve yönetmek
  • Üçüncü tarafların verilerinden (sınırlı bir anlamda bile) yararlanmalarına izin vermek, bu da bir şirketin marka maruziyetini artırır
  • Hizmetlerini diğer güvenilir markalarla uyumlu hale getirerek müşteri veri tabanlarını büyütmek ve hatta dönüşüm oranlarını artırmak

API’ler standardizasyon tarafından yönlendirildiğinden, API geliştirme, temsil ettikleri sistemler ve verilerle entegre etmek karmaşık ve maliyetli olabilir. Belirli türdeki işlevsellik veya eylemler, robotik süreç otomasyonunun (RPA) tamamlayıcı süreçleri aracılığıyla daha iyi ele alınabilir.

API Türleri

Dört temel API türü vardır: özel, genel, ortak ve bileşik.

  • Özel API’ler veya dahili API’ler, şirketin geliştiricileri tarafından kendi ürünlerini ve hizmetlerini geliştirmek için kullanılmak üzere dahili olarak yayınlanır. Özel API’ler üçüncü taraflara açık değildir.
  • Genel API’ler veya açık API’ler herkese açık olarak yayınlanır ve herhangi bir üçüncü tarafça kullanılabilir. Bu API’lerde herhangi bir kısıtlama yoktur.
  • İş Ortağı API’leri, yalnızca şirketin veri paylaşmayı kabul ettiği belirli taraflarca kullanılabilir. İş Ortağı API’leri, genellikle iş ortaklığı yapan şirketler arasında yazılımı entegre etmek için iş ilişkileri içinde kullanılır.
  • Bileşik API’ler, ilgili veya birbirine bağlı görevleri ele almak için birden çok API’yi birleştirir ve bireysel API’lere kıyasla genellikle hızı ve performansı artırır.

API’ler ayrıca yerel, web veya program API’leri olarak sınıflandırılabilir.

  • Yerel API’ler, uygulama programlarına işletim sistemi veya ara katman hizmetleri sunar. Microsoft’un .NET API’leri, ses uygulamaları için TAPI (Telephony API) ve veritabanı erişim API’leri, yerel API formunun örnekleridir.
  • Web API’leri, HTML sayfaları gibi yaygın olarak kullanılan kaynakları temsil edecek şekilde tasarlanmıştır ve basit bir HTTP protokolü kullanılarak erişilir. Herhangi bir web URL’si bir web API’sini etkinleştirir. Web API’leri genellikle RESTful olarak adlandırılır, çünkü REST arabirimlerinin yayıncısı, istekler arasında dahili olarak herhangi bir veri kaydetmez. Hal böyle olunca da pek çok kullanıcıdan gelen istekler internette olduğu gibi iç içe geçebilmektedir.
  • Program API’leri, uzak bir program bileşeninin yazılımın geri kalanı için yerel görünmesini sağlayan uzaktan yordam çağrısı (RPC) teknolojisine dayanır. Microsoft’un WS-serisi API’leri gibi hizmet odaklı mimari (SOA) API’leri, program API’leridir.

API tasarımı neden önemlidir?

İyi API tasarımı, başarılı API kullanımı için kritik öneme sahiptir ve yazılım mimarları, bir API’nin tüm olası uygulamalarını ve kullanılmasının en mantıklı yolunu gözden geçirmek için önemli ölçüde zaman harcarlar.

Veri yapıları ve parametre değerleri, bir API’nin arayanı ve yayıncısı arasında eşleşmeleri gerektiğinden özellikle önemlidir.

Güçlü güvenlik, API tasarımının önemli bir yönüdür. Yanlış yapılandırılmış API’lerin istismarı, siber saldırganlar için yaygın bir uygulamadır. API’ler, bir kuruluşun sistemlerini ve verilerini dahili ve harici kullanıcılara sunan bir ağ geçididir; herhangi bir uzlaşma, geniş ve ciddi güvenlik sorunları yaratabilir.

API örnekleri nelerdir?

İşletim sistemleri ve ara yazılım araçları, özelliklerini genellikle “araç setleri” olarak adlandırılan API koleksiyonları aracılığıyla ortaya çıkarır. Aynı API özelliklerini destekleyen iki farklı araç seti, uyumluluk ve birlikte çalışabilirlik iddialarının temeli olan programcılar tarafından değiştirilebilir. Microsoft’un .NET API spesifikasyonları, örneğin artık Microsoft tarafından desteklenen bir açık kaynaklı Linux eşdeğeri ara katman yazılımı paketinin temelidir.

Birçok yazılım ürünü ve aracı, Docker, Jenkins ve GitlLab gibi DevOps araçlarından Microsoft Sharepoint gibi kurumsal platformlara kadar API’ler aracılığıyla işlevsellik sağlar. Özellikle sosyal medya, haber beslemeleri oluşturma ve fotoğraf paylaşma gibi üçüncü taraf işlevlerini kolaylaştırmak için açık API’lerden yararlanır.

İnternet şu anda API’ler için birincil itici güçtür ve Facebook, Google ve Yahoo gibi şirketler, üçüncü taraf geliştiricileri yeteneklerini geliştirmeye teşvik etmek için API’ler yayınlamaktadır. Bu API’ler bize diğer hizmetlerin sitelerinde gezinen yeni internet özelliklerinden web kaynaklarına kolay erişim sağlayan mobil cihaz uygulamalarına kadar her şeyi verdi. İçerik teslimi, artırılmış gerçeklik ve giyilebilir teknolojinin özgün uygulamaları gibi yeni özellikler, büyük ölçüde bu API’ler aracılığıyla oluşturulur.

