Javascript, dinamik bir bilgisayar programlama dilidir. Hafiftir ve en yaygın olarak web sayfalarının bir parçası olarak kullanılır; uygulamaları, istemci tarafı komut dosyasının kullanıcıyla etkileşime girmesine ve dinamik sayfalar oluşturmasına olanak tanır. Nesneye yönelik yeteneklere sahip yorumlanmış bir programlama dilidir.
JavaScript ilk olarak LiveScript olarak biliniyordu, ancak Netscape, muhtemelen Java tarafından yaratılan heyecandan dolayı adını JavaScript olarak değiştirdi. JavaScript ilk görünümünü 1995’te Netscape 2.0’da LiveScript adıyla yaptı. Dilin genel amaçlı çekirdeği Netscape, Internet Explorer ve diğer web tarayıcılarına yerleştirilmiştir.
İstemci tarafı JavaScript, dilin en yaygın şeklidir. Komut dosyası, tarayıcı tarafından yorumlanacak kod için bir HTML belgesine eklenmeli veya başvurulan olmalıdır.
Bu, bir web sayfasının statik bir HTML olması gerekmediği, ancak kullanıcıyla etkileşime giren, tarayıcıyı kontrol eden ve dinamik olarak HTML içeriği yaratan programlar içerebileceği anlamına gelir.
JavaScript istemci tarafı mekanizması, geleneksel CGI sunucu tarafı komut dosyalarına göre birçok avantaj sağlar. Örneğin, kullanıcının form alanında geçerli bir e-posta adresi girip girmediğini kontrol etmek için JavaScript’i kullanabilirsiniz.
JavaScript kodu, kullanıcı formu gönderdiğinde ve yalnızca tüm girişler geçerliyse, Web Sunucusuna gönderilecekler.
JavaScript, buton tıklamaları, bağlantı navigasyonu ve kullanıcının açıkça veya örtülü olarak başlattığı diğer işlemler gibi kullanıcı tarafından başlatılan etkinlikleri yakalamak için kullanılabilir.
JavaScript Dersleri
Bölüm 1: Başlarken…
- JavaScript Giriş
- Sayfa için JavaScript Kullanımı
- Harici JavaScript Kullanımı
- HTML içinde JavaScript Kodu Nereye Yazılmalıdır
Bölüm 2: JavaScript Temelleri
- Yazım Kuralı
- Değişkenler ve Veri Türleri
- Operatörler ve İşlem Öncelikleri
- Javascript Template Literals
- JavaScript Nesne Oluşturma
- Diziler ve Dizi Tanımlama
- Dizilerde Kullanılan Fonksiyonlar
Bölüm 3: Döngüler
1 Yorum