API Trendleri

İnternetin her yerde bulunması, bulut bilişimin yaygın kullanımı ve monolitik uygulamalardan mikro hizmetlere geçiş, API’lerin geniş çapta benimsenmesine katkıda bulunmuştur.

REST ve Web, Web API’leri herhangi bir programlama dili aracılığıyla çağrılabilir, ancak HTML’de veya uygulama oluşturucu araçlarında oluşturulan web sayfalarından da erişilebilir. İnternetin ve bulutun hayatımızda ve iş faaliyetlerimizde artan rolü, API erişimi için API’lerin kullanımını ve basit programlama araçlarının kullanımını veya hatta hiç programlamanın kullanılmamasını büyük ölçüde genişletti.

Hem REST hem de SOAP, bulut hizmetlerini çağırabilir ve bunlara bağlanabilir, bunları yönetebilir ve bunlarla etkileşim kurabilir, ancak REST, daha az bant genişliği kullandığı ve JavaScript veya Python gibi programlama dilleri için daha fazla seçenek sunduğu için web API’leri için giderek daha fazla tercih edilmektedir. Amazon, Google, LinkedIn ve Twitter gibi büyük web siteleri RESTful API’lerini kullanır.

API’ler ve bulut, Bulut bilişim, yazılımı yeniden kullanılabilir bileşenlere bölmek, bileşenleri isteklere bağlamak ve talep değiştikçe yazılım kopyalarının sayısını ölçeklendirmek için yeni yetenekler sunar.

Bu bulut yetenekleri, API’lerin odağını basit RPC programcı merkezli modellerden RESTful web merkezli modellere ve hatta gerektiğinde anında ölçeklenebilen “işlevsel programlama” veya “lambda modelleri” olarak adlandırılan hizmetlere kaydırdı. bulut.

Hizmet olarak API’ler. API’lerin genel kaynakları temsil ettiğini düşünme eğilimi değişti. API’lerin birçok uygulama ve kullanıcı tarafından genel bir araç olarak kullanılması beklenirken, bunların hizmet olduğu söylenir ve normalde daha kontrollü geliştirme ve dağıtım gerektirir.

SOA ve mikro hizmetler, hizmet API’lerinin örnekleridir. Hizmetler, gelecekte tüm API’lerin hizmetleri temsil ediyor olarak görülmesinin mümkün olduğu noktaya kadar, API’lerdeki en sıcak eğilimdir.

API yayınlama ve yönetimi

API’yi yayınlayan şirket, güvenlikten güvenilirliğe ve kullanım için ücretlendirmeye kadar kullanımını kontrol eder. Ayrıca, şirket tarafından veya üçüncü taraflarca geliştirilen işlevlerin eklenmesini de kontrol eder. Bu, şirketin, herhangi bir uygulama veya hizmette olduğu gibi, hizmet koşulları kapsamında API performansını desteklemesi gerektiği anlamına gelir.

API testi. Tüm yazılımlar gibi API’ler de test edilmelidir. Bu, yayınlanan API’leri, bu API’lerin kullanıcılarının isteklerini biçimlendirmek için kullandıkları özelliklere göre doğrular. API testi ayrıca şunları sağlar:

uygulama uç noktaları ve veri paylaşım işlevleri beklendiği gibi çalışır;
iş ortaklarının veri akışları beklediğiniz verileri, nasıl, ne zaman ve nerede beklediğinizi gönderir;
önemsiz veriler veritabanınıza girmez ve uygulama sorunları veya veri bozulması oluşturmaz; ve
bir uygulama masaüstü, web veya mobil dahil tüm platformlarda çalışır.
API testi, hem API’leri yayınlayan yazılımlar hem de bunları kullanan tüm yazılımlar için genellikle uygulama yaşam döngüsü yönetiminin (ALM) bir parçası olarak yapılır. API’lerin, düzgün bir şekilde erişilebilmelerini sağlamak için yayınlanmış formlarında da test edilmesi gerekir.

API yönetimi. API yönetimi, kullanıcıların API’yi ve özelliklerini bulmasını ve sahibi tarafından tanımlanan izinlere veya politikalara dayalı olarak API’ye erişimi düzenlemesini mümkün kılan, kullanım için API’yi yayınlamayla ilişkili etkinlikler kümesini ifade eder.

İşletmeler giderek daha fazla API’lere bağımlı hale geldikçe, API’lerin daha fazlasını benimsedikçe ve API’lerin getirdiği idari karmaşıklıklarla uğraştıkça API yönetimi yaygınlaştı. API yönetimi ihtiyaçları kuruluştan kuruluşa farklılık gösterebilir, ancak genellikle güvenlik, yönetişim, analitik ve sürüm kontrolü dahil olmak üzere bazı temel işlevleri kapsar.

API’ler, güçlü belgeler, artırılmış güvenlik seviyeleri, kapsamlı testler, rutin sürüm oluşturma ve yüksek güvenilirlik gerektirir. Bu katı gereksinimleri karşılamak için kuruluşlar, birleşik bir platform olarak veya ayrı araçlar aracılığıyla API yönetim yazılımını kullanır. Bunlar tipik olarak birkaç temel bileşeni içerir: bir API geliştirici portalı, API yaşam döngüsü yönetimi, bir API politikası yöneticisi, API analitiği ve bir API ağ geçidi.

1 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın